Precontractarea proiectului privind amenajarea heliportului la spitalul judeţean şi dotarea UPU ar putea fi demarată în următoarele luni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 noiembrie 2021
Home » Sănătate » Precontractarea proiectului privind amenajarea heliportului la spitalul judeţean şi dotarea UPU ar putea fi demarată în următoarele luni
Precontractarea proiectului privind amenajarea heliportului la spitalul judeţean şi dotarea UPU ar putea fi demarată în următoarele luni

Precontractarea proiectului privind amenajarea heliportului la spitalul judeţean şi dotarea UPU ar putea fi demarată în următoarele luni

Proiectul depus de Consiliul Judeţean Harghita pentru amenajarea heliportului la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe cu aparatură de ultimă generaţie a fost depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru şi în prezent este în stadiu de evaluare. Doar avizul de mediu mai lipseşte, pentru admiterea etapei de precontractare

„Suntem la momentul în care ni se cer clarificări. Avem o chestiune care trebuie rezolvată între timp, şi anume avizul de mediu. Iniţial am primit avizul de mediu, însă, din cauza reorganizării acelui spaţiu, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) trebuie reînnoit. Aşteptăm să se facă şi PUZ-ul de la oraş, ca să putem primi acordul final. Din discuţiile pe care le-am avut cu APM, se pare că nu sunt probleme care să împiedice primirea avizului de mediu. Dacă vom ajunge aici, în curând sperăm că vom ajunge, în următoarele luni, la precontractare”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Barti Tihamér.

El a precizat că acest proiect este unul deosebit de important „pentru sănătatea populaţiei, să se poată interveni rapid la UPU cu echipamente performante, dar şi dacă este nevoie de relocarea unui pacient”, atât în timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii.

Proiectul, a cărui valoare depăşeşte şapte milioane de lei, este unul cu finanţare europeană, iar dintre cele două componente – construirea heliportului şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe cu echipamente performante – suma cea mai mare va fi alocată dotărilor UPU (aproximativ 5,7 milioane de lei).

„UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc va fi o unitate foarte bine dotată, dacă vom câştiga acest proiect”, a afirmat Barti Tihamér.

Un alt punct de interes pe ordinea de zi a vizat reabilitarea drumului judeţean (DJ) 138A, care face legătura între DN 13A şi staţiunea Băile Harghita. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii a fost aprobată în unanimitate de cei 23 de consilieri judeţeni prezenţi.

„Este foarte important ca acest drum să fie reabilitat, pentru că zona turistică de la Băile Harghita este intens frecventată şi sunt mai multe investiţii şi idei de dezvoltare a acesteia. Pentru a putea aduce turiştii, este nevoie ca acest drum, construit în anii ’70-’80, să fie reabilitat. Din păcate, nu am avut proiectul de reabilitare şi cam un an şi jumătate am lucrat ca să-l avem şi să-l putem şi plăti la execuţie”, a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba. Potrivit acestuia, nefiind vorba despre un drum pietruit, unde se poate turna asfalt, „ci sunt dale din beton care trebuie sparte, ne trebuie o tehnologie nouă”. De aceea a fost nevoie de identificarea unei soluţii care să fie susţinută şi financiar.

„Acum ne grăbim să avem şi contract de execuţie şi am dori să-l depunem pentru finanţare europeană, dacă vom reuşi, în acest an. Este un vis, nu am promis nimănui că în acest an va fi posibil, pentru că, s-a văzut, există contestaţii şi contestaţii la licitaţii. Dacă nu ar fi contestaţii şi ANAP se va grăbi, atunci avem şanse şi sperăm că, prin realizarea acestui drum, interesul pentru judeţul Harghita va creşte atât pe plan naţional, cât şi internaţional”, a precizat Borboly Csaba.

Prezent la şedinţa ordinară, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a CJ Harghita, Adrian Chiorean, a prezentat lucrările de reabilitare/modernizare pe drumurile judeţene realizate în 2017 şi pe cele prevăzute în 2018. „Avem 50 de proiecte în derulare”, a făcut cunoscut acesta.

Alte proiecte de hotărâri aprobate la şedinţa de săptămâna trecută au avut ca obiect Planul anual de acţiune privind serviciile sociale administrate şi finanţate din bugetul CJ Harghita pe anul în curs, lista proiectelor selectate pentru contribuţie financiară în cadrul programului de „Protecţie a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita” pe anul 2018, construirea unei baze de salvamont în oraşul Borsec. De asemenea, au fost aprobate cooperarea judeţului Harghita cu judeţul Tolna din Ungaria şi cu Regiunea Lori din Republica Armenia.

În perioada 31 august – 3 septembrie, conducerea CJ Harghita şi consilierii judeţeni vor efectua o vizită oficială în judeţul Tolna, la invitaţia omologilor din Ungaria.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.