Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul judeţului a dat startul la Ciclaton 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul judeţului a dat startul la Ciclaton 2016
Prefectul judeţului a dat startul la Ciclaton 2016

Prefectul judeţului a dat startul la Ciclaton 2016

 Ciclaton este un eveniment ciclist de strângere de fonduri pentru susţinerea a cinci proiecte educaţionale

A treia ediţie a Ciclaton a avut startul la Miercurea-Ciuc, acesta fiind dat, miercuri, de prefectul judeţului Harghita. Organizat de Fundaţia ADEPT Transilvania, Ciclaton este primul eveniment ciclist de strângere de fonduri din România care susţine şi promovează educaţia.

Pentru ediţia din acest an s-a ales ca punct de plecare şi de sosire municipiul Miercurea-Ciuc. Cicliştii care s-au alăturat campaniei, printre care se află şi Novák Eduard, au plecat miercuri dimineaţă într-un tur de 5 zile, străbătând peste 700 km şi mai multe localităţi din Transilvania (Miercurea-Ciuc, Gheorgheni) şi Moldova (Bicaz, Piatra-Neamţ, Humuleşti, Voroneţ, Suceava, Botoşani, Iaşi, Roman, Bacău, Moineşti). Pe lângă cicliştii care vor face integral acest tur, se vor afla şi ciclişti de segment, care vor pedala doar pe diverse segmente din traseu. Astfel, cei care doresc să participe la traseu şi să susţină proiectele, se pot înscrie pe site-ul evenimentului (ciclaton.ro) până sâmbătă.

Cele cinci proiectele sprijinite în acest an aparţin tot atâtor ONG-uri: Fundaţia Noi Orizonturi; Asociaţia ROI; Asociaţia Lindenfeld; Asociaţia De-a Arhitectura şi Asociaţia ARDOR. Susţinerea proiectelor se va face prin donaţii raportate la numărul bătăilor inimii cicliştilor, dar şi prin donaţii directe către proiectele educaţionale, iar la finalul campaniei fondurile strânse se vor îndrepta către organizaţiile implicate.

 Start în prezenţa autorităţilor judeţene

La startul care s-a dat miercuri din centrul oraşului au participat, pe lângă organizatori, şi autorităţi judeţene.

„Mergem mai departe prin România pentru educaţie şi ne bucurăm mult că ne acordaţi, an de an, încrederea voastră, că acordaţi încredere proiectelor educaţionale care ni s-au alăturat şi în care şi noi credem cu tărie că pot aduce o schimbare” – spunea Marcian Enache, co-fondator Ciclaton, înainte de startul turului din acest an.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, care a şi dat startul în turul de peste 700 km, caracteriza această acţiunea ca fiind un gest extraordinar. „Cu atât mai extraordinar cu cât îl faceţi pentru o cauză nobilă – pentru cinci cazuri educaţionale. Dar, în acelaşi timp, discutăm de convieţuire paşnică, de respect reciproc şi ce mesaj puteţi să daţi dvs. mai bun decât acesta, prin fair-play, de convieţuire paşnică şi de respect reciproc, de unire a Transilvaniei cu Moldova”, spunea Adrian Jean Andrei.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost prezent pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, acesta spunând că aşteaptă iniţiative din partea fundaţiilor din judeţele care sunt implicate în acest proiect.

Inspectorul şcolar general al IŞJ Harghita, Ioan Petru Gârbea, se arăta bucuros „că se întâmplă asemenea lucruri la noi în judeţ, mă bucur că şi noi, inspectoratul, am reuşit să sprijinim un pic această activitate”.

„Mă bucur că vă putem găzdui într-o zonă în care ciclismul e la el acasă – spunea directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita, Csíki Andrei. Judeţul Harghita e unul pitoresc şi astăzi veţi avea parte de frumuseţile acestui judeţ, cu toate probele de sprint şi de căţărare, inclusiv una de categoria A (Vf. Pângăraţi, de la Lacu Roşu), veţi traversa cea mai frumoasă zonă turistică din acest judeţ”.

XXX

Fondat în 2014 de o echipă de voluntari pasionaţi de stilul de viaţă activ şi sănătos, Ciclaton a creat în timp o comunitate de oameni implicaţi în dezvoltarea iniţiativelor care susţin educaţia nonformală, voluntariatul ca formă de implicare şi importanţa sportului pentru un ritm de viaţă sănătos. Fondurile strânse în urma campaniilor de donaţii şi a evenimentelor cicliste sunt donate ONG-urilor asociate proiectelor educaţionale, pentru ca acestea să poată continua.

Fundaţia ADEPT Transilvania a fost alături de Ciclaton încă de la prima ediţie, în calitate de organizator. Fundaţia reprezintă comunitatea locală din Târnava Mare şi contribuie la conservarea biodiversităţii şi la dezvoltarea rurală din Transilvania, prin derularea unor proiecte ce au ca scop informarea localnicilor şi identificarea modalităţilor de obţinere a veniturilor suplimentare pentru micile comunităţi, păstrând practicile agricole tradiţionale care au creat acest peisaj.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.