Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premierea performanţelor deosebite din judeţ, de care putem fi mândri | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Premierea performanţelor deosebite din judeţ, de care putem fi mândri
Premierea performanţelor deosebite din judeţ, de care putem fi mândri

Premierea performanţelor deosebite din judeţ, de care putem fi mândri

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

„La sfârşit de an premiem performanţele deosebite din întregul judeţ din câteva domenii, performanţe de care putem fi mândri. Să acordăm acestui moment solemnitatea cuvenită. Suntem mândri de munca pe care o depuneţi şi acest lucru trebuie făcut cunoscut pentru că exemplul bun poate fi contagios” – a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în debutul ultimei şedinţe ordinare din acest an, şedinţă ce a avut loc vineri, 22 decembrie 2017, la sediul său din reşedinţa de judeţ.

Şapte premiaţi, din patru domenii

Premiul „Kájoni János” a fost acordat profesorului de muzică Köllö Ferenc, scriitorului, poetului, traducătorului Lövétei Lázár László, şi conducătoarei Ansamblului Boroka din Odorheiu Secuiesc, Kelemen Erzsébet. Consiliul Judeţean acordă distincţia „Kájoni János” acelor persoane care prin cultură, prin literatură, artă, contribuie la promovarea valorilor harghitene în ţară şi în străinătate.

Premiul „Márton Áron” destinat reprezentanţilor bisericilor istorice a fost înmânat preotului unitarian din Ceheţel, Lörinczi Lajos şi preotului catolic din Plăieşii de Jos, Veres Sándor, pentru munca deosebită depusă în folosul comunităţilor în care păstoresc.

Premiul „Mihai Eminescu” a fost acordat profesoarei de Limba şi Literatura Română de la Liceul Teoretic „Kemény János” din Topliţa, Pop Dobrean Maria Cristina, pentru activitatea meritorie de la catedră, punându-şi astfel amprenta şi pe comunitatea topliţeană.

Premiul EUREKA, destinat în special tinerilor, a revenit inginerului IT Bustya Attila pentru performanţele sale şi care a reuşit să stabilească un record mondial ţinând în aer o dronă, de mici dimensiuni, pentru mai mult de două ore.

 Recunoaşterea fermierilor model

„Cu aceste exemple pozitive pe care le veţi afla, dorim să-i popularizăm pe cei de pe urma cărora trăim, agricultori, fermieri, legumicultori model, oameni destoinici şi astfel să demonstrăm tinerilor că şi acasă îşi pot realiza visurile şi pot avea o viaţă bună”, a spus, printre altele, Márton István, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Rurală Harghita.

Cei cinci premiaţi sunt: Bartalis Attila, crescător de animale din Cârţa, Bálint Attila din Valea Strâmbă, pentru prelucrarea laptelui, Déák Dénes din Cobăteşti, pentru producţia de furaje, Ferencz Csibi Péter din Remetea, pentru utilajele moderne folosite în gospodăria familială ca urmare a accesării a două proiecte europene, Kozma Vilmos din Tomeşti, legumicultor, care a dovedit că şi în Harghita se pot produce legume etalon.

Hotărâri adoptate

În ultima şedinţă ordinară, printre multe altele, s-a aprobat modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita. În legătură cu această hotărâre se impune precizarea că este vorba de mici virări de credite. S-a aprobat, de asemenea, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 noiembrie 2017. Iată ce se constată, referitor la execuţia bugetară pentru perioada expirată: la secţiunea de funcţionare, veniturile programate se ridică la suma de 173.916,97 mii de lei, iar cele încasate la suma de 147.951,85 mii de lei. Gradul de realizare a veniturilor la secţiunea de funcţionare este de 85,07%. La partea de cheltuieli, plăţile efectuate ating suma de 132.960,38 mii de lei. Prin urmare, există un excedent de 14.991,47 mii de lei. La secţiunea de dezvoltare, veniturile programate la data de 30 noiembrie 2017 se ridică la suma de 76.968,75 mii de lei, iar încasările la suma de 33.323,38 mii de lei, din care 23.000 mii de lei din excedentul anilor precedenţi utilizat pentru finanţarea cheltuielilor de dezvoltare. Gradul de realizare a veniturilor în procent este de 13,41%. La partea de cheltuieli, plăţile au fost efectuate în sumă de 30.236.76 mii de lei, rezultând un excedent de 3.085 mii de lei. Analizarea, respectiv aprobarea execuţiei bugetului judeţului pe cele două secţiuni, are ca scop redimensionarea cheltuielilor în raport cu gradul de colectare a veniturilor, prin rectificare bugetară locală, astfel încât la sfârşitul anului să nu se înregistreze plăţi restante. Văzând excedentul acumulat în sumă de 14.991,47 lei la secţiunea de funcţionare a bugetului local, se impune, aşadar, diminuarea datoriei publice a Consiliului Judeţean.

Preşedintele Borboly Csaba i-a informat pe cei prezenţi în legătură cu faptul că din sumele angajate în şedinţa anterioară – 2,6 milioane de lei pentru investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Ministerul Sănătăţii a aprobat plăţi în valoare mai mare de două milioane de lei. Şi tot în cursul zilei de azi (data şedinţei – n.n.) soseşte din Germania aparatură medicală în valoare de 470.000 lei şi, în cazul în care ministerul nu va mai da banii necesari, Consiliul Judeţean va credita această plată.

Consiliul a mai aprobat preluarea terenului intravilan cu suprafaţa de 800 mp, situat în comuna Sânsimion, în domeniul public al judeţului Harghita în vederea amenajării unui „Centru de colectare selectivă a deşeurilor” din cadrul Programului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.