Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premieră medicală în Harghita: prelevare de organe la SJU Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Premieră medicală în Harghita: prelevare de organe la SJU Miercurea-Ciuc
Premieră medicală în Harghita: prelevare de organe la SJU Miercurea-Ciuc

Premieră medicală în Harghita: prelevare de organe la SJU Miercurea-Ciuc

În după-amiaza zilei de vineri, săptămâna trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc erau aşteptate primele echipe de medici, pornite către noi din clinici renumite ale ţării, pentru a desăvârşi o misiune specială.

Era un moment deosebit, trăit cu emoţie mascată chiar şi de către oamenii în halate albe, obişnuiţi să facă faţă unor situaţii dificile în lupta dată pentru câştigarea unei vieţi. Acum însă intra în discuţie o experienţă unică pentru SJU Miercurea-Ciuc întrucât totul trebuia organizat minuţios, mai ales că undeva departe, pe un pat de spital, alte echipe de specialişti în transplantul de organe îşi pregăteau pacienţii pentru ceea ce, simplu, s-ar putea chema a fi o nouă şansă la viaţă…

În aşteptarea medicilor, noi, jurnaliştii, am avut posibilitatea să consemnăm câteva păreri privitoare la eveniment şi, sincer, m-am bucurat realizând că aşa aveam să cunosc un om deosebit, despre ale cărui fapte auzisem multe. Şi vorbesc despre doctorul Adrian Dobrică, specialist în chirurgie toracică, medic şef al blocului operator, care ne-a şi furnizat primele informaţii legate de ceea ce, în scurt timp, avea să se întâmple. Era, spunea domnia sa, o premieră pentru Harghita şi pentru SJU Miercurea-Ciuc, despre care nu s-ar fi putut vorbi dacă familia unui tânăr de 31 de ani, din Ghimeş, a cărui viaţă s-a frânt brusc în urma unui tragic accident, nu şi-ar fi dat acordul scris pentru donarea de organe. „Suntem alături de toţi cei îndureraţi acum, dar apreciem gestul lor nobil, cu un puternic impact psihologic, făcut din dorinţa de a salva alte vieţi”.

Destul de rezervat, dar cu o bucurie ce o puteai citi pe chipul său, managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, s-a referit succint la eveniment, după care s-a retras discret pentru a rezolva problemele de ordin administrativ ce ţineau de intervenţia în derulare, amănuntele legate de subiect urmând a ne fi furnizate de dr. Konrad Judit, medicul şef al unităţii. Aşa am aflat că, alături de specialiştii în prelevare de organe din afara judeţului, se aflau şi medici şi personal medical din spitalul nostru; că rinichii vor ajunge la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca; ficatul, şi „foarte probabil pancreasul”, la Institutul Fundeni din Bucureşti; corneea la Spitalul judeţean din Târgu-Mureş sau la Spitalul militar din oraşul de sub Feleac, iar osul şi tendoanele la Spitalul Colentina din Capitală.

Ca şi colegii săi, doamna doctor a apreciat decizia aparţinătorilor tânărului care a părăsit această Lume şi a afirmat că, datorită lor, putem vorbi acum despre o schimbare de mentalitate, despre salvarea altor vieţi şi, foarte probabil, despre îmbunătăţirea stării de sănătate a unor oameni aflaţi în suferinţă.

Dialogul nostru cu reprezentanţii SJU Miercurea-Ciuc s-a desfăşurat pe tot parcursul intervenţiei medicale ce avea ca scop prelevarea de organe, cel mai abordabil fiind dr. Adrian Dobrică. Persoană căreia ţin să-i mulţumesc pentru modul în care a reuşit să ne ancoreze la moment, evitând cu eleganţă întrebările ce îl vizau direct, pentru că, afirma domnia sa, nu crede că este cu nimic mai aparte decât ceilalţi colegi ai săi.

Ei bine, înainte ca prima echipă să părăsească spitalul, domnul doctor ne-a mai dezvăluit un aspect pe care cineva din afara sistemului nu prea avea cum să-l cuantifice: „Intervenţia de prelevare de organe, desfăşurată azi, a presupus eforturi semnificative şi din partea spitalului nostru, care a pus la dispoziţie atât resurse umane, respectiv medici şi asistenţi medicali, cât şi materiale consumabile, practic tot ceea ce s-a folosit în sala de operaţii, inclusiv instrumentarul de chirurgie generală şi chirurgie toracică. A fost un efort deloc de neglijat, depus într-o perioadă scurtă de timp, pentru care eu ţin să aduc mulţumiri întregului colectiv din spital, care a participat şi a susţinut această prelevare de organe”.

Prima echipă care a părăsit sala de operaţii a fost cea condusă de dr. Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, unul dintre supravieţuitorii accidentului de aviaţie din Apuseni, aflat şi atunci într-o misiune ce avea ca scop tot prelevarea de organe.

La întâlnirea cu noi, reprezentanţii mass-media prezenţi, dr. Zamfir a declarat că „operaţia a decurs bine, fără probleme”, „că este prima de acest fel făcută la Miercurea-Ciuc”, dar speră ca ea să nu fie şi ultima, în condiţiile în care „oamenii au înţeles că donarea de organe este un gest de altruism foarte important”.

Cu urările noastre de drum bun, doctorul Radu Zamfir şi colegii săi au plecat spre Institutul Clinic Fundeni, unde erau aşteptaţi de o echipă de medici pregătiţi să facă transplantul de ficat.

Bucuros că se află la Miercurea-Ciuc, unde „am fost bine primiţi”, dr. Liviu Constantin de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a afirmat că totul a decurs normal şi că „rinichii vor ajunge la doi receptori de vârstă apropiată donatorului”, transplantul urmând a fi făcut chiar în seara zilei în care ei au fost prelevaţi.

5 mai 2016 a fost şi va rămâne o zi specială şi pentru noi, jurnaliştii care am trăit, fiecare în felul său, emoţiile unui moment deosebit, moment care pentru mine a însemnat o poveste de viaţă, cu îngeri salvatori de vieţi…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.