Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premii pentru cei mai vrednici „mici grădinari” şi pentru „gospodăriile etalon” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Premii pentru cei mai vrednici „mici grădinari” şi pentru „gospodăriile etalon”
Premii pentru cei mai vrednici „mici grădinari” şi pentru „gospodăriile etalon”

Premii pentru cei mai vrednici „mici grădinari” şi pentru „gospodăriile etalon”

Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean şi Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita şi-au prezentat, miercuri, bilanţurile activităţilor derulate de la înfiinţare şi până în prezent şi au decernat premii „ambasadorilor” agriculturii harghitene, „de la 10 la 70 de ani”

 Activitatea de dezvoltare rurală şi agricolă, la bilanţ

„Judeţul Harghita este singurul din ţară unde consiliul judeţean împreună cu primăriile, consiliile locale, fermierii şi asociaţiile de profil realizează programe care contribuie semnificativ la dezvoltarea agriculturii în judeţ. În pofida măsurilor restrictive ale Guvernului, am reuşit să obţinem rezultate bune, datorită acestei cooperări, unică la nivel naţional. Privim cu încredere către viitor, dezvoltarea rurală în Harghita merge în direcţia potrivită”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, în deschiderea evenimentului.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală (ADIDR) a Consiliului Judeţean Harghita, Márton István, a prezentat rezultatele obţinute în cei opt ani care s-au scurs de la înfiinţare. Dacă la început s-au asociat doar opt comune, în prezent numărul UAT-urilor membre a ajuns la 47, a arătat acesta.

La rândul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, Csilip Árpád, şi-a încheiat prezentarea bilanţului de activitate al instituţiei prezentând obiectivele propuse pentru 2019: o nouă imagine, vânzarea online a produselor secuieşti, noi criterii pentru ca brandul Produs Secuiesc să devină mai puternic, e-learning pentru producători, mai multe produse secuieşti şi cu 20% mai multe târguri decât în acest an.

Prezent la eveniment, consilierul Becze István, care este şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a CJ Harghita, a menţionat că Ministerul Agriculturii din Ungaria a iniţiat un program de consiliere agricolă în Bazinul Carpatic, în cadrul căruia au fost angajaţi consilieri agricoli şi în judeţele Harghita şi Covasna. Potrivit acestuia, între primele demersuri pe termen scurt figurează construirea unei reţele de consilieri agricoli, în locul celei desfiinţată de către Guvernul României, „pentru realizarea căreia se aşteaptă ajutorul tuturor”.

Premianţii programelor „Micii Grădinari” şi „Gospodărie Etalon”

Programul „Micii Grădinari”, ajuns la a VII-a ediţie, şi-a desemnat câştigătorii. Aproape 900 de copii au participat la acest program în 2018. Dintre aceştia, comisia a selectat 32 de elevi, premiaţi în cadrul evenimentului festiv organizat cu prilejul evaluării activităţilor de dezvoltare rurală şi agricolă din judeţul Harghita. Ocupanţii locurilor I, II şi III au primit câte o bicicletă şi casca aferentă; ceilalţi câte o medalie, un tricou inscripţionat „Micii Grădinari” şi o pereche de mănuşi de ciclism, ca să-i motiveze să lupte, anul viitor, pentru mult râvnitul vehicul cu două roţi.

„Este important să înveţe de mici copiii cum să producă legumele pentru nevoile familiei şi când vor fi mari, sperăm, să transmită această îndeletnicire şi copiilor lor. Tineretul trebuie învăţat, nu bătrânii”, a susţinut Márton István, directorul ADIDR a Consiliului Judeţean Harghita.

De asemenea, cinci şcoli care au derulat şi anul trecut acest program au primit folie pentru realizarea câte unui solar, iar alte două şcoli au intrat în posesia hidroforului şi accesoriilor necesare realizării unui mini-sistem de irigaţii.

La programul „Gospodărie Etalon” s-au înscris în concurs 24 de gospodării din judeţ, de la crescători de animale la apicultori, deţinători de păstrăvării sau cultivatori de plante medicinale şi flori. Dintre aceştia, comisia a desemnat 14 câştigători. Ocupanţii locului I au fost premiaţi cu 1.500 de lei, cei care s-au poziţionat pe locul secund au primit un premiu în valoare de 1.000 de lei, iar cei care s-au clasat pe locul III s-au ales cu o recompensă în valoare de 800 de lei.

„Cea mai curată, organizată, aşezată fermă din judeţ este cea de vaci cu lapte a lui Tóth Árpád din satul Iaşu, comuna Ulieş. Are 60 de vaci cu lapte, în stabulaţie liberă, un model pentru toţi crescătorii de animale din Harghita şi nu numai. Asta a fost şi ideea, să arătăm tuturor că şi acasă se poate trăi şi câştiga bani pentru nevoile familiei, că nu trebuie să se meargă în Spania sau în Italia pentru asta, fiindcă sunt posibilităţi şi acasă. Pentru anul viitor ne-am propus să ajutăm asociaţiile din zona Gheorgheni să cumpere clădirile fostei Fabrici de Lapte din Remetea, supusă dizolvării, şi 22 de lăptării în zona Topliţei şi Gheorgheni, care trebuie să intre în proprietatea lor”, a adăugat Márton István.

Preşedintele CJ Harghita a remarcat că produsele înregistrate sub marca Produs Secuiesc au devenit cunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate, precizând că în prezent „aproape 1.500 de familii trăiesc din această mişcare şi obţin, astfel, venituri adiţionale importante”.

„Tineretul merită să cunoască această posibilitate, de aceea începem încă de la şcoală cu concursul Micul Grădinar, după aceea ne ocupăm cu învăţământul profesional – avem deja burse şi preocupările noastre continuă la nivel universitar. Vrem să-i ajutăm pe cei care doresc să pună bazele unei afaceri de familie să devină producători, să crească animale, să cultive legume şi de aceea trebuie să avem modele. De aceea, anual premiem ambasadorii acestor activităţi, cam 20 de gospodari care pot fi prezentaţi drept exemple de urmat”, a continuat preşedintele CJ Harghita.

El le-a atras atenţia primarilor şi fermierilor prezenţi la eveniment că din 2021 urmează o nouă perioadă de finanţare în Uniunea Europeană şi curând va expira strategia agricolă a judeţului. „Ar fi bine ca până în 2030 să formulăm următoarea noastră strategie, care să ia în calcul atât Grupul Leader, cât şi unităţile administrativ-teritoriale, sfera civilă, fermierii şi întreprinzătorii, pentru a ne dezvolta aici, acasă. Totul în ţara asta funcţionează haotic. Noi trebuie să ne planificăm drumul, astfel încât să rămânem pe calea cea bună, în ciuda haosului de la Bucureşti”, a conchis Borboly.

În cadrul evenimentului a fost acordat şi premiul „Vitos Mózes” Cooperativei Agricole „Csengő” din comuna Frumoasa, care se ocupă cu prelucrarea laptelui de vacă şi Asociaţiei pentru Conservare şi Turism Tradiţional „Fenyőalja” din Ciumani.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.