Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premierea tinerilor fermieri care trăiesc doar din agricultură | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Premierea tinerilor fermieri care trăiesc doar din agricultură
Premierea tinerilor fermieri care trăiesc doar din agricultură

Premierea tinerilor fermieri care trăiesc doar din agricultură

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

 

Comuna Porumbeni a găzduit, joia trecută, şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, într-un cadru festiv, fiind în derulare şi Zilele localităţii. Astfel, spunea preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, în cadrul şedinţei a avut loc şi un moment festiv: premierea celor mai merituoşi fermieri din judeţ, „acei gospodari cu care ne mândrim”.

În cuvântul de bun venit, primarul localităţii, Gyerkó Levente, a spus că ideea de a găzdui această şedinţă a venit deoarece de la începutul acestui an sunt în derulare cinci proiecte, în valoare de 2,5 milioane de euro. „Am considerat că trebuie să fiţi şi dvs. aici să ne exprimăm mulţumirile, deoarece ne-aţi ajutat în executarea acestor proiecte”. Unul din cele cinci proiecte ce se derulează în comuna Porumbeni se referă la asfaltarea a 8,5 km de drum comunal, 6 km de trotuare şi şanţuri, în valoare de 1,5 milioane de euro. În acest an au fost finalizate un teren de fotbal cu iarbă artificială şi un teren de tenis cu zgură, dar şi lucrările la locuinţele de tineret – 16 apartamente. O altă investiţie ce se află în derulare este construirea unui nou sediu pentru primărie, pentru care prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală s-a primit suma de 637 de mii de lei. „Sperăm că în acest an să finalizăm clădirea, mai avem nevoie de 256 de mii de lei”, a spus primarul, primind asigurări de la vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, că se vor face demersuri pentru ca această sumă să fie alocată tot prin PNDL. Vorbind despre localitate, primarul a precizat că majoritatea populaţiei este alcătuită din pensionari, în ambele sate componente: Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici, interesant fiind că aici nu din agricultură trăiesc oamenii, ci foarte mulţi fac naveta la Cristur, Odorhei, Sighişoara pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi.

porumbeni3

 Nici un fermier din zona Topliţei nu a fost premiat

În cadrul şedinţei, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Dezvoltare Rurală a CJ Harghita a premiat cei mai merituoşi fermieri cu diplome şi sume de bani. Premierea s-a făcut în cadrul unui program iniţiat în urmă cu trei ani, care are scopul să recunoască meritele fermierilor din judeţ, care încearcă să trăiască numai din agricultură. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că „acest premiu este important deoarece într-adevăr avem nevoie de exemple bune şi avem şi noi cu ce să ne mândrim”. Acesta a arătat că în judeţ trebuie promovată munca gospodarilor, pentru „a fi un imbold pentru ceilalţi fermieri”.

Directorul ADI de Dezvoltare Rurală, Mártón István, a spus că au fost premiaţi fermierii merituoşi din anul 2014. Astfel, premiile au fost acordate pe zone: Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei, cu implicarea specialiştilor care au fost pe teren. Fermierii premiaţi au fost: Zsók László, Albert E. Antal, Mátéfi Attila, Deák Dénes, Mátéfi Dénes, Bálint Attila, Domokos Árpád, Gidró Dezső, Albert István. Pe lângă diplome, fermierii au primit şi un plic în care erau suma de 1.000 de lei pentru locul I, 800 de lei pentru locul II şi 500 de lei pentru locul III. „Scopul premierii este ca agricultura şi fermierii să primească o recunoaştere socială, altfel nu poate funcţiona. (…) Am dat citire la câteva nume, dar sunt foarte mulţi tineri fermieri în judeţ”. Acesta a precizat că în judeţul Harghita agricultura se manifestă mai mult în zonele Ciuc şi Gheorgheni, „dar se pare că şi zona Odorhei-Cristur se va ralia, deci vor exista fermieri care îşi vor întreţine familiile şi îşi vor asigura traiul doar din agricultură”.

În intervenţia sa, consilierul judeţean Ioan Proca i-a adresat rugămintea directorului Mártón István ca pe viitor „să lărgească puţin sfera zonei Gheorgheni, pentru că sunt sigur că mai poate găsi surse de inspiraţie”, referindu-se la faptul că din zona de Nord a judeţului nu a fost premiat nici un fermier.

porumbeni2

 Proiectul privind managementul deşeurilor din judeţ are un decalaj de 10%, care se va recupera până în toamnă

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CJ Harghita au fost dezbătute şi aprobate opt proiecte de hotărâri. Una dintre acestea s-a referit la modificarea Hotărârii nr. 141/2015 privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru obiectivul de investiţii: „Modernizarea sistemului rutier de DJ 153D, între km 2+000-4+200”. Este vorba despre drumul care merge spre depozitul de deşeuri ce urmează a fi realizat la Remetea. Preşedintele CJ Harghita a spus că „este pentru a şasea oară pe ordinea de zi. Problema este că noi aprobăm o hotărâre, iar apoi legea se schimbă. Este incredibil ce se întâmplă la investiţii în această ţară”. Acesta şi-a arătat nemulţumirea că apar „tot felul de proceduri noi” şi e foarte greu pentru administraţia judeţeană şi locală să facă investiţii. „Pur şi simplu din acest motiv câteva investiţii se opresc, deoarece se schimbă cadrul legislativ. Aşa se întâmplă şi cu DJ 153D. Dar sper că aceasta va fi ultima hotărâre pe acest subiect”, a spus Borboly Csaba, menţionând că pietruirea şi drenarea drumului către depozitul de deşeuri se va rezolva.

La acest punct, un consilier judeţean a întrebat dacă se poate respecta graficul de lucrări la proiectul Sistem Integrat de Management al Deşeurilor din Harghita, ţinând cont că este investiţia cea mai importantă şi cea mai mare din judeţ.

Vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, a răspuns că în fiecare săptămână este o şedinţă de lucru, în care se discută despre fiecare contract din acest proiect. „La Remetea sunt două contracte în derulare. În afară de astea sunt alte staţii de transbordare şi de depozitare temporară. Cred că acum, cel puţin la proiectul de deşeuri, avem un decalaj de 10%”. Acesta a explicat că motivul acestei întârzieri îl constituie faptul că trebuie achiziţionate mijloace şi echipamente, iar acestea sunt comandate şi vor fi plătite când sosesc. „Din acest motiv există acest decalaj financiar. Dar toate acestea se pot recupera până în toamnă şi putem termina proiectul aşa cum am planificat”, a spus Barti Tihamér.

(Despre alte aspecte din şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean vom reveni într-un număr viitor) (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.