Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premieră la nivel naţional pentru Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Economic » Premieră la nivel naţional pentru Harghita
Premieră la nivel naţional pentru Harghita
Groza Noémi și Borboly Csaba

Premieră la nivel naţional pentru Harghita

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita au anunţat publicarea, în premieră la nivel naţional, a primului anunţ de participare la o licitaţie publică deschisă de către Unitatea de Achiziţii Publice Centralizate (UCA), înfiinţată în judeţ în cadrul unui proiect al Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice (ANAP). UCA Judeţul Harghita s-a constituit în luna octombrie a anului trecut sub forma unui compartiment în cadrul structurii Consiliului Judeţean (CJ), care a derulat  până în prezent un amplu proces de consultare a autorităţilor contractante subordonate în vederea identificării şi centralizării nevoilor acestora. Pentru înfiinţarea UCA în acest judeţ, pregătirea şi organizarea primelor două proceduri de achiziţie centralizată, parteneri au fost reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi consultanţi ai consorţiului condus de Ernst & Young România.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat într-o conferinţă de presă că este vorba despre primul anunţ de licitaţie pentru articole de birotică, produse de papetărie şi furnituri de birou al acestei unităţi care a fost înfiinţată în cadrul proiectului SIPOCA 625 al ANAP. Acesta a precizat că la prima licitaţie vor participa 10 primării şi 21 de subunităţi ale CJ Harghita şi şi-a exprimat speranţa că, în afară de eficienţa şi transparenţa procedurilor şi de calitatea produselor şi serviciilor, se va economisi şi foarte mult timp pentru unităţile subordonate şi pentru administraţiile locale în ceea ce priveşte derularea proceselor de achiziţii publice.

„Eu cred că suntem pe o cale bună şi chiar dacă într-o primă fază doar 10 primării ni s-au alăturat, în continuare vor veni şi celelalte, pentru că urmează în viitorul apropiat să începem următoarea licitaţie pentru energie electrică, gaze naturale, benzină şi motorină, deci acele produse în cazul cărora preţul întotdeauna contează foarte mult”, a afirmat Borboly Csaba, care a adăugat că în opinia sa reuşitele vor veni pe parcurs, când se va constata că produsele achiziţionate sunt de calitate.

Şefa Serviciului Achiziţii Publice din cadrul CJ Harghita, Groza Noémi, a spus că înfiinţarea unei astfel de unităţi centralizate reprezintă un avantaj enorm atât pentru instituţia pe care o reprezintă, cât şi pentru întregul judeţ pentru că se vine în ajutorul unităţilor administrative mai mici. „Ne-am propus pentru început să facem două achiziţii, două licitaţii deschise centralizate, în primul rând pentru unităţile subordonate în număr de 21, inclusiv ISU şi CMJ, în valoare de 4.600.000 de lei. Este un acord cadru pe 36 de luni. Valoarea celui mai mare contract este de 728.000 de lei. Prin această achiziţie, în acest moment, instituţiile subordonate, dar în viitor şi primăriile, cele care îşi exprimă intenţia de aderare, vor beneficia de toate avantajele pe care această unitate centralizată le oferă. Nu vor trebui să facă proceduri proprii de achiziţie publică, deci se vor face centralizat. UCA va organiza pentru fiecare primărie, dacă doreşte să achiziţioneze un serviciu sau un produs. Ne va trimite necesitatea şi fondurile bugetare pe care le are la dispoziţie, urmând ca UAC să deruleze procedura de achiziţie. Totodată, va monitoriza ulterior şi managementul acordului-cadru pe parcursul derulării contractului. La nivel de capacitate organizatorică a UAC trebuie să menţionez profesionalizarea angajaţilor. Urmează să fie instruiri ale persoanelor care lucrează în cadrul acestei unităţi. Totodată, creşterea transparenţei prin implementarea de norme de conduită etică şi integritate. Promovăm concurenţa firmelor, societăţilor, ofertanţilor. Încurajăm acest lucru deoarece o concurenţă mai mare va duce la obţinerea unor beneficii pentru autorităţile contractante prin preţurile şi calitatea produselor şi serviciilor achiziţionate. Ceea ce am derulat în premieră, în cadrul acestui proiect, sunt consultările de piaţă. Societăţile din judeţul Harghita au avut o atitudine pozitivă. În cadrul acestor consultări de piaţă, după publicarea unui anunţ în SEAP au avut loc discuţii cu caracter confidenţial cu fiecare societate care şi-a manifestat intenţia de a participa. Lucrul pe care l-am urmărit a fost pregătirea procedurilor într-un fel cât mai realist, cât mai transparent pentru a putea stabili valorile estimate astfel încât să nu fie ulterior probleme. Încurajăm societăţile comerciale să participe atât la consultările de piaţă, cât şi la depunerea de oferte. Cheltuirea eficientă a banului public şi transparentizarea achiziţiilor publice sunt esenţiale în administraţia publică”, a mai spus Groza Noémi.

La rândul său, preşedintele ANAP, Liviu Bostan, a declarat că este îmbucurător faptul că judeţul Harghita a luat foarte în serios acest proiect de constituire a unităţii de achiziţie publică centralizate la nivel de judeţ. „Împărtăşim cumva aceeaşi viziune pe care am şi prezentat-o public anul trecut şi ştim că UCA trebuie să devină în decursul timpului un pol local al achiziţiilor şi – zicem noi – că în timp să devină şi un centru regional de expertiză în domeniul achiziţiilor publice, să se consolideze cu o structură solidă de specialişti şi apoi să deruleze proceduri mai complexe şi în felul acesta să îşi aducă un aport la dezvoltarea judeţului. Chiar dacă la început se debutează cu nişte achiziţii care nu sunt neapărat foarte impresionante, beneficiile vor apărea în viitor. Din partea Agenţiei urmează să furnizăm instruire pentru personalul încadrat la UCA şi este evident că vom fi alături pe toată durata procesului de derulare a procedurii. Este foarte important şi util ca în acest concept de achiziţii centralizate să diseminăm un exemplu pozitiv şi la nivelul altor comunităţi şi împreună, cu exemplul pe care îl dăm, să producem un model de bună practică care să conducă la creşterea performanţei achiziţiilor la nivel regional şi să accelerăm implementarea unor proiecte de dezvoltare care nu de puţine ori se confruntă cu dificultăţi exact în procedurile de achiziţie. Mă bucur că procesul de constituire a UCA la nivelul judeţului Harghita a decurs destul de bine, destul de rapid şi colaborarea noastră a fost foarte bună (…) şi sunt convins că în foarte puţin timp beneficiile vor deveni evidente pentru toată lumea”, a spus Liviu Bostan.

Reprezentantul Băncii Europene de Investiţii (BEI), Tiberiu Angelescu, a evidenţiat colaborarea existentă, dar şi stăruinţa cu care CJ Harghita a trecut prin toţi paşii premergători ajungerii la momentul în care o unitate de achiziţii centralizate la nivel local scoate la licitaţie primele produse pentru a face obiectul achiziţiei prin contracte subsecvente de către mai mulţi beneficiari. „De fapt, acesta este scopul achiziţiilor centralizate. O agregare a nevoilor şi o satisfacere a cerinţelor celor de la nivel local care s-au asociat în acest proces. Colaborarea dintre ANAP şi BEI, colaborarea dintre CJ Harghita şi echipa comună a ANAP şi BEI, împreună cu consultanţi ai consorţiului condus de Ernst & Young România, au fost determinante în succesul de până acum al acestui exerciţiu. Este un proiect modern care sunt convins că este benefic pentru întreaga ţară”, a menţionat Tiberiu Angelescu.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.