Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema violenţei sub toate aspectele sale – în atenţia autorităţii publice locale din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Problema violenţei sub toate aspectele sale – în atenţia autorităţii publice locale din Bălan
Problema violenţei sub toate aspectele sale – în atenţia autorităţii publice locale din Bălan

Problema violenţei sub toate aspectele sale – în atenţia autorităţii publice locale din Bălan

  • În urma unei întâlniri cu toţi factorii implicaţi în combaterea acestui fenomen, au fost reintroduse echipaje de jandarmi, care patrulează după-amiază şi pe parcursul nopţii în localitate
  • Numărul camerelor de supraveghere care monitorizează oraşul a fost suplimentat

Primăria oraşului Bălan a convocat, la jumătatea lunii trecute, o întâlnire pe tematica violenţei, la care au fost invitaţi şi au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita (implicit ai poliţiei orăşeneşti), Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), instituţiilor de învăţământ, ONG-urilor din localitate şi, bineînţeles, ai instituţiei organizatoare.

În acest sens, am discutat cu primarul oraşului, Gheorghe Iojiban, dorind să aflăm care au fost principalele aspecte dezbătute şi care au fost, dacă au existat, urmările acestei întâlniri.

Edilul a explicat că, având în vedere situaţia pandemică, problema violenţei nu a mai fost în prim plan, autorităţile fiind nevoite să se preocupe în principal pe măsurile de combatere a noului coronavirus. Astfel, deşi în urma ordonanţelor militare oamenii au fost nevoiţi să stea mai mult în case, numărul faptelor cu violenţă din localitate a fost aproape identic cu cel din anul precedent, în aceeaşi perioadă. „Astfel că am simţit că o astfel de întâlnire este oportună”, a spus primarul.

Conform acestuia, deşi statistic numărul oficial de infracţiuni cu violenţă este în scădere, s-a ridicat problema violenţei domestice, stradale şi online, care există, dar nu ajunge să fie anchetată, în lipsa plângerilor oficiale.

„Surprinzător, s-au ridicat anumite probleme despre care ştiam că există, dar nu ştiam că atrag foarte multă atenţie. Aici mă refer în special la violenţa stradală, unde sunt cazuri care nu sunt reclamate la poliţie, în schimb aceste lucruri se întâmplă, inclusiv intimidări şi chiar loviri”, a precizat edilul.

În legătură cu violenţa verbală în mediul online, pe reţele de socializare, Gheorghe Iojiban a explicat că sunt din ce în ce mai des probleme, în sensul în care sunt exercitate intimidări, chiar şi ameninţări la adresa unor persoane din oraş. Şi nu e vorba doar despre adolescenţi sau tineri, ci şi persoane cu vârstă mai înaintată care relaţionează în mediul online „într-un mod nepotrivit”.

„În acest sens, la această întâlnire au fost identificate şi soluţii: suplimentarea numărului de personal la nivelul poliţiei oraşului, precum şi necesitatea solicitării înfiinţării unui punct permanent de jandarmi în oraş sau a prezenţei unor patrule de jandarmi în localitate”, a punctat edilul.

Acesta a spus că atât reprezentanţii IPJ, cât şi cei ai IJJ Harghita „au fost deschişi şi ne-au sprijinit tot timpul”. Iar la scurt timp după întâlnirea respectivă, jandarmi din cadrul IJJ Harghita au suplimentat echipajele de ordine publică care patrulează în localitate. Şi urmările prezenţei jandarmilor în localitate după-amiaza şi noaptea, spune primarul, au început să se vadă, în sensul că s-au limitat anumite probleme, inclusiv violenţa stradală, traficul pe timpul nopţii s-a redus, programul de funcţionare a barurilor a început să se respecte etc.

Tot în timpul dezbaterilor, a fost ridicată şi problema violenţei în şcoli, edilul precizând că în opinia sa profesorii trebuie să discute cu elevii la orele de educaţie civică şi dirigenţie aceste situaţii. „Încurajăm elevii să spună profesorilor, directorilor sau chiar şi autorităţilor competente dacă întâmpină astfel de probleme, pentru a încerca să le rezolvăm”.

De asemenea, s-a mai discutat şi despre problema conducătorilor auto care depăşesc viteza legală, a posesorilor de ATV-uri care perturbă liniştea publică, precum şi a celor care nu respectă restricţiile specifice pandemiei.

Cu această ocazie, Gheorghe Iojiban a făcut o demonstraţie de funcţionare a sistemului de supraveghere video, care va fi pus la dispoziţia Poliţiei oraşului Bălan, „pentru a contribui astfel la o mai promptă identificare a problemelor, la o mai rapidă capacitate de intervenţie ori de câte ori este nevoie şi, desigur, la o mai uşoară identificare a făptaşilor atunci când este vorba de fapte antisociale”.

Este vorba despre 25 de camere de supraveghere, care până în luna septembrie vor fi montate şi vor fi funcţionale, „pentru a putea oferi cetăţenilor un plus de siguranţă prin monitorizarea punctelor vulnerabile din localitate”. „Am pus accent pe parcuri, spaţii de joacă pentru copii, platformele de gunoi (încercăm să conştientizăm şi oamenii să colecteze selectiv şi să nu arunce deşeuri lângă aceste platforme sau pe râul Olt), zona centrală, obiectivele care aparţin primăriei, precum şi străzile şi locurile mai des frecventate de populaţie”, a detaliat primarul.

Camerele de supraveghere au fost cumpărate în două etape: o parte în anul 2018, respectiv la finalul anului 2019, urmând ca şi reţeaua de date să se instaleze până în luna septembrie din fonduri proprii, dar şi cu ajutorul proiectului cu finanţare europeană WiFi4eu. Camerele de supraveghere vechi au fost recondiţionate, iar valoarea investiţiei a fost de aproximativ 35.000 lei.

„Discuţia a avut loc şi în contextul în care strategia noastră de dezvoltare pune accent pe dezvoltarea turismului (prin înfiinţarea pârtiei de schi şi prin oferirea de servicii de cazare şi masă pe raza oraşului), iar prezenţa turiştilor pe raza localităţii depinde inclusiv de felul în care ne prezentăm din punct de vedere al păstrării ordinii şi liniştii publice”, a conchis primarul. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.