Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Povestea formării Lunii şi a Pământului, la Muzeul de Artă Braşov în expoziţia-eveniment „Moon Impact, a geological story” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Povestea formării Lunii şi a Pământului, la Muzeul de Artă Braşov în expoziţia-eveniment „Moon Impact, a geological story”
Povestea formării Lunii şi a Pământului, la Muzeul de Artă Braşov în expoziţia-eveniment „Moon Impact, a geological story”

Povestea formării Lunii şi a Pământului, la Muzeul de Artă Braşov în expoziţia-eveniment „Moon Impact, a geological story”

Poveştile despre spaţiu, sistemul solar, planete şi în special despre Lună, fundamentate ştiinţific şi adaptate corespunzător diferitelor categorii de public, sunt poveşti care fascinează pe oricine, indiferent de vârstă. Pe unii chiar mai mult decât pe alţii. Şi de aceea nu ar trebui să rataţi o expoziţie care vă prezintă, într-un mod atât de atractiv, povestea formării Lunii.

În perioada 19 martie – 20 iunie a.c., punctul de atracţie al muzeului de artă braşovean este un eveniment internaţional itinerant rar în Braşov şi împrejurimi – „Moon Impact, o poveste geologică”, o expoziţie care vorbeşte publicului, copii şi adulţi, despre impactul gigantic şi formarea Lunii în contextul evoluţiei geologice a Pământului şi a sistemului solar. Cu alte cuvinte, dacă vizitaţi muzeul până pe 20 iunie, veţi avea ocazia de a învăţa lucruri noi, pe care poate nu aţi avut ocazia să le aprofundaţi la şcoală, de a vedea piese rare şi de a trăi o experienţă aparte. Cea mai mare parte a mostrelor din expoziţie vin de la Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti, sunt dovezi materiale şi ne „vorbesc” despre formarea sistemului solar, impactul gigantic, formarea Lunii şi a Pământului timpuriu, evoluţia mineralogică şi geologică a Pământului şi despre fenomenul Antropogenic.

„Expoziţia este organizată de Centre National de la Recherche Scientifique (Franţa), cu finanţare de la European Research Council prin grantul Impact, în parteneriat cu Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti. Curatorul expoziţiei este braşoveanul dr. Răzvan Caracaş, activ la Lyon în calitate de cercetător principal la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie, Centre Blaise Pascal şi profesor adjunct la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics. Producător al expoziţiei este muzeograf Léna Martin, Centre National de la Recherche Scientifique, Laboratoire de Géologie Lyon. Expoziţia este realizată de o echipă internaţională coordonată de cei doi, împreună cu Natalia Solomatova (SUA), Mandy Bethkenhagen (Germania), Timoteüs Bögels (Olanda), Zhi Li (China) şi Renata Brandelli Schaan (Italia)”, transmit surse din cadrul muzeului, în comunicatul de presă.

Accesul publicului la vernisaj nu a fost permis din motive sanitare, astfel că la vernisajul fizic au luat parte doar echipa de expoziţie, personalul muzeului şi reprezentanţi mass-media, iar publicul larg s-a putut alătura evenimentului în mediul online, pe platforma Zoom şi pe pagina de Facebook a muzeului. Apoi publicul a avut liber la vizitare începând cu 20 martie şi sunt aşteptaţi cu drag până în iunie.

Echipa de proiect a urmărit condensarea Pământului şi a Lunii din discul proto-lunar, format în urma gigantului impact, iar studiul vizează termodinamica discului, comportamentul topirilor la nivel atomic, gazele şi fluidele care domină discul proto-lunar şi starea primordială a Pământului şi a Lunii. „Expoziţia Moon Impact. O poveste geologică prilejuieşte vizitatorului (re)descoperirea istoriei universului, prin prisma geologiei, dintr-o nouă perspectivă: formarea sistemului solar şi a Lunii, diversitatea lumii minerale, interdependenţa vieţii de pe Pământ cu lumea minerală şi amprenta umană asupra mediului înconjurător mineral. Expoziţia îşi propune creşterea interesului pentru ştiinţă în rândul unor noi audienţe. Vizitatorul va putea admira animaţiile unor discuri protoplanetare îndepărtate şi va afla secretele atomice ale formării primei atmosfere a Pământului. Expoziţia reuneşte: mostre minerale, meteoriţi, animaţii, holograme, simulări digitale, modele 3D, un microscop, filme şi printuri de mari dimensiuni”, mai aflăm din comunicatul de presă al muzeului.

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto – Muzeul de Artă Braşov

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.