Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima terapie trombolitică efectuată în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Prima terapie trombolitică efectuată în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc
Prima terapie trombolitică efectuată în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Prima terapie trombolitică efectuată în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Un pacient de 77 ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic, a beneficiat săptămâna trecută de prima terapie trombolitică efectuată în judeţul Harghita, la secţia de neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Potrivit unui comunicat transmis de referentul de presă al spitalului, Kiss Edit, s-a urmat procedura strictă în astfel de cazuri, iar starea pacientului s-a ameliorat.
“Pacientul de 77 ani din Miercurea Ciuc a prezentat debutul simptomatologiei la ora 7:30 dimineaţa. A prezentat hemiplegie dreapta, tulburări de exprimare verbală. După efectuarea analizelor de sânge şi a analizelor CT s-a trecut la verificarea criteriilor pentru tromboliză, iar la ora 9:40 s-a administrat tromboliticul. Acesta este fibrinolitic administrat intravenos pentru dizolvarea cheagului de sânge care produce infarctul cerebral. După administrarea terapiei s-a urmărit protocolul strict. Starea pacientului s-a ameliorat după administrarea tromboliticului”, a declarat medicul curant, neurologul dr. Dabóczy Mátyás, citat în comunicatul de presă.
Pentru prima tromboliză efectuată în Harghita au fost folosite primele două doze dintr-un medicament folosit în această terapie, care au fost achiziţionate de spital din donaţia primită cu ocazia unui bal de caritate, organizat anul trecut de către Asociaţia Întreprinzătorilor din Ciuc şi Consulatului General al Ungariei.
Sursa citată a mai precizat că, între timp, spitalul a mai cumpărat doze din acest medicament, care poate fi administrat pacienţilor care au nevoie de terapie trombolitică.
“Este de menţionat, însă, că tromboliza nu poate fi administrată fiecărui pacient care suferă accident vascular cerebral ischemic, există un sistem de criterii exacte despre posibilităţile de administrare a acestuia”, se mai arată în comunicat.
Medicul şef al secţiei de neurologie, dr. Incze Emese, a accentuat că pentru efectuarea trombolizei este nevoie de cooperarea eficientă a secţiilor de urgenţă, neurologie şi radiologie, iar managerul spitalului, dr. Konrád Judit, şi-a exprimat bucuria că această procedură poate fi aplicată şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.
“Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, deoarece tromboliza poate fi efectuată în cel mult 4 – 5 ore de la debutul simptomatologiei, trebuie apelat urgent la medic în cazul simptomelor accidentului vascular cerebral. Aceste simptome sunt: deficitul motor la nivelul membrelor pe partea dreaptă sau stângă, asimetria facială, tulburări de exprimare sau înţelegere verbală, ameţeală, greţuri, vărsături, cefaleea intensă, brusc instalată, hemihipoestezie sau parestezii la nivelul hemicorpului”, se mai precizează în comunicatul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.