Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Probleme identificate la prima „tură” de audienţe a prefectului de Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Probleme identificate la prima „tură” de audienţe a prefectului de Harghita
Probleme identificate la prima „tură” de audienţe a prefectului de Harghita

Probleme identificate la prima „tură” de audienţe a prefectului de Harghita

Joia trecută s-a desfăşurat prima „tură” de audienţe a prefectului judeţului Harghita pentru cetăţenii oraşului Borsec şi pentru cei din comunele Corbu şi Tulgheş. În acelaşi timp, prefectul Jean-Adrian Andrei s-a întâlnit şi cu primarii localităţilor amintite.

– Care a fost scopul vizitei dumneavoastră în Borsec?

– Începând cu această lună am decis să-mi desfăşor audienţele în oraşele şi municipiile din judeţ. Borsecul este prima locaţie în care ne-am deplasat, invitând şi primarii, respectiv cetăţenii din Tulgheş şi Corbu. Am hotărât acest lucru în primul rând pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, să uşurăm practic legătura dintre Instituţia Prefectului şi cetăţean.

– Care au fost problemele pe care le-aţi identificat în cadrul discuţiilor de astăzi?

– Am identificat mai multe probleme în această zonă. În primul rând, chestiuni de infrastructură, care ţin de administrarea direcţiei naţionale de drumuri. Probleme cu microbuzele şcolare, care sunt deteriorate de drumurile care nu sunt întreţinute aşa cum ar fi trebuit să fie. Am discutat de drumul judeţean 127A, care face legătura cu judeţul Neamţ şi demersurile pe care trebuie să le facem pentru reabilitarea sectorului respectiv de drum în lungime de 10 kilometri.

– Vorbiţi de demersuri concrete. Care ar fi acestea?

– Intervenţie la Direcţia Regională de Drumuri de la Braşov, de care judeţul Harghita aparţine. Având în vedere că în această zonă nu au fost efectuate de mult investiţii, acestea vor trebui făcute şi incluse în programul anual şi în planul de acţiune în ceea ce priveşte întreţinerea şi repararea atât a drumurilor, cât şi a podurilor şi a podeţelor. Este în obligaţia celor de la drumuri naţionale să se aplece puţin şi pe această zonă.

– Ce alte aspecte aţi mai luat în discuţie?

– Am discutat şi cu reprezentantul ocolului silvic despre drumurile forestiere şi despre necesitatea ca acestea să fie predate la autorităţile publice locale. Pentru că atât direcţia silvică, cât şi ocoalele silvice sunt în imposibilitatea de a le întreţine. Ştim foarte bine că pe aceste drumuri există circulaţie destul de mare, de tonaj, dar sunt şi drumuri forestiere care pot simplifica foarte mult şi unele trasee. Mai mult decât atât, am discutat şi despre Legea fondului funciar. Adică despre modificarea Legii 18, articolul 27, alineatul 2, care se referă la terenurile aferente locuinţelor proprietarilor. Am realizat o propunere de modificare a actelor normative pe care am înaintat-o tuturor parlamentarilor din judeţul Harghita, pentru ca această modificare să se întâmple. La ora actuală titlul de proprietate nu se poate da decât pe terenul care este sub casa de locuit, legiuitorul nefăcând nici o remarcă la grădina sau celelalte terenuri de lângă casa de locuit. Şi am discutat şi problematica romilor din Borsec.

– Care ar fi aceasta?

– Este vorba de o familie de aproape 20 de persoane care creează probleme de delicvenţă juvenilă şi de infracţionalitate în oraş. Probleme pe care poliţia le poate gestiona, însă trebuie găsită o soluţie pe termen lung, probabil o altă locaţie unde urmează să fie mutaţi. Vorbim de o singură familie care are 20 de membri, dar care creează multe probleme, fiindcă copii sunt deja majori, nu au venituri şi apelează la furturi şi alte acţiuni care vin în contradicţie cu legea.

– Ce părere aveţi despre proiectele de dezvoltare ale oraşului Borsec?

– Oraşul Borsec sigur că face parte din oraşele care vor să aibă dezvoltare şi l-am felicitat pe domnul primar pentru modul în care conduce această comunitate.

Este de mare interes finalizarea complexului balnear, sperăm ca în acest an să putem să discutăm despre darea lui în folosinţă. Pentru că cetăţenii aşteaptă acest lucru, şi mai mult decât atât, ar veni nişte sume considerabile pentru acest oraş. Vorbim de un oraş vechi, cu istorie, şi depinde doar de consiliul local, de finanţare, de preocupare pentru ca această urbe să se ridice din nou la standardul pe care îl avea înainte.

– S-a discutat despre problema vilelor vechi aflate în stare avansată de degradare?

– Nu am discutat acest aspect. Însă, în cazul vilelor vechi trebuie să avem mai multe abordări. Pe de o parte, sunt vile care sunt în proprietatea unor cetăţeni care nu-şi au domiciliul nici în judeţ. Şi sunt vile care sunt clădiri istorice protejate de legile în vigoare şi pe care nu poţi să le reabilitezi decât dacă ai aviz special de la Ministerul Culturii. Aici este o problemă pe care nu poate să o rezolve domnul primar, trebuie să o rezolve proprietarii acestor imobile.

– Care ar fi soluţia dacă aceste persoane nu pot sau nu vor să rezolve această situaţie?

– Soluţia ar fi să se găsească o cale de mijloc, împreună cu autoritatea publică locală şi să se înţeleagă necesitatea reabilitării cât de cât a imobilului respectiv, care nu face cinste peisajului general. Nu poţi să ai o dezvoltare în centrul oraşului, iar pe margine să ai doar vile cărora le cad acoperişul şi pereţii.

Text şi foto: Rédai Botond

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.