Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătiri pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Religie » Pregătiri pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc
Pregătiri pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc
sdr

Pregătiri pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc

  • Anul acesta este asigurată, în premieră, traducerea în limba română a lecturilor din timpul slujbei şi a predicii de la finalul liturghiei

Numeroase persoane din ţară şi din străinătate sunt aşteptate să participe, sâmbătă, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, anul acesta fiind asigurată, în premieră, traducerea în limba română a lecturilor din timpul slujbei şi a predicii de la finalul liturghiei. „Motto-ul acestui pelerinaj este Pace şi bine, prin care vrem să exprimăm faptul că vocaţia noastră de franciscani – fiind şi motto-ul Ordinului nostru franciscan – este aceasta, de a da mai departe, prin Evanghelie, pacea şi binele. Pacea şi binele se leagă de o persoană, care este Isus Hristos, Mântuitorul nostru, de la El primim adevărata pace, de la El primim tot binele şi de aceea este important ca în acest pelerinaj să ne întâlnim cu El. Prin Maica Domnului ne întâlnim cu el, fiind mama Lui, ea ne conduce la El şi am dori să îndemnăm toţi pelerinii să fie deschişi pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, care El însuşi este pacea şi binele. Astfel, fiecare dintre noi întorcându-ne acasă putem duce cu noi pacea şi binele, ca şi cel mai mare dar de care are nevoie lumea noastră, după o pandemie, în situaţia de faţă, când este război în vecinătatea noastră. Cu toţii avem nevoie de pace şi bine, de a răspândi acest dar, venit de la Bunul Dumnezeu”, a declarat, într-o conferinţă de presă, rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu-Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo.

Acesta a spus că lecturile care vor fi citite în timpul slujbei şi predica rostită de către monseniorul Udvardy György, arhiepiscop de Veszprém, din Ungaria, vor fi traduse simultan în limba română, urmând să fie asigurate căşti pentru cei care nu cunosc limba maghiară. „Am întâlnit această dorinţă, am întâlnit oameni care au cerut şi am zis că ne alăturăm acestei dorinţe cu mare drag”, a menţionat Guia Laurean Hugo.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că este de aşteptat ca la pelerinaj să participe câteva sute de mii de persoane, probabil mai multe decât în 2018 şi 2019, având în vedere faptul că oamenii abia aşteaptă să se poată deplasa din nou liberi, fără restricţii impuse de pandemie, la acest eveniment.

„Ne bucurăm pentru că, de data aceasta, ca şi primărie, a trebuit să ne focalizăm pe organizarea pelerinajului astfel încât să îi ajutăm pe pelerini să ajungă în siguranţă la basilică şi în şaua Şumuleului şi să se întoarcă acasă. Din fericire, neavând o situaţie pandemică, pelerinii pot veni şi pleca liberi. De aceea, văzând experienţa de anul trecut, dar şi experienţele de anii trecuţi fără pandemie, am reuşit să creionăm câteva decizii care sunt benefice”, a afirmat Korodi Attila. Acesta a precizat că în zona pelerinajului se va interzice tot ceea ce înseamnă comerţ „neadecvat”, fiind permisă doar comercializarea produselor de artizanat şi a celor specifice de patiserie, a apei minerale, precum şi a diferitelor cărţi şi produse bisericeşti. Totodată, vor fi deschise doar restaurantele şi magazinele care au autorizaţie de funcţionare permanentă, pe tot timpul anului. Edilul a adăugat că s-a luat această decizie deoarece au fost, anul trecut, reacţii pozitive în ceea ce priveşte maniera mai restrânsă a comerţului în zonă. Acesta a oferit detalii şi în ceea ce priveşte gestionarea traficului, în condiţiile unui număr mare de participanţi la eveniment.

„Cât priveşte situaţia gestionării traficului, de patru săptămâni pregătim acest moment, împreună cu instituţiile abilitate, mai ales cu Poliţia Rutieră. Din cauză că nu mai avem podul peste calea ferată, avem următoarea rugăminte: toţi cei care vin din judeţele vestice sau nordice, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, apoi din Transilvania Centrală, să vină prin pasul Bucin, prin oraşul Gheorgheni, dinspre nord, la Miercurea-Ciuc, pentru că vor fi parcări destule atât pentru autobuze, cât şi pentru maşinile mici, în zonele adiacente oraşului. Vorbim despre drumurile de legătură interne cu primele sate, de centura inelară a oraşului. În ceea ce îi priveşte pe cei care vin dinspre Odorheiu Secuiesc, câteodată blocajul traficului era până la Vlăhiţa şi fără pandemie şi cu podul în stare de funcţionare. De aceea, îi rugăm pe cei care vin dinspre Odorheiu Secuiesc să pornească foarte devreme, ca să poată să ajungă în zonele de parcare. Autobuzele vor fi dirijate spre zona industrială Vest şi vor trece pelerinii către centru şi către Şumuleu, prin pasajul subteran pietonal, pe lângă calea ferată. Acolo vor fi semne destule, poliţie care poate să ajute să facă acest pas. Pe cei care vin dinspre sud şi din Ciucul de Jos îi încurajăm să vină pe drumul judeţean dinspre Leliceni, pentru că anul trecut s-a dovedit că poate absorbi foarte mult trafic, iar parcări sunt destule pentru maşini. Autobuzele, desigur, pot fi parcate în zona străzii Braşovului”, a spus primarul municipiului Miercurea-Ciuc. Potrivit afirmaţiilor sale, este de aşteptat ca la pelerinaj să participe în calitate de persoană privată şi fostul preşedinte al Ungariei, Áder János, care a fost prezent la eveniment şi în anii anteriori, dar nu sunt informaţii legate de intenţia de deplasare în zonă a unor oficiali actuali ai statului ungar.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc are o lungă istorie, în data de 1 iunie 2019, sanctuarul marian din Harghita fiind vizitat şi de Papa Francisc. Atunci a fost scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Se spune că, în anul 1567, atunci când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană romano-catolicilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, cei din aceste zone au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din mai multe ţări merg în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc.

Restricţii de circulaţie

În continuare prezentăm situaţia privind restricţiile de circulaţia care vor fi impuse cu prilejul Rusaliilor Catolice de la Şumuleu-Ciuc.

În ziua de 4 iunie, sâmbătă, între orele 06:00 şi 18:00 se instituie restricţie totală de circulaţie cu autovehicule pe: str. Szék; str. Şumuleu Mic; str. Câmpul Mare; str. Ioan Căianu; str. Topliţa de la intersecţia cu str. Szék până la sensul giratoriu str. Câmpul Mare/Rét/DN12A; str. Márton Áron de la intersecţia cu str. Iancu de Hunedoara (BRD) până la intersecţia cu str. Szék; din sensul giratoriu de pe str. Iancu de Hunedoara până la str. Szék; str. Progresului; str. Grădinarilor; str. Lunca Mare de la sensul giratoriu de pe B-dul Timişoarei (staţia Lukoil) până la intersecţia cu str. Topliţa/Szék.

În zilele de 3 şi 4 iunie, între orele 22:00 şi 06:00, se impune implementarea restricţiei de circulaţie pe toate străzile enumerate mai sus, cu excepţia riveranilor, vehiculelor de intervenţie şi a celor autorizate, a informat Primăria Miercurea-Ciuc.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.