Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema transportului copiilor cu handicap sever la şcoală a fost rezolvată, cu două excepţii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Învățământ » Problema transportului copiilor cu handicap sever la şcoală a fost rezolvată, cu două excepţii
Problema transportului copiilor cu handicap sever la şcoală a fost rezolvată, cu două excepţii

Problema transportului copiilor cu handicap sever la şcoală a fost rezolvată, cu două excepţii

Autorităţile publice locale din Vlăhiţa şi Sâncrăieni fie au refuzat să acorde sprijin, fie nu au răspuns la solicitări, celelalte primării au fost de acord să suporte cheltuielile de transport ale copiilor cu dizabilităţi care au domiciliu pe raza localităţii lor, până la Miercurea Ciuc

Problema transportului copiilor cu handicap sever – autism şi alte retarde – din mai multe localităţi din judeţ, care fac naveta la centrul special din cadrul Şcolii Gimnaziale „József Attila” din Miercurea Ciuc, s-a rezolvat, cu două excepţii, după 4 ani de demersuri făcute în acest sens la mai multe instituţii din judeţ. Astfel, pentru 10 copii este asigurat transportul tur-retur.

La sfârşitul anului trecut scriam că aceşti copii trebuie însoţiţi de părinţi, pentru că nu se pot descurca singuri. Pentru a ajunge la şcoală, din localităţile de domiciliu, părinţii erau nevoiţi să facă naveta alături de copii fie cu stopul, cu trenul sau cu autobuzele, pe cont propriu.

De câţiva ani, părinţii acestor copii au făcut numeroase demersuri şi au solicitat sprijin mai multor instituţii din judeţ pentru asigurarea, conform legii, transportului zilnic al persoanelor cu autism şi însoţitorilor acestora la Centrul de Educaţie Puzzle din Miercurea Ciuc, destinat copiilor cu necesităţi speciale (copii cu handicap grad I), pentru a putea participa la activităţile educativ-terapeutice atât de necesare lor. S-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean, Consiliului Judeţean Harghita, Instituţiei Prefectului, primăriilor de pe raza lor de domiciliu.

După patru ani, într-un final, problema a fost rezolvată.

Reprezentantul părinţilor copiilor cu handicap sever navetişti, Constantin Stan, a declarat că pentru rezolvarea situaţiei s-a implicat şi Consiliul Judeţean Harghita, iar costurile sunt suportate de autorităţile administraţiei publice locale unde îşi au domiciliul persoanele cu handicap.

„În sfârşit, după 4 ani de zile, problema a fost rezolvată şi un număr de 10 copii de la Lunca de Jos, Dăneşti, Mădăraş, Racu, Siculeni sunt transportaţi, tur-retur, la Şcoala Gimnazială Jozsef Attila din Miercurea Ciuc. S-a implicat şi Consiliul Judeţean Harghita şi, în sfârşit, a fost închiriat un mijloc de transport de la un operator privat, aşa cum am sugerat. Costurile către operatorul privat sunt suportate de către primăriile localităţilor de domiciliu ale copiilor”, a spus Constantin Stan, responsabil pentru părinţii copiilor navetişti din cadrul Asociaţiei Authelp.

Conform acestuia, în momentul de faţă, în două situaţii, autorităţile publice locale fie nu au răspuns sesizărilor, fie au refuzat să acorde sprijin pentru transportul elevilor cu probleme.

Constantin Stan a spus că Primăria oraşului Vlăhiţa refuză să-i transporte pe cei doi copii cu handicap sever care au domiciliul în localitate. Iar în răspunsul transmis de autoritatea locală din Vlăhiţa s-a menţionat, „la cererea noastră, că Asociaţia Authelp este asociaţie prestatoare de servicii şi ei nu au nici o obligaţie”. Însă, a continuat reprezentantul părinţilor, „Asociaţia Authelp doar luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi – acesta este scopul înfiinţării asociaţiei noastre”. „Noi trăim din sponsorizări, umblăm din poartă în poartă…”.

Şi mai este cazul unui copil din comuna Sâncrăieni, care nu are asigurat deocamdată transportul la şcoală. La adresele Asociaţiei Authelp, a mai spus Constantin Stan, Primăria comunei Sâncrăieni nu a dat nici un răspuns.

Totuşi, a mai precizat reprezentantul părinţilor copiilor cu handicap navetişti, există promisiuni, din partea Consiliului Judeţean Harghita, că se vor face demersuri şi la cele două primării „pentru a se achita de aceste obligaţii care le revin în totalitate”.

„Noi, părinţii, ne întrebăm: cum nu s-a putut rezolva această problemă mai repede, cu toate că am depus sesizări, cereri, plângeri, le-am sugerat instituţiilor ce trebuie făcut? Nu înţelegem de ce s-a rezolvat situaţia aşa tardiv. (…) Dar într-un final suntem mulţumiţi că problema ne-a fost rezolvată”, a conchis Constantin Stan, care a mulţumit atât mass-media judeţeană, inclusiv Informaţiei Harghitei, cât şi primarului comunei Siculeni, care i-a însoţit în demersurile lor.

∗∗∗

Într-un punct de vedere transmis, la solicitarea noastră, de Consiliul Judeţean Harghita se arăta, citând un răspuns al Inspectoratului Şcolar Judeţean, că potrivit legislaţiei în vigoare, obligaţia pentru asigurarea transportului, „în situaţii justificate, elevilor din învăţământul obligatoriu, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu”, revine administraţiei publice locale, motiv pentru care „ne-am adresat consiliilor locale de pe raza de domiciliu a copiilor solicitându-le să iniţieze demersuri necesare pentru remedierea acestei situaţii”. (Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.