Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Posibile măsuri în sprijinul celor din mediul rural care doresc să se vaccineze anti-COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Posibile măsuri în sprijinul celor din mediul rural care doresc să se vaccineze anti-COVID-19
Posibile măsuri în sprijinul celor din mediul rural care doresc să se vaccineze anti-COVID-19

Posibile măsuri în sprijinul celor din mediul rural care doresc să se vaccineze anti-COVID-19

Prefectul judeţului Harghita, Szabó Zsolt, a solicitat primarilor o situaţie în ceea ce priveşte numărul persoanelor care ar dori să se vaccineze împotriva coronavirusului pentru a se putea lua măsurile necesare, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), mai ales în cazul celor care locuiesc în mediul rural. Într-un interviu mai amplu acordat publicaţiei noastre, Szabó Zsolt, a precizat că a trimis, săptămâna trecută, o circulară primarilor, în principal celor din mediul rural, pentru că s-a constatat că acolo ar exista anumite dificultăţi şi i-a rugat pe aceştia să comunice, prin intermediul serviciilor de asistenţă socială, numărul persoanelor din localităţile respective care intenţionau să se imunizeze. Acesta a menţionat că s-au primit asigurări din partea DSP că în cazul în care se va putea catagrafia judeţul Harghita în ceea ce priveşte dorinţa de vaccinare, fie se vor pune bazele unei echipe mobile care se va deplasa în teritoriu, fie se va administra serul anti-COVID-19 prin intermediul medicilor de familie din localităţile apropiate.

„Conştientizarea în rândul celor din mediul rural este foarte importantă. În primul rând aceştia trebuie să conştientizeze faptul că administrarea vaccinului este necesară mai ales în cazul persoanelor de vârsta a treia dar şi a altor persoane. Cu paşi mărunţi, sperăm că vom ajunge la liman şi cu această campanie”, a afirmat prefectul judeţului. Szabó Zsolt a adăugat că datele primite de la primari vor fi centralizate în cursul zilei de astăzi şi va fi realizată o hartă a punctelor în care ar trebui să ajungă cei care vor administra vaccinul. În opinia sa, informaţiile ajung mai greu în anumite localităţi din mediul rural, oamenii sunt mai sceptici în ceea ce priveşte vaccinarea şi poate şi de aceea procentul celor de la sate care se imunizează este mai redus decât în mediul urban, dar şi aceştia trebuie să dea dovadă de responsabilitate. „Vaccinarea înseamnă solidaritate şi responsabilitate. Aşa că noi sperăm să se mişte lucrurile în sens pozitiv”, a mai spus Szabó Zsolt.

Din ultimele date oficiale făcute publice de autorităţi rezultă că, până la mijlocul săptămânii trecute, în judeţul Harghita au fost administrate peste 120.300 de doze de vaccin, dintre care cele mai multe de la Pfizer, 1.420 de persoane fiind imunizate în cabinetele medicilor de familie cu serul de la Johnson & Johnson. Autorităţile au anunţat ieri 4 cazuri noi de infectare cu coronavirus, dar nu a fost înregistrat, din fericire, nici un deces pe parcursul a 24 de ore. O altă veste bună este că în spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa erau internaţi, în total, doar 15 pacienţi cu COVID-19. În izolare la domiciliu erau, ieri, 26 de persoane, iar în carantină în locuinţă alte 122. Incidenţa numărului de cazuri de infectare la nivelul judeţului Harghita era, în data de 8 iunie, de 0,12 la mia de locuitori. Conform ultimei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, doar în oraşul Băile Tuşnad se aplică în continuare restricţiile specifice anumitei „zone roşii”, celelalte localităţi ale judeţului fiind în „zona verde”.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.