Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prioritatea primarului din Bălan: „Dezvoltare cu orice preţ!” (2) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Prioritatea primarului din Bălan: „Dezvoltare cu orice preţ!” (2)
Prioritatea primarului din Bălan: „Dezvoltare cu orice preţ!” (2)

Prioritatea primarului din Bălan: „Dezvoltare cu orice preţ!” (2)

  • În curând se doreşte deschiderea unui incubator de afaceri
  • „Am semnalat situaţia haldelor de steril, a drumurilor şi albiilor afectate de minerit care pun în pericol populaţia şi gospodăriile. Problemele rămân, bani nu au fost alocaţi, sunt profund dezamăgit de cum se tratează aceste probleme la nivel guvernamental”
  • Principala problemă actuală: „Nu mai sunt bani de salarii şi investiţii”, însă există promisiuni că anul se va finaliza cu bine

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, susţine că prioritatea sa ca edil al localităţii este „dezvoltarea cu orice preţ” a urbei. Dezvoltare înseamnă investiţii în infrastructură (în drumuri, în reabilitarea clădirilor), în asigurarea unei bune calităţi a utilităţilor, în aspectul urbei, crearea locurilor de muncă etc. Se ştie că după anul 2006, de când a fost închisă fosta exploatare minieră, condiţiile de viaţă în oraş s-au deteriorat, locurile de muncă au dispărut practic, oamenii au plecat masiv (unii definitiv, alţii la muncă în ţară sau străinătate) etc. Astfel că am stat de vorbă cu edilul localităţii despre o parte din aceste aspecte.

După ce în numărul anterior am văzut care sunt investiţiile mai importante derulate în oraş, în continuare vom detalia, printre altele, care sunt priorităţile edilului în perioada următoare pentru dezvoltarea urbei, situaţia locurilor de muncă sau care este stadiul în care se află în momentul de faţă ecologizarea terenurilor fostei mine de cupru, la 13 ani de la închiderea exploatării.

„Pentru comunitatea noastră, este esenţial să creăm afaceri mici, locale, chiar de familie”

– Dle Gheorghe Iojiban, care sunt priorităţile pentru perioada următoare?

– Dezvoltare cu orice preţ! Vrem să deschidem în curând Incubatorul de Afaceri, unde, chiar de la început, vom avea 4 firme (producţie publicitară, mini tipografie, producţie mobilă, tâmplărie). Aici vom incuba mici firme locale, de producţie şi de servicii, cu minimum 2 angajaţi fiecare. Pentru comunitatea noastră este esenţial să creăm afaceri mici, locale, chiar de familie. Aşa văd un segment important al dezvoltării locale. Aici am valorificat, cu ajutorul Consiliului Judeţean Harghita, care ne-a alocat sume pentru reparaţii, clădirile fostei Grădiniţe „Licurici”, rămase nefolosite în cea mai mare parte, de mai mult de 3 ani. Avem discuţii avansate şi se pare că vom fi acceptaţi ca membri în ADI Harghita Business Center, care va deveni pe viitor administrator al Incubatorului de Afaceri Bălan. De asemenea, tot Consiliul Judeţean Harghita ne-a alocat sume pentru realizarea proiectului tehnic în vederea depunerii unei cereri de finanţare pentru accesarea de fonduri europene şi astfel pentru realizarea în viitor a unui Incubator de Afaceri la standarde europene. Profit de ocazie să mulţumesc pe această cale pentru sprijinul oferit.

Suntem într-o etapă avansată de discuţii şi în vederea implementării unor investiţii în turism, dar o să vă povestesc despre aceste aspecte când încep să se concretizeze. Spun doar că aloc foarte multă energie pentru aceste investiţii.

– Dacă suntem în domeniul afacerilor, care este situaţia locurilor de muncă în localitate?

– Şi din acest punct de vedere lucrurile încep să stea mai bine. Avem lucrări multe, iar firmele angajează personal local. Tinerii se mută în oraş, la fel şi persoanele şi familiile care au plecat după închiderea minelor în străinătate şi acum revin, în pensie, acasă.

În anii 2018-2019 avem 12 noi firme înfiinţate la noi (în majoritate start-up-uri cu finanţare), firme care angrenează forţa de muncă locală.

Perspectivele recente de dezvoltare în turism sunt şi ele de bun augur în privinţa locurilor de muncă.

Avem în continuare avantajul fructelor şi ciupercilor de pădure, care suplimentează veniturile unei părţi a locuitorilor.

– Existau la un moment investitori mai mari interesaţi de această zonă. Au mai fost discuţii în acest sens?

– Da, şi promit să vă ţin la curent pe măsură ce se concretizează.

 „Este neplăcut să constaţi că, după ce oamenii s-au îmbolnăvit în minele Bălan, ajunşi acum la pensie, trebuie să suporte în continuare poluarea”

– O altă problemă spinoasă, după închiderea fostei mine, a rămas ecologizarea  terenurilor fostei exploatări miniere. Care este stadiul acestor lucrări? Au mai fost alocate fonduri pentru finalizarea lor? Mai sunt probleme de mediu pe aceste terenuri ale fostei exploatări miniere?

– Aici suntem practic abandonaţi de autorităţi. Am semnalat situaţia haldelor de steril, a drumurilor şi albiilor afectate de minerit care pun în pericol populaţia şi gospodăriile. Problemele rămân, bani nu au fost alocaţi, sunt profund dezamăgit de cum se tratează aceste probleme la nivel guvernamental.

Nici programul de închidere şi ecologizare a minelor nu are alocate sursele de finanţare necesare.

Am discutat cu domnul preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Meridian” să facem o conferinţă la Bălan pe tema poluării şi a problemelor de ordin ecologic cu care ne confruntăm. Este neplăcut să constaţi că, după ce oamenii s-au îmbolnăvit în minele Bălan, ajunşi acum la pensie, trebuie să suporte în continuare poluarea şi, de ce nu, nepăsarea autorităţilor care cândva au beneficiat de pe urma muncii lor.

– Cât de importante sunt aceste terenuri dacă ar fi preluate de autoritatea locală, la finalizarea ecologizării?

– Avem nevoie de terenuri. Este esenţial pentru dezvoltare să ai spaţii în care să construieşti. E o problemă pe care o abordăm în fiecare zi şi încercăm să sensibilizăm şi decizia guvernamentală, dar şi să realizăm bune colaborări cu vecinii în vederea abordării în comun a dezvoltării.

„Ne-au afectat reducerile de buget”

Aminteaţi despre importanţa dezvoltării turismului montan în oraş. A crescut afluxul de turişti în localitate?

– Da, stăm destul de bine la acest aspect. Pe scurt, astăzi ducem lipsă de locuri de cazare, motiv pentru care preconizăm în viitorul apropiat şi mediu să atragem investiţii în acest sens.

– Care este principala problemă a localităţii în momentul de faţă?

– Nu avem bani de salarii şi de investiţii. Dar aceasta este o problemă comună a multor unităţi administrativ-teritoriale. Ne-au afectat reducerile de buget, alte măsuri precum cele cu asistenţii personali şi fără alocarea de sume de la nivel guvernamental pentru acoperirea acestor goluri, suntem condamnaţi.

Am făcut demersuri şi am primit promisiuni că ni se vor aloca sumele necesare pentru a finaliza cu bine anul, cu co-finanţările necesare la investiţii şi cu plata angajaţilor.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.