Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătirile pentru un an nou şcolar, pe ultima sută de metri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Pregătirile pentru un an nou şcolar, pe ultima sută de metri
Pregătirile pentru un an nou şcolar, pe ultima sută de metri

Pregătirile pentru un an nou şcolar, pe ultima sută de metri

De siguranţa elevilor şi cadrelor didactice se vor ocupa tot jandarmii şi poliţiştii

Mai sunt aproape două săptămâni până când elevii vor reintra în clase, anul şcolar 2017/2018 urmând să înceapă pe 11 septembrie. Dacă elevii se bucură de ultimele zile de vacanţă, autorităţile se află pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru ca anul să înceapă în cele mai bune condiţii. Însă, aşa cum vom vedea, oricât te-ai chinui, nu de fiecare dată se pot rezolva toate aspectele, mai ales atunci când sunt implicaţi mai mulţi factori. Iar unul dintre ele este cel al manualelor.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Petru-Ioan Gârbea, spunea că pentru clasele mai mari de-a V-a sunt sosite, în bună parte, toate manualele. Ele nu au ajuns încă în toate şcolile, dar microbuzul inspectoratului face transporturi zilnice de la depozit la unităţile de învăţământ, astfel ca până pe 11 septembrie acestea să ajungă la elevi.

Singura problemă cu manualele, dar care deja este cunoscută la nivelul întregii ţări, este cea pentru clasele de-a V-a. Aici, pentru că se vor schimba cărţile după noua programă, trebuiau reeditate şi, implicit, organizate noi licitaţii. Dar cum licitaţiile sunt urmate de contestaţii, aşa se face că Ministerul Educaţiei speră ca manualele să ajungă la şcoli abia prin decembrie. Până atunci, cadrele didactice şi elevii vor folosi îndrumare.

Petru-Ioan Gârbea spunea că este vorba de îndrumare de aproximativ 300 de pagini, care vor fi un ajutor la clasă şi vor înlocui, temporar, manualele la clasa a V-a. Este vorba în special de manualele de la secţia română, cele de la secţia maghiară (minorităţi) nefiind afectate foarte mult; doar acelea care se traduc din română (de exemplu, manualul de matematică), iar până ce nu va fi versiunea în limba română, nu va exista nici cea în maghiară, astfel la începerea şcolii o să fie manualul de Limba Română pentru minorităţi.

Tot în aceste zile se va rezolvarea şi situaţia cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general spunea că luni şi marţi au fost etapele de repartizare prin detaşare în interesul învăţământului şi detaşare la cerere pentru ocuparea unor posturi. La acestea se adaugă prelungirea contractelor pentru suplinitorii care sunt calificaţi, dar nu au reuşit să se titularizeze. Totodată, săptămâna care vine se va organiza şi un concurs la nivel judeţean pentru a se ocupa şi ultimele posturi. Astfel, Petru-Ioan Gârbea speră ca până pe 11 septembrie să se ocupe toate posturile cu cadre didactice cu studii superioare, indiferent dacă sunt calificaţi (cei care au şi modulul pedagogic) sau necalificaţi (cei care au studii superioare, dar nu şi modulul pedagogic).

Şi starea clădirilor este în curs de verificare, zilele trecute scriind că echipe mixte, alcătuite din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi primăriilor, au început deja controalele pe teren. Dar, preciza Petru-Ioan Gârbea, în judeţ nu există clădiri improprii, clădiri care să nu se poată utiliza.

De asemenea, situaţia avizării din punct de vedere sanitar este mai bună decât cea ISU, pentru că în cazul ultimei pot interveni şi probleme ce ţin de clădire; de exemplu, poate să existe o uşă care, cu ani în urmă când a fost montată, se deschidea spre interior, iar acum trebuie întoarsă, dar asta deja presupune şi autorizaţie de construcţie.

Siguranţa elevilor şi profesorilor va fi asigurată tot de Jandarmerie şi Poliţie

Pe aceeaşi temă, a învăţământului, miercuri a avut loc o conferinţă de presă la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita. Cu această ocazie s-a vorbit despre „măsurile întreprinse pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar” în anul şcolar trecut. În acelaşi timp, inspectorul şef, col. Dan Iamandi, spunea că „pentru anul şcolar 2017-2018 ne propunem continuarea derulării programelor de prevenire, a proiectelor comune, a protocoalelor de colaborare şi parteneriatelor educaţionale existente, având în vedere experienţa acumulată anterior şi situaţia operativă existentă în zonele unde sunt situate instituţiile de învăţământ.

De asemenea, ne dorim să reuşim confecţionarea de materiale educative, în funcţie de posibilităţi, inclusiv prin atragerea de ONG-uri cu atribuţii pe această linie sau în cooperare cu instituţiile de învăţământ din zona de competenţă”.

Aruncând o privire în spate, în anul şcolar 2016-2017, IJJ Harghita a avut încheiat parteneriate de colaborare cu şase instituţii preuniversitare, în care se desfăşoară activităţi de prevenire (două din Topliţa şi patru din Miercurea-Ciuc). În anul şcolar anterior, jandarmii harghiteni, împreună cu directorii şcolilor şi profesorii, au desfăşurat 11 acţiuni de prevenire, la care au participat peste 650 de elevi. Aceste activităţi au fost desfăşurate pe cinci direcţii de acţiune: prevenirea violenţei în instituţiile de învăţământ şi a absenteismului; prevenirea violenţei în şcoli; prevenirea delicvenţei juvenile; prevenirea criminalităţii stradale; prevenirea violenţei în sport; asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona instituţiilor de învăţământ.

Pe linia asigurării ordinii publice şi pentru creşterea gradului de siguranţă în zonele adiacente şcolilor, jandarmii au executat, în anul şcolar anterior, 338 de misiuni de asigurare, în care au fost implicaţi 680 de jandarmi.

„S-a acţionat – spunea col. Dan Iamandi – cu preponderenţă la intrarea, respectiv ieşirea elevilor la şi de la ore, precum şi pe timpul pauzelor, pentru descurajarea producerii unor fapte antisociale prin asigurarea vizibilităţii efectivelor în zona instituţiilor”.

De remarcat faptul că jandarmii au aplicat elevilor şi 15 avertismente şi patru amenzi în valoare totală de 200 de lei. Cele 19 contravenţii au fost constatate în incinta a două licee din Topliţa (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul „Kemény János”), în toate cazurile pentru încălcarea legii privind prevenirea şi combaterea efectului consumului produselor de tutun, fiind sancţionaţi elevii.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.