Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Anul trecut, în judeţul Harghita: Principala cauză a accidentelor rutiere – abaterile comise de biciclişti | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate »
Anul trecut, în judeţul Harghita:
Principala cauză a accidentelor rutiere – abaterile comise de biciclişti
<h5><i>Anul trecut, în judeţul Harghita:</i></h5> Principala cauză a accidentelor rutiere – abaterile comise de biciclişti

Anul trecut, în judeţul Harghita:
Principala cauză a accidentelor rutiere – abaterile comise de biciclişti

  • Şi viteza sau neacordarea de prioritate au stat la baza multor evenimente rutiere
  • În comparaţie cu 2019, anul trecut a scăzut numărul accidentelor grave, dar a crescut uşor cel al deceselor
  • 134 de infracţiuni constatate au avut ca obiect consumul de alcool

Potrivit unei statistici realizate de Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, în 2020, pe drumurile harghitene, s-au înregistrat 405 accidente, în scădere comparativ cu anul 2019, când au fost 456 de evenimente rutiere.

Din acestea, 132 de accidente au fost grave (cu 33 mai puţine faţă de 2019) şi 273 uşoare (cu 18 mai puţine faţă de anul anterior).

Totodată, s-a constatat o uşoară creştere a deceselor pe drumurile harghitene: după ce în 2019 şi-au pierdut viaţa 19 persoane, anul trecut numărul a crescut la 22. În schimb, a scăzut numărul victimelor: anul trecut 128 de persoane au fost rănite grav (173 în 2019) şi 367 au fost rănite uşor (437 în 2019).

Bicicliştii, principala cauză a accidentelor grave

În decurs de un an s-a schimbat foarte mult statistica cauzelor producerii accidentelor rutiere grave. Acum doi ani, pe primul loc într-un top al cauzelor se afla viteza, 42 de evenimente rutiere producându-se ca urmare a neadaptării vitezei. La diferenţă mare se aflau abaterile produse de biciclişti (28 de evenimente), căruţe şi animale (15), neacordarea de prioritate (14) şi neatenţia pietonilor (12).

Anul trecut, însă, pe primul loc în ceea ce priveşte cauzele accidentelor grave s-au aflat bicicliştii: abaterile comise de aceştia au dus la producerea a 24 de accidente rutiere. O scădere importantă s-a înregistrat în cazul accidentelor produse ca urmare a neadaptării vitezei: de la 42 la 19. Acest top al cauzelor este completat de: abaterile pietonilor – 15 accidente; căruţe şi animale – 11; depăşiri neregulamentare şi neacordarea priorităţii pentru pietoni – câte 8; neacordarea priorităţii auto – 7.

În ceea ce priveşte bilanţul accidentelor grave din privinţa cauzelor producerii acestora, situaţia de anul trecut este: abaterile comise de biciclişti au dus la pierderea a 3 vieţi omeneşti (în creştere cu 2) şi rănirea gravă a 22 de persoane; în urma vitezei, 5 persoane şi-au pierdut viaţa (cu două mai puţine), 14 au fost rănite grav şi 5 uşor; abaterile pietonilor s-au soldat cu 4 decese şi 11 persoane rănite grav; circulaţia pe contrasens a dus la pierderea a două vieţi omeneşti, rănirea gravă a 7 persoane şi uşoară tot a 7 persoane; neacordarea priorităţii auto s-a soldat cu un deces, cu rănirea gravă a 9 persoane şi uşoară a 3; schimbarea direcţiei de mers a dus la producerea unui deces şi rănirea a patru persoane (dintre care două grave); şi nepăstrarea distanţei de siguranţă a dus la un deces, la rănirea gravă a 7 persoane şi uşoară a două.

Bicicliştii, cauza principală şi pentru producerea accidentelor uşoare

Potrivit statisticii Serviciului Rutier, cauzele principale ale producerii accidentelor uşoare pe şoselele din judeţul nostru în 2020 au fost bicicliştii (83 – în creştere cu 36), viteza (54 – în creştere cu 3), neacordarea priorităţii auto (19 – în scădere cu 14), neacordarea priorităţii pentru pietoni (15 – în creştere cu 1), abaterile pietonilor (13 – în scădere cu două cazuri).

Cele mai multe accidente grave s-au produs vinerea şi pe drumurile judeţene

O statistică interesantă arată faptul că cele mai multe accidente rutiere grave (53, din totalul de 132) s-au produs pe drumurile judeţene, iar cele mai puţine pe drumurile naţionale şi europene (pe E 578 s-au produs 16 accidente, în scădere cu 12 faţă de anul 2019); alte 34 de evenimente au avut loc pe străzile din localităţile urbane.

De asemenea, cele mai multe evenimente s-au produs la sfârşitul săptămânii de lucru: 30 în zile de vineri. Şi la începutul de săptămână participanţii la trafic au fost mai puţin atenţi, în zilele de luni înregistrându-se 24 de accidente rutiere grave.

Ca intervale orare, cele mai multe evenimente rutiere grave s-au produs în jurul amiezii, între ora 10:00 şi 14:00, când au fost 33 de accidente din totalul de 132. Şi în intervalul orar 14:00-18:00 au fost peste 30 de accidente rutiere. În schimb, cele mai puţine s-au înregistrat pe timpul nopţii, între ora 02:00 şi 06:00 fiind semnalate doar patru accidente grave.

În ceea ce priveşte accidentele uşoare cele mai multe au avut loc pe drumurile judeţene şi comunale (91, din totalul de 273) şi pe străzile din municipii şi oraşe (83). În funcţie de perioadă, cele mai multe s-au produs în zilele de miercuri (46) şi vineri (44); aproape de 40 de accidente rutiere uşoare (mai exact câte 39) au fost şi în zilele de sfârşit de săptămână.

Peste 700 de infracţiuni, constatate anul trecut

Pe parcursul anului trecut, efectivele de poliţie rutieră au realizat aproape 1.400 de acţiuni, din care 251 au fost în colaborare cu alte structuri de poliţie sau instituţii. Cu această ocazie, poliţiştii au constatat 716 infracţiuni (din care 301 la regimul circulaţiei, iar 134 pentru consum de alcool) şi au aplicat peste 17.700 de sancţiuni contravenţionale (din care 15.536 la regimul circulaţiei).

Cele mai multe sancţiuni contravenţionale (aproape 8.000) au fost aplicate ca urmare a depăşirii vitezei regulamentare. Peste 260 de sancţiuni au fost acordate pentru consumul de băuturi alcoolice, iar pentru abateri la regimul transportului de persoane şi de mărfuri s-au acordat aproape 300 de sancţiuni.

Tot anul trecut, în judeţul Harghita, ca urmare a abaterilor constatate în trafic, au fost reţinute 1.710 permise de conducere – dintre care 432 pentru viteză, 305 pentru depăşirea vitezei, 266 pentru alcool, 45 pentru neacordarea de prioritate pietonilor – şi retrase până la remedierea deficienţelor 1.094 de certificate de înmatriculare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.