Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul din Sărmaş: „Legislaţia actuală doreşte să-i elimine de la subvenţie pe crescătorii care au în proprietate 2-3 vaci” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul din Sărmaş: „Legislaţia actuală doreşte să-i elimine de la subvenţie pe crescătorii care au în proprietate 2-3 vaci”
Primarul din Sărmaş: „Legislaţia actuală doreşte să-i elimine de la subvenţie pe crescătorii care au în proprietate 2-3 vaci”

Primarul din Sărmaş: „Legislaţia actuală doreşte să-i elimine de la subvenţie pe crescătorii care au în proprietate 2-3 vaci”

 Nemulţumiri legate de Legea pajiştilor: „Adică, dacă vrea să ne dea bani, noi nu-i putem primi” * Nici până în momentul de faţă nu s-a organizat licitaţie pentru o parte a păşunilor comunale, din cauza legislaţiei

 

Comuna Sărmaş are un efectiv de 1.500 de bovine şi tot atâtea capete de ovine. Primăria are 10 trunchiuri de păşune comunală, ce trebuie date spre folosinţă către crescătorii de animale din localitate, în urma unor licitaţii. Până în prezent au fost închiriate 7 trunchiuri de păşune. Pentru celelalte trei urmând a se organiza alte licitaţii. Însă de aici au început şi anumite probleme, datorită „legislaţiei foarte proaste” în domeniu, după cum a spus primarul comunei, Valentin Mândru.

Acesta se referea la Legea pajiştilor, care nici astăzi nu este clară. „De ani de zile apar tot felul de ordine, hotărâri, modificări la această lege astfel încât nici astăzi nu este clară”. Primarul e nemulţumit de metodologia de atribuire a păşunilor comunale, care sunt domeniu privat al localităţii. Fiind domeniu privat al comunei, acesta ar trebui administrat conform Legii 215 şi Codului fiscal.

„A apărut o hotărâre în februarie 2015, care modifică normele de aplicare a Ordonanţei 34/2013. Normele de aplicare au apărut prin Hotărârea 1064 şi Ordinul 407 din 2013. Prin Ordinul ministrului s-a aprobat contractul-cadru. În acest contract cadru se dau nişte metode de calcul pentru preţul minim de pornire la licitaţie. Un articol din contractul-cadru spune că preţul de închiriere va fi de (…), dar să nu depăşească 50% din valoarea masei verzi (care se dă anual de Consiliul Judeţean)”. Edilul e de părere că prin această prevedere crescătorii de animale care participă la licitaţie sunt limitaţi de a merge până la un anumit preţ (până la 50% din valoarea masei verzi), deoarece dacă îl depăşesc sunt excluşi de la licitaţie. „Adică, dacă vrea să ne dea bani, noi nu-i putem primi”. Iar dacă primăria atribuie păşunea sub preţ, atunci încalcă legea achiziţiilor publice.

Primarul a arătat că mai bine de o lună de zile „ne-am chinuit pentru a întocmi caietul de sarcini conform legislaţiei în vigoare”, deoarece nu ştia nimeni să le spună modul de departajare a persoanelor care îndeplinesc condiţiile de participare la licitaţie. „Ordonanţa 34 spune că la lucrări se atribuie pentru preţul cel mai mic sau alte criterii, la fel şi la cumpărare. Iar la vânzări preţul cel mai mare. Orice licitaţie aşa funcţionează: ai pornit de la un preţ şi cine dă mai mult câştigă”.

Valentin Mândru a spus că în localitate sunt multe animale, iar păşunea comunală din Sărmaş ajunge pentru un număr de 528 UVM (unitate vită mare), „deci nici pentru 30% din animalele din comună”. De unde şi interesul crescut pentru închirierea acestor păşuni.

Acesta a precizat că cele trei corpuri de păşune au făcut obiectul unui proces, care s-a finalizat şi trebuie scoase din nou la licitaţie. De altfel, susţine acesta, şi atunci s-a ajuns în instanţă tot din cauza legislaţiei, deoarece aceasta prevedea că „nu ai voie decât să concesionezi păşunile”. „Şapte trupuri de păşune le-am închiriat şi din cauză că apoi se spunea că nu ai voie să le închiriezi, ci doar să le concesionezi, am ajuns în instanţă. Am câştigat procesul la Judecătoria Topliţa, Tribunalul Harghita şi am pierdut la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Iar acum suntem nevoiţi să le scoatem la licitaţie”. Acesta a spus că s-a întocmit caietul de sarcini şi şi-a exprimat speranţa că şi atribuirea se va încadra în termen pentru ca crescătorii de animale să poată depune cererile pentru subvenţiile pe terenuri.

Acesta a amintit că în lege se precizează că pot depune cereri pentru închirierea păşunilor comunale şi persoanele fizice. Ceea ce iar îl nemulţumeşte. Deoarece atunci s-ar putea ca o păşune să fie împărţită şi la 20 de persoane, care vor avea 20 de contracte pe o suprafaţă. „În zona montană nu poţi diviza păşunile ca la zona de câmpie. Ca să-şi facă fiecare stână… unul nu are drum de acces, altul nu are apă etc. Deci nu e zonă de câmpie să faci ce vrei”.

 

 „Nu-l poţi obliga să-şi ţină 5 sau 10 vaci. Dar nici să le vândă, căci moare de foame”

Primarul comunei e de părere că legislaţia actuală îi va elimina de la subvenţie pe proprietarii care au 2-3 vaci, din venitul cărora trăiesc respectivele persoane. Acesta a afirmat că cei care fac legile din Ministerul Agriculturii nu ştiu cum se trăieşte în zona de deal şi de munte. „La noi, singura sursă de existenţă e creşterea animalelor. Şi nu vor să înţeleagă că la noi sunt oameni care trăiesc şi supravieţuiesc de la venitul a 2-3 vaci. Şi pe aceştia vor să-i elimine de la subvenţie”. Edilul a precizat că în comuna Sărmaş sunt 30 de persoane fizice care au peste 10 bovine. „Ei vor ocupa păşunea prin contract pentru animalele lor. Cetăţeanul care are 2-3 animale vine la mine şi îmi spune că nu are unde îşi duce animalele, deoarece păşunea e încărcată cu 0,3 UVM la hectar, deci e acoperită (…) şi ce face el cu vaca”.

Primarul a opinat că păşunea comunală trebuia să rămână în administrarea Primăriei, cum era până în 2012. Deşi erau mai multe animale, fiecare avea loc de păşunat: şi asociaţiile, şi cel cu 2-3 vaci, şi cel cu 10 vaci. „Cel cu 2-3 vaci nu are posibilitate în zonă de munte să ţină o fermă. Omul atâta teren are şi capacitate de muncă pentru a-şi ţine trei vaci. Nu are cu ce cumpăra furaje. Nu-l poţi obliga să ţină 5 sau 10 vaci. Dar nici să le vândă, căci moare de foame”.

În acest context, primarul a spus că în Sărmaş sunt aproximativ 30 de persoane beneficiare de ajutor social. În general persoane vârstnice care nu au pensie. „Avem noroc de pensionari la nivelul comunei. În momentul în care satul este destul de îmbătrânit, locuri de muncă din ce în ce mai puţine. Sunt câţiva tineri fermieri care datorită subvenţiilor şi măsurilor accesate din fonduri europene s-au instalat la sat. Dar dacă se continuă aşa, adică toate în defavoarea cetăţeanului…”, a conchis amar Valentin Mândru.

În comuna Sărmaş funcţionează cinci asociaţii ale crescătorilor de animale şi o cooperativă.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.