Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat a treia oară pentru nearborarea drapelului României | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat a treia oară pentru nearborarea drapelului României
Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat a treia oară pentru nearborarea drapelului României

Primarul din Odorheiu Secuiesc, amendat a treia oară pentru nearborarea drapelului României

Primarul municipiului de pe Târnava Mare, Gálfi Árpád, a fost amendat, pentru a treia oară în decurs de un an, cu suma de 5.000 de lei, de către prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei. Edilul nu a respectat prevederile legale privind arborarea drapelului României alături de cel al Ungariei, la manifestările publice dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni

Concret, cu prilejul pavoazării oraşului pentru Ziua maghiarilor de pretutindeni, pe domeniul public al municipiului, respectiv pe stâlpii de iluminat public din zona centrală au fost arborate „drapele tricolore roşu-alb-verde, cu şi fără stema Ungariei, reprezentând drapelul Ungariei, fără a fi arborate alături şi drapele de stat ale României”.

„Cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor care s-au desfăşurat în data de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, nu au fost arborate drapele de stat ale României în toate locurile de desfăşurare a festivităţilor. Pe frontispiciul Primăriei Odorheiu Secuiesc a fost arborat steagul localităţii, precum şi cel cu însemnele albastre-aurii al aşa-zisului Ţinut secuiesc. Faptele săvârşite constituie contravenţii”, prin nerespectarea prevederilor Legii nr. 75/1994 şi a HG nr. 1157/2001, conform procesului-verbal de constatare şi sancţionare semnat de prefectul judeţului Harghita.

În documentul citat se precizează că, potrivit art. 7 din Legea nr. 75/1994, „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”, iar art. 4, alin. 1, lit. b din HG nr. 1157/2001 stabileşte că „Este obligatorie arborarea drapelului României pe perioada sărbătoririi unor evenimente deosebite sau pe durata desfăşurării unor ceremonii, cum ar fi: b) festivităţi şi ceremonii oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară”. În acelaşi spirit, prevederile art. 6 din HG nr. 1157/2001 statuează că „Pe teritoriul României, drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”.

Primarul Gálfi Árpád a primit, luni după-amiază, prin poştă procesul-verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei în cuantum de 5.000 de lei şi a confirmat, marţi, primirea sancţiunii.

Viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Orbán Árpád, a declarat că procesul-verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei va fi contestat de primar, „aşa cum a făcut de fiecare dată”. „Eu zic că steagul României a fost arborat acolo unde trebuia arborat”, a continuat acesta.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc, Zörgő Noémi, susţine că legea nu a fost încălcată, de vreme ce au fost folosite „benzi în culorile roşu-alb-verde” pentru pavoazarea oraşului şi nu steaguri. „Noi nu înţelegem amenda, în primul rând că noi nu am pus nici un steag maghiar în oraş, am pus benzi în culorile roşu-alb-verde şi steagul Ţinutului secuiesc, care nu este steagul nici unui stat. Steagul maghiar a fost pus pe primărie, unde se afla şi steagul României şi mai era un steag maghiar pe scena din Piaţa Márton Áron, unde, de asemenea, se afla şi steagul României. În rest, în oraş au fost folosite doar benzi în culorile roşu-alb-verde”, a afirmat Zörgő Noémi, motivând astfel de ce se consideră nejustificată amenda aplicată de reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Se întâmplă pentru a treia oară în decurs de un an ca primarul municipiului Odorheiu Secuiesc să fie sancţionat pentru încălcarea actelor normative privitoare la arborarea drapelelor, acesta fiind amendat de prefect şi anul trecut, cu ocazia celebrării Zilei maghiarilor de pretutindeni, precum şi cu prilejul pavoazării oraşului pentru comemorarea Revoluţiei ungare anticomuniste din 1956. Potrivit secretarului Primăriei Odorheiu Secuiesc, Venczel Attila, cele două amenzi anterioare, aplicate în 16 martie şi din 24 octombrie 2018, se află pe rolul instanţelor judecătoreşti.

„Acţiunea de contestare a sancţiunii aplicate anul trecut, după 15 martie, e în apel la Tribunalul Harghita. Pe fond, instanţa (Judecătoria Odorheiu Secuiesc – n.a.) a respins contestaţia noastră, iar noi am formulat apel. Marţi am avut şedinţa stabilită de instanţă, însă cauza a fost amânată pentru data de 2 aprilie, pe motiv că s-a depus la dosar o adresă din partea autorităţilor maghiare, a Consulatului Ungariei, formulată în limba engleză, iar instanţa a dispus să fie depusă la dosarul cauzei în formă tradusă şi legalizată în limba română. Despre sancţiunea din 23 octombrie 2018, suntem pe fond, la Judecătoria Odorheiu Secuiesc şi următorul termen este la 28 martie. Ceea ce am dori noi să subliniem este că juriştii care îl reprezintă pe primarul Gálfi Árpád au invocat precedentul pronunţat de Judecătoria Sfântu Gheorghe într-o situaţie asemănătoare – unde, până la urmă, instanţa de fond a admis contestaţia formulată de primarul municipiului – şi sperăm că vom câştiga”, a detaliat Venczel Attila.

Secretarul primăriei a subliniat, la rândul său, că juriştii vor contesta şi procesul-verbal de constatare a contravenţiei emis de prefectul judeţului Harghita după Ziua maghiarilor de pretutindeni din acest an, întrucât cele prezentate acolo „nu corespund absolut deloc cu realitatea”.

„Vom contesta şi amenda primită de primar zilele trecute, pentru că nu suntem de acord absolut deloc cu conţinutul procesului-verbal de constatare a contravenţiei emis de prefectul judeţului, pentru că acolo se face menţiunea că ar fi fost arborate pe faţada primăriei steagul oraşului şi steagul Ţinutului secuiesc, ceea ce nu corespunde absolut deloc cu realitatea din ziua respectivă (15 martie 2019 – n.a.). Pe faţada clădirii au fost arborate, într-adevăr, drapelul Ungariei, alături de cele ale Uniunii Europene şi al României, pentru că era prezent un oficial din Ungaria, un secretar de stat şi în astfel de situaţii legea permite. În rest, în oraş erau arborate nişte simboluri şi panglici, nu steaguri, aşa cum este definit în Constituţia Ungariei ce este drapelul sau steagul ţării şi caracteristicile acestuia. Constituţia Ungariei este singurul act normativ, după cunoştinţele noastre, care, până la urmă, dă o definiţie legală a noţiunii de steag sau drapel”, a conchis secretarul Primăriei Odorheiu Secuiesc.

În data de 13 martie, înaintea Zilei maghiarilor de pretutindeni, prefectul Jean-Adrian Andrei a atenţionat primarii din judeţ să respecte legislaţia în materie de arborarea drapelului României, folosirea stemei şi intonarea imnului naţional, pentru a preveni astfel de situaţii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. „Benzile” roșu-alb-verde nu simbolizează/reprezintă culorile steagului Ungariei? Dacă da, atunci prefectul are dreptate. Dacă nu semnifică steagul ungar, atunci nu are dreptate. Atunci de ce s-au mai arborat?
    Întrebare: De ce nu s-au pus în oraș împreună cu „benzile” roșu-alb-verde și „benzi” în culorile roșu-galben-albastru? Ar fi fost un semn civilizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.