Președintele PSD Harghita: proiectul de lege pentru autonomia ținutului secuiesc, neconstituțional | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 noiembrie 2021
Home » Societate » Președintele PSD Harghita: proiectul de lege pentru autonomia ținutului secuiesc, neconstituțional
Președintele PSD Harghita: proiectul de lege pentru autonomia ținutului secuiesc, neconstituțional

Președintele PSD Harghita: proiectul de lege pentru autonomia ținutului secuiesc, neconstituțional

Plenul Senatului, convocat în regim de urgență

După ce Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul de lege pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc, prin faptul că a fost depășit termenul de dezbatere și vot în plen, astăzi, președintele PSD Harghita, Romeo Țepeș-Focșa, a făcut publică poziția organizației politice pe care o conduce.

„Proiectul de lege pentru Autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit în Camera Deputaților, este total neconstituțional. A primit avize negative de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și de la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, de aceea consider că cele două comisii, prin președinții lor, trebuiau să urmărească și să amendeze public acest atentat la adresa suveranității statului român.

Această scăpare de procedură, extrem de gravă, nu poate fi justificată de epidemie sau izolare.

De aceea Senatul este dator să repare această gravă greșeală”, preciza liderul filialei harghitene a PSD, care, în încheierea comunicatului de presă, a reamintit articolul din Constituție: „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

Astăzi, vot în Senat împotriva proiectului

Între timp, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat că a fost convocat plenul forului pentru ora 14:00. Pe ordinea de zi va fi un singur punct – proiectul de lege privind autonomia ținutului secuiesc.

„Senatorii PSD vor vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!”, a scris Cazanciuc, astăzi, pe Facebook.

∗∗∗

Proiectul de lege a fost inițiat de deputații UDMR József-György Kulcsár-Terza şi Biró Zsolt-István și a fost depus la sfârșitul anului trecut. Printre altele, acesta prevede ca așa-zisul ținut secuiesc să devină o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, să aibă președinte, iar limba maghiară să devină oficială în teritoriu. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.