Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prezentare de tehnică, concerte şi expoziţie de caricatură | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Prezentare de tehnică, concerte şi expoziţie de caricatură
Prezentare de tehnică, concerte şi expoziţie de caricatură

Prezentare de tehnică, concerte şi expoziţie de caricatură

De ziua Jandarmeriei Române, la Miercurea-Ciuc

În fiecare an, pe 3 aprilie, Jandarmeria Română sărbătoreşte momentul în care Grigore Alexandru Ghica, domnitorul Moldovei, semna, în 1850, actul de înfiinţare a Jandarmeriei. Documentul purta denumirea de „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” şi prevedea că Regimentul de Jandarmi Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe), la fiecare ţinut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adaugă o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei.

Marcând 165 de ani, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita va organiza, astăzi, o serie de evenimente la care sunt invitaţi să participe şi locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc.

Astfel, de la ora 10:00, pe promenada din faţa Teatrului Csíki Jatekszin (Casa de Cultură veche) se va prezenta tehnica şi mijloacele aflate în dotarea Jandarmeriei Harghitene.

Tot acolo se va afla şi un punct de informare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în această armă.

De la ora 14:00, în sala de spectacole a Teatrului, va avea loc Concertul omagial susţinut de către copiii jandarmilor harghiteni, de formaţia mandoline „Sunshine” a Casei Familiale „Sf. Familie” din comuna Frumoasa şi de Corul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. Invitat de onoare va fi cvintetul vocal „Anatoly”.

Foaierul Casei de Cultură veche va găzdui expoziţia de caricatură „Jandarmerie harghiteană – trecut şi prezent”, realizată de plt. adj. şef Marian Butucaru.

zijand

 

 Scurt istoric al Jandarmeriei Române

Certificatul de naştere al Jandarmeriei Române este actul intitulat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, semnat de domnitorul Grigore Alexandru Ghica la 3 aprilie 1850, publicat ulterior sub formă de Ofis Domnesc şi adoptat de Adunarea Obştească.

Această Lege arăta că „Jandarmeria este o putere înarmată, constituită într-un corp de jandarmi, organizată într-un regiment”.

Termenul de jandarm, atestat anterior datei de înfiinţare a Jandarmeriei Române, a fost preluat din denumirea franceză Gens d’armes, care înseamnă oameni de arme.

Primul Regiment de jandarmi a fost condus în perioada 1850-1858 de hatmanul Gheorghe Stroici.

La 1 septembrie 1893 este promulgată Legea asupra Gendarmeriei Rurale şi ulterior Regulamentul de aplicaţiune ce o însoţea. În 1929, Corpul de jandarmi ia denumirea de Inspectorat General al Jandarmeriei, iar la nivel naţional sunt înfiinţate inspectorate regionale compuse din legiuni (câte una pentru fiecare judeţ).

Prin Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române au fost stabilite noile atribuţii ale instituţiei.

În prezent, Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne care execută, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la: apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private; prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare; protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.

Principalele misiuni ale Jandarmeriei sunt: asigurarea ordinii publice pe timpul adunărilor cu public numeros (mitinguri, marşuri, demonstraţii, procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni promoţionale, comerciale, manifestări cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative etc.); restabilirea ordinii publice când aceasta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni sau forţe ce contravin legilor în vigoare; menţinerea ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora, precum şi pe litoralul Mării Negre, în Delta Dunării ori în staţiuni balneare sau alte zone de interes operativ; intervenţia antiteroristă la obiectivele din responsabilitatea Jandarmeriei; paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor de importanţă deosebită stabilite prin hotărâre a Guvernului şi ordine ale ministrului Afacerilor Interne.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.