Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preţul kilogramului de cartofi a rămas aproape constant de la recoltare şi până în prezent | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Preţul kilogramului de cartofi a rămas aproape constant de la recoltare şi până în prezent
Preţul kilogramului de cartofi a rămas aproape constant de la recoltare şi până în prezent

Preţul kilogramului de cartofi a rămas aproape constant de la recoltare şi până în prezent

Preţul kilogramului de cartofi a rămas aproape constant de la recoltare şi până în prezent, din cauza importurilor masive din ţările europene, cu precădere din Polonia.

Şeful Direcţiei Agricole Harghita, Török Eugen, a declarat că, la producător, preţul unui kilogram de cartofi se situează între 65 şi 80 bani, iar interesul pentru cumpărare nu este unul foarte ridicat. El a explicat că acest lucru se datorează importurilor din ţările cu tradiţie, precum Polonia, de unde vin cartofi arătoşi, dar care nu au cele mai bune calităţi nutritive.

Török Eugen a explicat că, de cele mai multe ori, „cantitatea merge în detrimentul calităţii”, iar consumatorii ar trebui să nu mai caute cartofii foarte mari, „care sunt plini de apă”, ci pe cei de mărime mijlocie, care sunt cei mai gustoşi, cu valorile nutritive cele mai bune.

„Cartofii noştri au calităţi nutritive mai bune, chiar dacă mărimea sau aspectul nu întotdeauna reflectă acest lucru”, a spus Török Eugen.

Acesta preconizează că în Harghita se mai află în depozite o cantitate de cartofi de 20-25 la sută din producţia anului trecut, cei care încă nu şi-au vândut recolta fiind producătorii mai mici, din zonele îndepărtate şi cu acces mai greu la drumurile naţionale.

În Harghita, procentul de cartofi vandabili a fost relativ mic, din cauza condiţiilor climatice de anul trecut, respectiv a secetei, care a stopat creşterea tuberculilor.

Din acest motiv, producătorii de cartofi încearcă fie să îşi irige culturile, fie să folosească soiuri mai timpurii, astfel încât până la venirea căldurilor să se formeze tuberculii, pentru realizarea unei producţii acceptabile.

În Harghita, cartoful reprezintă cultura de bază şi este cultivat pe aproximativ 8.000 de hectare.

Creşte interesul pentru coacăz

Török Eugen mai spunea şi faptul că fermierii din judeţ se orientează şi către alte culturi decât cele tradiţionale, întrucât este din ce în ce mai dificilă valorificarea cartofului, spre exemplu, din cauza importurilor masive.

Drept urmare, în ultimii ani, în judeţ s-au înfiinţat mai multe culturi de coacăz negru, recent fiind constituită şi o asociaţie a cultivatorilor, care doresc să-şi unească forţele pentru a găsi soluţii cât mai bune pentru vânzarea recoltei.

Eugen a explicat că, în curând, recolta de coacăze negre va fi mai mare decât solicitările din judeţ, motiv pentru care producătorii se gândesc la modalităţi de valorificare a producţiei în afara judeţului şi chiar în străinătate.

Potrivit sursei citate, membrii asociaţiei iau în calcul şi înfiinţarea unei cooperative sau a unui grup de producători, care să realizeze în comun prelucrarea fructelor, depozitarea sau comercializarea acestora. De asemenea, se pot accesa şi fonduri europene în acest sens.

Coacăzele negre sunt foarte căutate în Harghita, atât pentru gustul deosebit, cât şi pentru calităţile lor terapeutice.

Specialiştii spun că fructele consumate în stare crudă sau sub formă de extract sau sirop au efecte benefice în anemie, surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, hipertensiune arterială sau chiar boli reumatice, insomnii sau afecțiuni ale sistemului nervos. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.