Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Practicanţii de off-road continuă să creeze cele mai multe probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Practicanţii de off-road continuă să creeze cele mai multe probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş
Practicanţii de off-road continuă să creeze cele mai multe probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

Practicanţii de off-road continuă să creeze cele mai multe probleme în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

  • Aceşti „iubitori de natură” intră în aria protejată cu ATV-uri, motociclete sau maşini de teren, deşi este interzis, distrugând pajiştile şi speriind animalele, însă sunt greu de identificat şi oprit – susţin reprezentanţii ariei protejate

O problemă serioasă o constituite în continuare persoanele care intră cu vehicule motorizate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H), afirmă conducerea ariei naturale protejate. Dacă în urmă cu mai mulţi ani principala problemă o reprezenta tăierile ilegale de material lemnos în parc, în momentul de faţă pasionaţii de off-road, mulţi dintre ei străini, creează cele mai multe dificultăţi, ignoră indicatoarele, intră cu ATV-uri, motociclete sau maşini de teren în aria protejată, distrug solul, sperie animalele. De asemenea, îi deranjează şi pe cei care vin în parc pe jos, pentru linişte şi aer curat.

Pe timpul iernii, cât timp persistă stratul de zăpadă, practicanţii de off-road intră în parc cu snowmobile, iar din primăvară şi până în toamnă creşte iar numărul persoanelor care încalcă perimetrul ariei naturale cu motociclete, ATV-uri sau maşini de teren.

„Toţi sunt iubitori de natură, care vor să intre cu maşinile de teren, cu ATV-urile în cel mai frumos loc din parc”

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a spus că cei care intră în aria naturală protejată cu vehicule motorizate sunt foarte greu de oprit şi identificat, pentru că scot plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor. În cazul motocicliştilor este şi mai greu, aceştia au cască, numerele de înmatriculare au fost date jos şi nu opresc la semnalele rangerilor.

Hegyi Barna a declarat că un sprijin important îl oferă rangerilor parcului Jandarmeria Montană: „fără ei nu am fi eficienţi”. De asemenea, a continuat acesta, se primesc fotografii de la turişti, în care se văd numere de înmatriculare. În baza acestor fotografii se solicită de la Prefectură, de la Serviciul înmatriculări, numele proprietarului, căruia i se trimite procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Totuşi, numărul amenzilor aplicate sunt mici comparativ cu al celor care intră în parc cu vehicule motorizate. Practicanţii de sporturi extreme riscă amenzi cuprinse între 30.000 şi 60.000 lei, în cazul persoanelor juridice, şi între 5.000 şi 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice.

Directorul PNCB-H a afirmat că toate amenzile sunt contestate în instanţă. Cei amendaţi justifică prezenţa cu vehicule motorizate în parc prin faptul că au mai fost şi nu au fost opriţi de nimeni, că nu există indicatoare sau că nu sunt bariere care să interzică accesul.

„Însă indicatoare există. Sunt panouri mari, pe care le schimbăm anual, pentru că le rup, le dau jos cu toporul. Anual cheltuim câteva mii de lei (cu înlocuirea acestora – n.n.)”, a subliniat directorul parcului. De asemenea, printre cei care intră cu astfel de vehicule în parc sunt mulţi localnici, care ştiu că e arie protejată.

Hegyi Barna a spus că barierele pot fi amplasate doar unde permite configuraţia terenului, dar şi în cazul acestora cei cu motociclete pot să treacă de ele, astfel că au eficienţă doar în cazul ATV-urilor şi maşinilor de teren. Acesta a explicat că recent o barieră a fost distrusă de către persoane care au fost amendate în zonă. După ce se topeşte zăpada, bariera va fi montată din nou, a precizat directorul parcului.

Reprezentanţii parcului au spus că nici o amendă nu a fost anulată în instanţă, însă au fost schimbate în avertisment, deoarece se constată că persoanele respective sunt la prima abatere.

„Teren de joacă” al străinilor

„Problema este că am devenit teren de joacă al străinilor. Dacă îi prinde în Ungaria, cu Poliţia le confiscă vehiculul. În Germania nici nu se închipuie să facă aşa ceva. La noi există legislaţie, dar e foarte greu de pus în aplicare. Suntem foarte puţini, cinci rangeri şi patru jandarmi, şi asta numai în arie protejată. (…) La noi nu există să se confişte vehiculul”, a spus Hegyi Barna.

Acesta a precizat că în Ungaria „e plin de reclame”, după cum i-au spus colegii din ţara vecină, în care se transmite că genul acesta de activitate este permisă în zona noastră.

Directorul PNCB-H a dat şi exemplu unei firme din străinătate care testa cauciucuri şi care a venit recent cu 80 de maşini la Tuşnad. Deoarece nu se ştia unde vor să meargă, rangerii din parc au fost chemaţi în timpul liber pentru a supraveghea zona. „Norocul nostru este că zăpada este mare şi nu au putut să intre în zona aceasta. Era în weekend, am chemat colegii de acasă. (…) Acum, cum e zăpadă, au început cu snowmobile. Iar trebuie să fim non-stop acolo, să nu intre în parc. Noi nu avem snowmobile, mergem cu jandarmii, cu schiuri”, a punctat Hegyi Barna.

Posibilitatea de a se confisca vehiculele off-road, o soluţie propusă de rangeri

Reprezentanţii parcului susţin că soluţia pentru a se diminua acest fenomen ar fi cooperarea şi educaţia, exact ce fac angajaţii ariei naturale protejate cu copiii, pentru ca aceştia din urmă la un moment dat să nu mai facă ce fac adulţii în ziua de azi.

Directorul PNCB-H a spus că este necesară întărirea capacităţii umane, echiparea corespunzătoare a rangerilor şi jandarmilor montani, achiziţionarea de autovehicule mai performante pentru a-i putea prinde pe cei care intră în parc încălcând prevederile legale.

De asemenea, ar fi utilă şi modificarea legislaţiei în sensul de a se da posibilitatea pentru a se confisca vehiculele motorizate ale celor care încalcă perimetrul parcului.

Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş a fost înfiinţat în 1990 pentru conservarea biodiversităţii şi a peisajului, a speciilor valoroase, pentru promovarea ecoturismului şi pentru conştientizarea şi educarea publicului în spiritul protejării naturii. Zona include o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice.

PNCB-H are o suprafaţă totală de aproximativ 6.800 hectare şi se întinde pe raza teritorială a judeţelor Harghita şi Neamţ. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.