Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul din Sf. Gheorghe: „Noi, atât politicienii maghiari, cât şi populaţia, suntem autonomişti, nu separatişti” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Opinii » Primarul din Sf. Gheorghe: „Noi, atât politicienii maghiari, cât şi populaţia, suntem autonomişti, nu separatişti”
Primarul din Sf. Gheorghe: „Noi, atât politicienii maghiari, cât şi populaţia, suntem autonomişti, nu separatişti”

Primarul din Sf. Gheorghe: „Noi, atât politicienii maghiari, cât şi populaţia, suntem autonomişti, nu separatişti”

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, susţin că preşedintele Traian Băsescu le-a „ridicat mingea la fileu” vorbind la Iaşi despre autonomia „Ţinutului secuiesc”. Cei doi lideri ai UDMR Covasna au arătat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu pot fi catalogaţi drept „separatişti” pe considerentul că militează pentru autodeterminarea secuilor.
Antal Árpád a spus că autorităţile statului ar trebui să permită organizarea unui referendum pe tema autonomiei în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş pentru a se vedea clar care este opţiunea majorităţii locuitorilor din zonă.
„Cred că e bine să punctăm puţin lucrurile. Domnul preşedinte a spus că politicienii maghiari sunt segregaţionişti, iar secuii oameni de treabă care nu sunt interesaţi de autonomie. (…) Să observăm că, de zeci de ani, există o confuzie de termeni şi, dacă tot este de actualitate problema Republicii Moldova, atunci trebuie să vedem că acolo sunt două teritorii care arată foarte clar care e diferenţa între separatişti şi autonomişti. În Transnistria sunt separatişti, iar în Găgăuzia sunt autonomişti. Vrem să spunem foarte clar că noi, atât politicienii maghiari, cât şi populaţia, suntem autonomişti şi nu separatişti. Iar dacă vrem să ne convingem dacă populaţia e interesată de autonomie, soluţia e simplă – să ne dea voie să organizăm un referendum, care nu s-a putut organiza în anii precedenţi pentru că, prin diferite metode administrative sau juridice, s-a blocat această iniţiativă (…), posibilitatea ca maghiarii să spună dacă vor sau nu autonomia Ţinutului secuiesc”, a declarat Antal Árpád.
El a apreciat că România va putea fi „un stat puternic şi stabil” atunci când va acorda autonomie judeţelor locuite majoritar de maghiari şi le va conferi acestora drepturile solicitate.
„Cei din Găgăuzia au spus la un moment dat că nu sunt de acord ca Republica Moldova să se unească cu România pentru că nu vor să ajungă în situaţia maghiarilor din Transilvania. (…) Deci acei mari unionişti care doresc unirea ar trebui să se gândească la asta. (…) În momentul în care UE şi NATO au integrat România au integrat şi această problemă nerezolvată (autonomia secuilor – n.r.) şi responsabilitatea rezolvării ei revine nu numai Bucureştiului, ci şi statelor membre NATO şi membre ale UE”, a mai spus Antal.
Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, a adăugat că îl bucură faptul că Traian Băsescu vorbeşte „oficial” despre „Ţinutul secuiesc”, arătând că până acum acesta s-a ferit să folosească public această sintagmă.
„Avansăm într-o direcţie bună pentru că există un discurs pe această temă, chiar dacă neagă importanţa autonomiei teritoriale, neagă existenţa Ţinutului secuiesc şi existenţa drepturilor colective. (…) E îmbucurător că preşedintele vorbeşte de Ţinutul secuiesc, pentru că ştim, de 10-15 ani, de când e în politică, el vorbeşte despre probleme care sunt sau care vor fi. Deci problema Ţinutului secuiesc este o problemă care este pe masă”, a opinat Tamás Sándor.
El a menţionat că s-a simţit „ameninţat” de o recentă declaraţie făcută la televizor de preşedintele Traian Băsescu în contextul unei discuţii legate de decizia Adunării Parlamentare de la Strasbourg privind de recunoaşterea drepturilor colective şi autonomia.
„Domnul preşedinte m-a ameninţat la televizor, în urmă cu trei săptămâni, şi pe mine şi pe colegul de la Harghita. (…) Mesajul după urechile mele destul de finuţe, în ultimii 20 de ani fac şi eu politică, am înţeles foarte clar ce ne-a transmis domnul preşedinte – adică dacă mai vreţi autonomie teritorială, dacă mai militaţi pentru autonomie teritorială, o să vă ia DNA. Aşa am înţeles eu!”, a spus Tamás Sándor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Iaşi, răspunzând unei întrebări, că situaţia din Ucraina nu poate fi comparată cu solicitarea maghiarilor din România de a avea autonomie teritorială. „Noi vorbim de unire în Uniunea Europeană, deci nu cred că se pot pune probleme de autonomie în Ţinutul secuiesc. Aş privi în jur, la Ucraina, unde naţionalismul şi corupţia au adus ţara aici. La fel s-a întâmplat cu fosta Iugoslavie, unde naţionalismul a făcut să se ucidă între ei, să fie război. Nu poate fi o legătură între apropierea Republicii Moldova de România şi intenţiile separatiste ale unora. Merg destul de des în Covasna şi Harghita. Nu au oamenii chef de zâzanie, de separatism, de izolare. E doar abordarea unor politicieni. Aş fi mai puţin alarmat, chiar dacă uneori ne deranjează cum ungurii îşi sărbătoresc zilele naţionale”, a declarat Traian Băsescu. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.