Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul judeţului: „Ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul judeţului: „Ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni”
Prefectul judeţului: „Ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni”

Prefectul judeţului: „Ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni”

Marcarea Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Ziua Europei şi Ziua Veteranilor de Război, în municipiul Miercurea Ciuc

Împlinirea a 142 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, a 74 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, Ziua Veteranilor de Război şi Ziua Europei, sărbătorite toate pe 9 mai, au fost marcate ieri, în municipiul Miercurea Ciuc, prin ceremoniale militare şi religioase. Ceremonialele militare pentru depunerea de coroane, jerbe şi buchete de flori au avut loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut, la Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice şi la Cimitirul Eroilor din Garnizoana Miercurea Ciuc, „spre a aduce prinos de cinstire, onoare şi glorie tuturor celor căzuţi pe pământ românesc şi străin”. La Monumentul Ostaşului Necunoscut şi la Cimitirul Eroilor, un sobor de preoţi a oficiat şi serviciul religios.

La Monumentul Ostaşului Necunoscut manifestările au început cu intonarea Imnului Naţional al României şi Imnul Uniunii Europene.

După oficierea serviciului religios, în alocuţiunea sa, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a vorbit despre semnificaţia şi importanţa evenimentelor ce sunt sărbătorite în fiecare an de naţiunea română la data de 9 mai.

„În urmă cu 142 de ani, pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi”, a evocat prefectul judeţului.

Acesta a amintit că o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, „românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich”, însă „cu jertfele bunicilor şi părinţilor noştri”.

„Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului trezeşte si astăzi cele mai alese sentimente în rândurile oştirii şi a populaţiei civile, care iartă, dar nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea pământului românesc, de aceea mă înclin cu recunoştinţă în faţa veteranilor de război şi aduc un pios omagiu celor care au adus sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă, de-a lungul timpului”, a spus Jean-Adrian Andrei.

Reprezentantul Guvernului în judeţul Harghita a vorbit şi despre Ziua Europei, care a fost stabilită de liderii europeni în cadrul summit-ului de la Milano din anul 1985, trecând în revistă principalele momente care au condus la Uniunea Europeană de astăzi.

„În prezent, ziua de 9 mai a devenit un simbol european care, alături de drapel, imn, motto şi moneda unică (euro), identifică entitatea politică a Uniunii Europene. Steagul, cu cele 12 stele, aşezate în cerc, pe un fond albastru, înseamnă unitatea şi identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezintă solidaritatea şi armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecţiunea.

Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline, avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni, pentru o convieţuire paşnică şi pentru un respect reciproc. Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi să înţelegem rolul nostru în noul context”, a mai punctat prefectul de Harghita.

Ceremonialul de la Monumentul Ostaşului Necunoscut s-a încheiat cu defilarea, pe muzica militară, a Gărzii de Onoare, formată din vânători de munte, poliţişti, jandarmi, pompieri şi angajaţi ai Penitenciarului Miercurea Ciuc.

După acest moment a urmat deplasarea în Piaţa Cetăţii la Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice şi la Cimitirul Eroilor, unde de asemenea au fost depuse coroane de flori de instituţii publice deconcentrate, militare, instituţii de învăţământ. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.