Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima ediţie a Zilelor SJU Miercurea-Ciuc s-a încheiat… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Prima ediţie a Zilelor SJU Miercurea-Ciuc s-a încheiat…
Prima ediţie a Zilelor SJU Miercurea-Ciuc s-a încheiat…

Prima ediţie a Zilelor SJU Miercurea-Ciuc s-a încheiat…

Au rămas doar problemele, proiectele, visele, supărarea domnului primar Ráduly Róbert Kálmán şi, poate, amintirile frumoase pe care oaspeţii le vor purta cu ei în drumul lor către casă, spre a reveni peste un an

După cum deja v-am informat, vineri, 22 septembrie, în Aula Universităţii „Sapientia” a avut loc deschiderea oficială a primei ediţii a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, la care, potrivit afirmaţiei managerului unităţii, erau aşteptate în jur de 200 de persoane din judeţ, din ţară şi din afara graniţelor ei.

Ajunsesem mai devreme şi, cum timpul încă îmi permitea, mi-am notat conştiincioasă numele domnilor ce aveau să formeze prezidiul: dr. Demeter Ferenc, managerul SJU; Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului-gazdă; dr. Călin Alexandru, director general al Direcţiei Mangement Urgenţe Medicale din cadrul Ministerului de Interne; Petres Sándor, subprefect şi Tamás József, episcop romano-catolic.

Dar asta nu a fost tot, pentru că, din dorinţa de a lua pulsul zilei încă de la începutul ei, l-am întrebat pe dr. Demeter dacă are emoţii şi mi-a răspuns afirmativ. Era firesc, întrucât, în cei 46 de ani ai săi, număraţi în aceeaşi locaţie, iată că sosise momentul ca şi spitalul să aibă sărbătoarea lui. Pentru că, trebuie să vă spun, alte momente, trăite în alte vremuri, marcau apariţia celui de-al VI-lea spital din Transilvania anului 1869. Atunci când, mai arăta interlocutorul meu, un medic evreu şi-a investit propria avere în construirea lui, acolo, lângă Cetatea Mikó, în locul pe care noi îl numim azi: „Spitalul vechi”.

Convinsă fiind că în prima parte a zilei totul se va rezuma la un schimb de amabilităţi, aproape că nici nu am observat când, la pupitru, a ajuns…

 …primul invitat, d-l Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita

Exprimându-şi mulţumirea că SJU Miercurea-Ciuc are foarte mulţi prieteni, dovadă chiar participarea la eveniment, vorbitorul a adus în atenţia plenului schimbările survenite începând cu 2010, anul în care unitatea a ajuns în subordinea Consiliului Judeţean. Din păcate, a continuat d-l Borboly, „în ultimii 7-8 ani, când nu am mai avut încredere unii în alţii, ne-am împotmolit. Atunci s-a înţeles că, dacă dorinţele nu sunt comune, nici calea succesului nu e uşor de găsit!”.

După ce a mai arătat că la ora 07:30 a avut o întâlnire cu conducerea SJU şi cu specialişti din cadrul lui, în ideea de a perfecta unele lucruri pe termen mediu, preşedintele CJ i-a mulţumit episcopului Tamás József pentru înţelegerea manifestată faţă de situaţia legată de imobilul în care funcţionează Secţia din Şumuleu a SJU, conturând imediat şi perspectiva: „Dorim să construim o nouă clădire, a cărei valoare va fi de 2,5 milioane de euro”. E un proiect, dar nu e unicat, pentru că mai „trebuie construită o aripă pentru UPU, cu fonduri europene, care ar rezolva problemele ambulatoriului şi, implicit, problemele secţiilor”.

Clar şi concis, d-l Borboly a mai mulţumit medicilor specialişti, care şi-au exprimat părerea atunci când li s-a solicitat în legătură cu un proiect sau altul, celor care au făcut cunoscut numele spitalului în ţară şi, nu în ultimul rând, parlamentarilor UDMR care au susţinut constant problemele de sănătate ale judeţului. Şi pentru că spitalul a primit de la Guvern doar bani pentru aparatură, nu şi bani pentru dezvoltare, d-l preşedinte şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va întâmpla şi a amintit faptul că Guvernul Ungariei ar putea susţine eforturile judeţului pentru construirea de locuinţe destinate medicilor, segment pe care CJ va mai amplasa încă patru, luate în calcul chiar de acum.

 Al doilea invitat, d-l Ráduly Róbert Kálmán

Intrarea în scenă a primarului m-a dus imediat cu gândul la relaţia sa cu SJU, sau mai corect cu oamenii lui, cărora li s-a adresat astfel: „Când dumneavoastră veniţi la mine, sunt trist, pentru că înseamnă că aveţi o problemă; când eu vin la dumneavoastră, sunt trist, pentru că înseamnă că eu am o problemă!”. Era un joc de cuvinte, aşezate pe un fir logic, urmat imediat de reluarea poveştii primului spital şi de regretul edilului cum că numele fondatorului său nu figurează nicăieri în municipiul Miercurea-Ciuc. Şi aşa, ceea ce părea o boare, s-a transformat repede într-o tornadă, gata să spulbere tot. „De ce nu avem o imagine de viitor?! De ce spitalul funcţionează în atâtea locuri?! Ce vină au pentru asta cetăţenii din Miercurea-Ciuc?! De ce să ne mulţumim să fim mici?! Am făcut o piscină de 6 milioane şi nu putem vorbi despre un spital de 60-70 de milioane de euro la care oraşul este partener?! (…) D-l preşedinte Borboly stă lângă spital şi de aceea nu vrea acolo o pistă de aterizare pentru elicopter! (rumoare în sală). Ar trebui să scăpăm de şpăgile pentru medici, că nu e în regulă (exemplifică, fără a nominaliza, cu medici din Târgu Mureş, şi cu un medic din cadrul SJU, pe care îl nominalizează)”. În final, domnul primar crede că a venit momentul să „ne gândim la viitor şi la comunitate”, mesaj recepţionat de managerul Spitalului Judeţean, care i-a mulţumit, asigurându-l că întotdeauna gândurile constructive sunt primite cu drag.

Faţă de situaţia creată, nu pot să nu am şi eu o părere: a fost momentul jenant în care ne-am dat în spectacol, în faţa unor personalităţi medicale din judeţ, din ţară şi din afara ei! Cu convingerea că rufele trebuie spălate în familie, aştept următorul vorbitor…

…Excelenţa Sa, episcopul romano-catolic Tamás József

O persoană specială, care apreciază activitatea medicilor şi spune că „pentru o familie, fiecare caz în parte este foarte important”. Mai mult chiar, înaltul prelat aduce în discuţie termenul de profesie şi profesionalism, după care afirmă că şi medicul este om, însă nu un om oarecare, ci unul care suportă greu dezamăgirile semenilor, dar care primeşte totuşi bucuros mulţumirile lor.

Accentuând ideea că „şi medicul trebuie să se vindece pe sine, pentru sănătatea sufletească”, episcopul îşi încheie pledoaria cu următorul citat: „Dumnezeu e medicul, iar eu sunt sluga lui!” şi cu ruga adresată Celui de Sus, de a binecuvânta comunitatea şi munca, se retrage discret, lăsându-i pe participanţi să mediteze la spusele şi pildele sale.

Rând pe rând…

…au luat apoi cuvântul deputatul Korodi Attila şi senatorul Tánczos Barna, fiecare angajându-se să sprijine, atât cât îi stă în putinţă, spitalul judeţean, pentru că „momentele grele de sănătate depind numai de medici şi de Dumnezeu”. Cât priveşte viitorul, „el aparţine celor ce au îndrăznit să viseze!”.

La rândul său, reprezentantul Consulatului Ungariei din Miercurea-Ciuc a prezentat sumar o situaţie a sistemului de sănătate din unele ţări ale Uniunii Europene; a fost de acord că spitalele au nevoie de susţinere financiară şi, cu tristeţe, a amintit despre „medicii din ţările noastre, care pleacă într-o lume mai bună, pentru venituri mai bune”.

Subprefectul Petres Sándor, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a venit cu un exemplu concret despre ceea ce s-ar putea chema perseverenţă, pornind de la a visa şi a afirmat că: „Dacă România are azi un sistem de urgenţă performant, i se datorează doctorului Raed Arafat, care a visat la el şi visul i s-a împlinit”.

Dr. Biró László, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Harghita, crede că trebuie făcut un pas înainte şi că structura al cărei preşedinte este are rolul de a păstra şi de a atrage medici în judeţ, oameni care „să proiecteze în viitor imagini pozitive”.

Tot despre viitor a vorbit şi d-l Szabó József, reprezentantul Uniunii Spitalelor din Ungaria, când a făcut referire la necesitatea fundamentării unor legături cu specialişti din toate ţările UE, în scopul împărtăşirii experienţelor pozitive.

***

În final mai consemnez faptul că managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a acordat diplome celor ce au sprijinit spitalul în evoluţia lui spre mai bine. Şi iată doar câteva nume: Borboly Csaba, Petres Sándor, Ráduly Róbert Kálmán, dr. Csedo Csaba, prof. dr. Lányi Szabolcs, Duda Tihamér Attila, UMF Târgu Mureş, dr. Raed Arafat şi lista rămâne deschisă…

Ce aş mai putea spune eu, observatorul neutru al evenimentului? Poate doar faptul că a fost unul pe care l-aş revedea… în reluare!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.