Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima locuinţă protejată destinată victimelor violenţei domestice, deschisă în cadrul DGASPC | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Prima locuinţă protejată destinată victimelor violenţei domestice, deschisă în cadrul DGASPC
Prima locuinţă protejată destinată victimelor violenţei domestice, deschisă în cadrul DGASPC

Prima locuinţă protejată destinată victimelor violenţei domestice, deschisă în cadrul DGASPC

Prima locuinţă protejată din Harghita destinată victimelor violenţei domestice a fost deschisă oficial săptămâna trecută, aceasta funcţionând în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), ca serviciu social de cazare. Reprezentanţii DGASPC Harghita au precizat, în timpul unei dezbateri organizate la Miercurea Ciuc, că locuinţa este realizată în cadrul proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă” finanţat din fonduri europene, care se derulează la nivel naţional şi care are ca obiectiv general „dezvoltarea şi îmbunătăţirea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice”. Locuinţa protejată din Harghita a fost amenajată într-un spaţiu ţinut secret şi poate găzdui şase persoane timp de maxim un an, fiind asigurate hrană, dar şi servicii de îngrijire, supraveghere, consiliere juridică, psihologică sau vocaţională. Victimele violenţei pot fi cazate atât singure sau, acolo unde este cazul, împreună cu copiii. Reprezentanta DGASPC Harghita, György Enikő, a precizat că, pentru început, urmează să fie cazate în locuinţa socială două persoane agresate care au solicitat acest lucru. De asemenea, în proiect sunt incluse, deocamdată, şi patru primării şi trei grupuri de suport, care vor participa la campanii de informare a victimelor. Locuinţa va fi păzită de o firmă de pază şi protecţie, victimele având la dispoziţie un buton pe panică pe care îl pot folosi în cazul în care agresorul se apropie de ele sau pot suna la 112. Psihologii spun că este foarte important ca victimele agresiunii domestice să simtă că sunt ajutate şi să beneficieze de consiliere psihologică şi vocaţională, fiind frecvente situaţiile în care femeile depind financiar de soţi şi au dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă. Datele prezentate de György Enikő arată că în ianuarie şi februarie au fost înregistrate la DGASPC Harghita cinci cazuri de violenţă domestică, în unele situaţii fiind nevoie de ajutorul poliţiei pentru a proteja victima. Conform informaţiilor furnizate de IPJ Harghita, pe parcursul anului 2019, oamenii legii au emis 117 ordine de protecţie provizorie, cele mai multe pentru agresiuni sau ameninţări ale unor bărbaţi la adresa partenerelor de viaţă, existând şi situaţii agresiuni împotriva părinţilor sau a copiilor. Dintre cele 117 ordine de protecţie emise de poliţişti, 66 au fost în mediul urban şi 51 în mediul rural. Până în prezent, în Harghita nu a existat un centru destinat victimelor violenţei domestice, în astfel de situaţii DGASPC colaborând cu diverse ONG-uri pentru ajutorarea persoanelor agresate.

Lia MATEI

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.