Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pompieri din cinci judeţe se întrec în faza zonală a „Competiţiei de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Pompieri din cinci judeţe se întrec în faza zonală a „Competiţiei de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat”
Pompieri din cinci judeţe se întrec în faza zonală a „Competiţiei de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat”

Pompieri din cinci judeţe se întrec în faza zonală a „Competiţiei de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat”

Probele constau în simularea unor situaţii reale de urgenţă

Echipaje de pompieri militari din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Sibiu participă, pe parcursul a două zile, începând de ieri, în municipiul Miercurea-Ciuc, la faza zonală a „Competiţiei de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat”.

În cadrul concursului, salvatorii se întrec în două probe: „Descarcerarea din vehicule” şi „Acordarea primului ajutor calificat”. În cadrul acestor probe sunt testate abilităţile şi experienţa profesională dobândită, sub arbitrajul evaluatorilor, iar echipajele de pe primele locuri la ambele probe se califică la faza naţională a competiţiei, care va avea loc în luna iulie, în Bucureşti. Pe parcursul celor două probe, cele cinci echipaje lucrează simultan, fiind apreciate de către evaluatori atât îndemânarea, cât şi rapiditatea, dar şi respectarea cu stricteţe a tehnicilor şi procedurilor specifice.

Probele simulează situaţii reale de urgenţă, pe terenul de pe strada Lunca Mare, de la marginea municipiului Miercurea-Ciuc fiind aduse 18 autoturisme scoase din circulaţie.

La „Descarcerarea din vehicule” au fost simulate accidente rutiere reale, cu victime blocate în maşini, pentru scoaterea cărora au intervenit pompierii militari. Înainte de a intra în acţiune, echipajele de intervenţie au aşteptat într-un izolator, iar arbitrii au pregătit decorul, salvatorii fiind puşi în faţa unui caz similar celui real.

De asemenea, simultan, paramedicii SMURD au acordat primul ajutor unor victime care au suferit diferite răni, cum ar fi înjunghierea, în urma unor evenimente diverse.

Potrivit regulamentului de desfăşurare a concursului, echipajele sunt alcătuite din şapte pompieri paramedici, care încearcă să demonstreze cât de bine sunt antrenaţi pentru a salva vieţi, fiindu-le testate toate cunoştinţele şi abilităţile în aplicarea tehnicilor de descarcerare şi de acordare a primului ajutor.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, col. Stelian Cimpoeşu, a explicat că această fază zonală a competiţiei este deosebit de importantă, pentru că aici vin cele mai bune echipaje de descarcerare, care „îşi arată adevărata valoare”. „Într-adevăr, descarcerarea, în cazul unui eveniment major, în care trebuie să intervină, este foarte importantă, pentru că este prima etapă când celui care este încarcerat i se acordă sprijinul pentru a putea fi salvat. Şi acest concurs, din acest motiv, începe cu descarcerarea şi se termină cu primul ajutor calificat. Sunt create scenarii diferite de la un echipaj la altul, prin care o victimă este încarcerată, vine descarcerarea, desface maşina şi paramedicii intervin pentru a o salva”, a spus col. Stelian Cimpoeşu.

De asemenea, acesta a spus că unul dintre arbitrii competiţiei este medicul şef de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea-Ciuc, dr. Kocso Jolan, care verifică dacă se respectă procedurile de acordare a primului ajutor.

Vorbind despre personalul din echipajele de descarcerare din cadrul ISU „Oltul”, col. Stelian Cimpoeşu a declarat că sunt oameni speciali, căliţi psihic. „Sunt oameni speciali, oameni care sunt căliţi psihic, pentru că traumele sunt mari şi (…) noi avem un proces de rotire a lor, pentru că, din punct de vedere psihologic, trebuie să-i protejăm, să existe o perioadă de refacere, după care revin la echipaj. În principiu nu am avut cazuri de angajaţi care să cedeze psihic, pentru că sunt obişnuiţi, căliţi, instruiţi”, a mai spus şeful ISU „Oltul” Harghita.

La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, prezent ieri la festivitatea de deschidere, a declarat că este binevenită această competiţie, în condiţiile în care procedurile de descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat nu sunt simple. „Dinamica, în primul rând a accidentelor rutiere, este în creştere, motiv pentru care această competiţie este extrem de binevenită, în primul rând pentru procedurile de descarcerare care nu sunt deloc simple şi, sigur, pentru salvarea de vieţi omeneşti, adică pentru acordarea primului ajutor calificat victimelor. (…). Cred că atât paramedicii, cât şi pompierii militari vor arăta aptitudinile excepţionale pe care le au şi toate competenţele pe situaţii de urgenţă şi ne dorim foarte mult să vedem profesionalism, să vedem rapiditate, viteză de reacţie, pentru că la o situaţie de urgenţă de aşa ceva este nevoie”, a spus prefectul judeţului Harghita.

∗∗∗

Astăzi, în ultima zi a competiţiei, va avea loc o probă cu scenarii complexe între primele trei echipaje calificate după desfăşurarea probelor din prima zi de concurs.

Tot astăzi, începând cu ora 14:00, va avea loc şi festivitatea de premiere. (Şt. P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.