Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătiri pentru o eventuală creştere a numărului de îmbolnăviri de gripă, în contextul epidemiei din Ungaria | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Pregătiri pentru o eventuală creştere a numărului de îmbolnăviri de gripă, în contextul epidemiei din Ungaria
Pregătiri pentru o eventuală creştere a numărului de îmbolnăviri de gripă, în contextul epidemiei din Ungaria

Pregătiri pentru o eventuală creştere a numărului de îmbolnăviri de gripă, în contextul epidemiei din Ungaria

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita face pregătiri pentru a putea diagnostica la Miercurea-Ciuc eventuale cazuri de gripă, în contextul în care în Ungaria a fost declarată epidemie de gripă, iar numărul persoanelor din această ţară care vizitează zona este destul de mare.

Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat că, ţinând cont de pericolul ca numărul de îmbolnăviri să crească, la nivel local s-a elaborat o strategie şi s-au făcut pregătiri pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor de gripă, folosind o metodă care era accesibilă până acum doar la Bucureşti.

„Avem o metodă care până acum a fost accesibilă numai la Bucureşti, pe care sper că din zilele următoare să o putem implementa şi pe virusul gripal. Este vorba de metoda PCR, care presupune atât aparatură specială, cât şi specialişti în domeniu. Este o noutate că e accesibilă şi la Miercurea-Ciuc, până acum trimiteam probele la institutele de diagnostic de la Bucureşti. (…) Noi am încercat să ne organizăm, împreună cu medicul şef de la Secţia de Boli Infecţioase şi cu epidemiologii noştri, ne-am făcut o strategie proprie ca să putem să încercăm să ţinem frontul, dacă cumva se întâmplă ceva”, a declarat dr. Tar Gyöngyi.

Aceasta a explicat că anul trecut DSP a achiziţionat, prin eforturi proprii, un aparat special, cu ajutorul căruia se poate diagnostica atât HPV, tuberculoza, cât şi infecţii rare, inclusiv virale, care nu se pot diagnostica prin culturi, sau pentru care este nevoie de timp îndelungat. Aparatul va putea fi folosit în zilele următoare şi pentru diagnosticarea eventualelor cazuri de gripă care ar putea apărea în judeţ.

Dr. Tar Gyöngyi a făcut apel la cetăţenii expuşi, care nu intră în grupele de risc şi care nu s-au vaccinat antigripal, să se imunizeze, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

„Facem apel să se vaccineze şi oamenii expuşi care nu intră în grupele de risc, dar au expunere mai accentuată, care lucrează în domenii cu contacte interpersonale cu potenţiali bolnavi. Cei care lucrează în servicii de relaţii cu publicul sau la o bancă, spre exemplu. (…) Şi mai trebuie să evite aglomeraţia, să se îmbrace corespunzător condiţiilor climatice, dacă e posibil stratificat, să consume vitamine, lichide şi alimente bogate în vitamine, pentru a menţine imunitatea într-o stare bună”, a mai spus şefa DSP Harghita, care a recunoscut că acoperirea vaccinală este mai redusă ca în alţi ani, doar 5.500 de doze fiind distribuite judeţului în cadrul campaniei naţionale.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de viroze şi pneumonii, iar „Harghita a fost judeţul cu cea mai mare rată de creştere a îmbolnăvirilor la nivel naţional”, dar nu a fost diagnosticat nici un caz de gripă.

În Ungaria a fost declarată epidemie de gripă, după ce Centrul Naţional de Epidemiologie din această ţară a anunţat că numărul persoanelor cu simptome de îmbolnăvire de gripă a crescut semnificativ. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.