Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema barajelor construite de castori, din cauza cărora se produc anual inundaţii, rămâne fără rezolvare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Problema barajelor construite de castori, din cauza cărora se produc anual inundaţii, rămâne fără rezolvare

Problema barajelor construite de castori, din cauza cărora se produc anual inundaţii, rămâne fără rezolvare

Barajele construite de castori pe râul Olt şi afluenţi ai acestuia, pe raza judeţului Harghita, din cauza cărora în fiecare an se produc inundaţii, când sunt precipitaţii mai însemnate, rămâne în continuare o problemă pentru a cărei rezolvare autorităţile nu au soluţii.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, Miklós Geza, a ridicat această problemă în cadrul şedinţei ordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Acesta a spus că începând din luna februarie, specialiştii instituţiei au identificat pe râul Olt şi afluenţii acestuia baraje construite de castori, problema fiind că din cauza acestora se produc inundaţii şi, implicit, pagube. Mai multe comunităţi locale au depus o serie de reclamaţii scrise şi verbale, problema devenind destul de mare. Întrucât castorii sunt animale strict protejate de lege – iar dacă sunt luate împotriva lor „măsuri drastice”, atunci amenzile prevăzute de lege sunt foarte mari – nu se poate face nimic în rezolvarea acestei probleme.

Totuşi, în cazul pagubelor provocate de aceste animale protejate de lege, statul trebuie să asigure fonduri pentru despăgubiri. Însă directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita a spus că până în momentul de faţă nu s-au înregistrat solicitări pentru a se acorda aceste despăgubiri.

Cursurile de râu au fost populate cu aceste animale la sfârşitul anilor ’90, în judeţul Covasna, de către o asociaţie neguvernamentală. Iar de acolo s-au răspândit în judeţele învecinate, inclusiv în Harghita, numărul lor fiind scăpat de sub control. Autorităţile harghitene în domeniu au spus în cadrul şedinţei că s-a încercat a se găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea problemei cu asociaţia respectivă. Dar nu s-a ajuns la nici un consens.

Situaţiile surselor cu alimentare de apă a autospecialelor de intervenţie la incendii şi a mijloacelor ce sunt la dispoziţia Comitetelor locale

În cadrul aceleiaşi şedinţe semestriale, generalul Gheorghe Pop, inspectorul şef al ISU „Oltul” Harghita, a apreciat că situaţia privind sursele cu alimentare de apă a autospecialelor de intervenţie la incendii, la nivelul judeţului, „este destul de bună”, „deocamdată nefiind puşi în situaţii deosebite”. Un punct mai slab îl constituie rampele de alimentare de la surse naturale de apă, de pe raza localităţilor, acest aspect fiind neglijat după ’90.

La nivelul judeţului Harghita, sunt 1.705 de hidranţi. Dintre aceştia 95 sunt defecţi, procentul de funcţionare a hidranţilor fiind de aproape 95%. Iar privitor la rampele de alimentare la surse naturale amenajate, la ora actuală în judeţ sunt 106.

Situaţia pare bună şi în ceea ce priveşte utilajele, mijloacele şi materialele avute la dispoziţie de către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Şeful ISU „Oltul” a spus că, din datele comunicate de comitetele locale, „noi considerăm că la ora actuală putem face faţă oricărei situaţii de urgenţă”, având în vedere dotările şi materialele avute la dispoziţie.

La nivelul judeţului sunt la dispoziţie 33 de ambulanţe, 58 de autocamioane, 43 de autospeciale, 27 de vidanje, 7 freze, 59 de tractoare cu lamă, 30 de buldozere, 8 autogreble, 14 de utilaje de împrăştiat materiale.

Salvamontul va face parte din CJSU

Tot la aceeaşi întâlnire, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a propus ca Serviciul Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Harghita să fie inclus în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a argumentat că Serviciul Salvamont, prin dotările pe care le are la dispoziţie, poate ajuta mult la limitarea efectelor unor situaţii de urgenţă. Adrian Jean Andrei a amintit că iarna care a trecut salvamontiştii harghiteni au intervenit în zonele înzăpezite din ţară şi „au făcut faţă cu brio situaţiei”. „Insist ca acest Serviciu să fie inclus, pentru că aşa este normal”, a accentuat prefectul. Membrii CJSU au fost de acord cu această propunere, urmând ca, în viitor, să se încerce cooptarea în Comitet şi a asociaţiilor de off road din judeţ, care la rândul lor pot ajuta mult în cazul unor situaţii de urgenţă, datorită autovehiculelor pe care le deţin. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.