Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premii de excelenţă pentru motivarea personalului bugetar | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Premii de excelenţă pentru motivarea personalului bugetar
Premii de excelenţă pentru motivarea personalului bugetar

Premii de excelenţă pentru motivarea personalului bugetar

Cu câteva zile în urmă, mai precis în 10 martie a.c., noul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a declarat că se doreşte motivarea personalului bugetar să furnizeze servicii de calitate şi, în acest sens, s-a propus acordarea a două salarii brute pe an ca premiu de excelenţă.

De asemenea, ministrul Muncii a declarat că proiectul privind introducerea pensiei ocupaţionale trebuie rediscutat pentru a vedea dacă nivelul contribuţiei, în prezent de 15 la sută din salariul brut lunar, poate ajunge până la 50 la sută.

Motivare

În legătură cu prima chestiune, ministrul Muncii a spus: „În sistemul public trebuie să existe într-adevăr o motivare a angajaţilor, în aşa fel încât să-i cointeresăm să furnizeze servicii publice de calitate. Se lucrează la acest lucru, de exemplu s-a propus să se dea două salarii brute pe timpul unui an ca premiu de excelenţă, tocmai pentru a cointeresa salariaţii”.

Reţineţi, se lucrează la posibilitatea acordării unui premiu de excelenţă/an! Când spun că se lucrează înseamnă că va fi sau nu va fi. Bine ar fi să fie, pentru că după reducerea drastică a personalului bugetar, cei rămaşi se spetesc să facă faţă sarcinilor şi, pe bune, un imbold nu le-ar strica pentru a-şi îndrepta coloana vertebrală.

Idee veche readusă în actualitate

La începutul anului 2011 a fost lansat în dezbatere publică un proiect de Lege privind pensiile ocupaţionale, ce stabileşte dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale de către angajator, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale ar putea fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar.

La această a doua chestiune, aşadar, punctată la început (o idee veche readusă în actualitate), ministrul Muncii a afirmat că: „Trebuie să rediscutăm proiectul şi să vedem şi cu organismele internaţionale, dar în special, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă parteneri sociali – pentru că actualul proiect de lege care se referă la aceasta prevede un maxim de 15 la sută din partea angajatorului şi angajatului – şi trebuie să vedem dacă nu putem să mergem la un plafon maximal chiar până la 50 la sută din venitul sau salariul pe care îl obţine cetăţeanul”. Rovana Plumb a mai spus că: „Orice cetăţean din România care se află într-o relaţie contractuală de muncă cu un angajator care poate fi persoană fizică sau juridică, poate contribui şi poate avea această pensie ocupaţională, precizând, printre altele, că nivelurile de contribuţii se vor stabili în baza unui contract colectiv încheiat între angajator şi angajat, fie la nivelul unităţii respective, fie la nivel de sector sau de ramură”.

Prin pensie ocupaţională trebuie să se înţeleagă o pensie suplimentară facultativă, la nivel de categorie profesională.

Ministrul nou, Rovana Plumb, scoate, iată, din uitare o idee veche, adică ideea pensiei ocupaţionale. Trebuie să recunoaştem că ideea ar putea fi folositoare dacă într-adevăr în România lucrurile ar merge bine şi tot mai mult spre bine dar, în situaţia în care ne aflăm, fără industrie, fără meşteşuguri, în situaţia în care nimeni nu poate fi sigur pe locul său de muncă să mai şi măreşti contribuţia lunară de la 15 la sută la 50 la sută din salariul brut lunar, ei bine, mi se pare a fi nepotrivită timpului în care ne aflăm. Nu pot să nu mă întreb, de ce din 2011 acest proiect de Lege s-a păstrat într-un con de umbră? Dar, cine ştie, poate noul ministru al Muncii deţine un as în mânecă de care încă nu ne-a spus!

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.