Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poteci tematice în zona Ciucului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Poteci tematice în zona Ciucului
Poteci tematice în zona Ciucului

Poteci tematice în zona Ciucului

În curând va fi lansată o aplicaţie prin care se vor înlocui panourile clasice de informare turistică cu tehnologia, iar oamenii vor merge pe poteci, primind informaţiile de la telefon

 Asociaţia Microregională Pogány-Havas va lansa o aplicaţie mobilă care va conţine informaţii despre 30 de trasee propuse pentru a fi străbătute de către localnicii din Miercurea Ciuc şi împrejurimi.

Váli Csongor, managerul Asociaţiei, spunea că turistul va merge pe una dintre cele 30 de poteci cu telefonul (cu GPS-ul pornit), iar aplicaţia îi va oferi informaţii despre zona respectivă: despre floră sau faună, despre aşezări, despre clădiri sau alte amenajări antropice. Dacă anumite puncte de interes (precum monumentele) vor fi localizate, în cazul plantelor de interes Natura 2000 se vor oferi doar informaţii cu privire la zona în care se află tocmai pentru a fi protejate şi a nu fi culese de către turişti.

Atât pe site (csiknaturetrails.ro), cât şi în cadrul aplicaţiei vor putea fi citite descrieri despre speciile de plante sau animale, informaţii istorice despre aşezări, vor fi prezentate tradiţiile din zonă.

Traseele propuse nu sunt lungi (cel mai scurt, de la Bârzava, are 1,8 km, iar cel mai lung se află lângă Ciceu şi măsoară 7 km) şi sunt foarte accesibile, astfel că oamenii pot merge în excursii lejere, chiar şi însoţiţi de copii.

Váli Csongor mai spunea că se doreşte şi implicarea şcolilor în utilizarea acestei aplicaţii, după începerea anului şcolar, profesorii să organizeze excursii tematice împreună cu elevii.

∗∗∗

Aplicaţia este dezvoltată prin proiectul „Poteci tematice în zona Ciucului prin implicarea comunităţilor locale, pentru promovarea ecoturismului, cu focus asupra siturilor Natura 2000”, finanţat din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene şi ale Guvernului României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), măsura 19 – Sprijin pentru dezvoltare locală LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), aflat în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi are menirea să ajute în descoperirea şi cunoaşterea valorilor naturale şi culturale ale Ciucului.

Realizatorii acesteia o recomandă tuturor celor interesaţi să facă excursii scurte comode în zonă, în special familiilor cu copii.

Aplicaţia va fi disponibilă în trei limbi (română, maghiară şi engleză) şi va fi lansată în aproximativ o lună, urmând a fi disponibilă pe Google Play şi Apple Store, dar şi pe website-ul dedicat: www.csiknaturetrails.ro.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.