Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poliţişti trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Poliţişti trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie
Poliţişti trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie

Poliţişti trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie

 

Doi agenţi de poliţie, unul din cadrul Poliţiei municipiului Gheorgheni – Biroul Rutier şi celălalt din cadrul Postului de Poliţie Suseni, au fost trimişi de procurori în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, la sfârşitul anului 2013, pe 21 decembrie, cei doi poliţişti au fost solicitaţi să se deplaseze la un accident rutier soldat cu victime. Ajunşi la faţa locului, deşi l-au identificat pe conducătorul auto care pierduse controlul volanului şi părăsise astfel carosabilul, intrând în coliziune cu zidul unui imobil, cei doi poliţişti nu au luat măsurile legale ce se impuneau. Mai exact, nu au procedat de îndată la testarea şoferului cu aparatul etilotest, nu i-au ridicat permisul de conducere şi nu au solicitat intervenţia ambulanţei, deşi starea victimei impunea acest lucru. Testarea cu etilotest s-a făcut doar după 5 ore, astfel că nivelul alcoolemiei, în momentul recoltării probelor biologice, a scăzut până la 0,45 la mie. În ceea ce priveşte victima, aceasta a beneficiat de ajutor medical de specialitate abia după aproximativ 3 ore de la producerea evenimentului rutier, când a fost transportată la spital de către membrii familiei care au venit la locul producerii accidentului.

Conform procurorului, prin SNAU 112 s-a raportat că nu au existat victime în urma producerii accidentului rutier, ceea ce nu corespundea realităţii. După accident, în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014, „pentru ascunderea activităţii infracţionale, cât şi pentru favorizarea şoferului vinovat de producerea accidentului, B.V.E. (n.n. – agentul de la Poliţia Gheorgheni)  a antedatat Raportul de reţinere a permisului de conducere şi dovada de reţinere a aceluiaşi document. Totodată, i-a determinat pe şeful Biroului Rutier şi pe adjunctul Poliţiei municipiului Gheorgheni să semneze adresa de înaintare a permisului de conducere reţinut, inserând în antetul acesteia data de 21.12.2013, iar în cuprins faptul că permisul de conducere a fost reţinut la aceeaşi dată, deşi documentul a fost întocmit în data de 07.01.2014”.

De asemenea, cei doi poliţişti au consemnat în procesul verbal de sesizare din oficiu, datat 21.12.2013, că şoferul vinovat de producerea accidentului ar fi fost o altă persoană. Apoi, la data de 16 ianuarie 2014, la solicitarea asiguratorului autovehiculului implicat în accident, au omis, cu ştiinţă, să menţioneze faptul că, în urma evenimentului rutier, a rezultat vătămarea corporală a unei persoane.

În ceea ce îl priveşte pe agentul Postul de Poliţie din Suseni (D.S.), potrivit rechizitoriului, acesta a intermediat comercializarea de material lemnos. După care a participat şi a asigurat, în două zile consecutive, transportul de material lemnos pe drumurile publice, fără documente de provenienţă şi fără aviz de însoţire a mărfii pentru o persoană fizică, obţinând astfel pentru sine şi pentru persoana respectivă foloase necuvenite.

Conform rechizitoriului, B.V.E. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; favorizarea făptuitorului; fals intelectual; participaţie improprie la fals intelectual. Iar D.S. a fost trimis în judecată pentru comiterea următoarelor infracţiuni: abuz în serviciu; efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; favorizarea făptuitorului; fals intelectual.

În cauză, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Harghita au efectuat diferite activităţi de cercetare penală, iar Compartimentul Operaţiuni Speciale Harghita a asigurat sprijinul de specialitate.

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.