Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Planuri ambiţioase ale Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Planuri ambiţioase ale Consiliului Judeţean Harghita
Planuri ambiţioase ale Consiliului Judeţean Harghita

Planuri ambiţioase ale Consiliului Judeţean Harghita

  • În acest an se doreşte derularea unor investiţii astfel încât intituția să se angajaze la plata de 100 de milioane de lei
  • Peste 30 de porţiuni de drumuri, podeţe ori trotuare se află în diverse stadii
  • Incubatorul de afaceri de la Odorheiu-Secuiesc ar putea porni peste două săptămâni

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni şi în cadrul căreia s-au prezentat cele mai importante proiecte derulate de Direcţia Tehnică, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că din cauza condiţiilor meteorologice din lunile martie şi aprilie, când au fost şi ninsori, a fost necesară oprirea pentru o scurtă perioadă de timp a unor lucrări, dar cu toate astea este pentru prima dată în ultimii 9 ani când pe mai multe tronsoane de drumuri judeţene lucrările au început încă din luna martie, iar deja după numai 4 luni din an, unele au fost chiar finalizate.

Acesta mai spunea că pentru 2017, Consiliul Judeţean Harghita are un plan ambiţios de a se angaja la plată pentru cel puţin 100 de milioane de lei, cea mai mare problemă în derularea investiţiilor avute în vedere nedepinzând de instituţie: „dacă găsim proiectant, dacă găsim diriginte de şantier, dacă găsim executant. Sunt lucruri care nu depind de noi, dar putem face demersuri ca să le rezolvăm”.

Aproximativ 30 de porţiuni de drumuri judeţene vor fi modernizate de CJ

Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice, vorbind despre drumurile judeţene avute în vizor de Consiliul Judeţean Harghita, spunea că în prezent sunt 11 investiţii în stadiu de derulare. Aici sunt cuprinse, pe lângă drumuri şi podeţe, amenajarea şi a unor trotuare, iar majoritatea obiectivelor au fost afectate de inundaţiile din perioada iunie-iulie 2016.

La acestea se adaugă alte 21 de lucrări aflate în diferite stadii de proiectare, începând de la proceduri interne de evaluare, până la publicarea pe SEAP.

Este, spunea Adrian Chiorean, cel mai mare număr de proiecte lansate într-un an de Consiliul Judeţean, multe dintre ele realizate din fonduri guvernamentale, dar şi din bugetul Consiliului Judeţean.

Dintre aceste proiecte amintim:

  •  Modernizarea DJ 123D, Sâncrăieni – Sântimbru-Băi, o investiţie începută în 2015 şi unde lucrările au ajuns de la km 10 până la km 13+500;
  •  Construirea podului peste râul Olt, între Ciba şi Ciceu, pe DJ 123F; este o lucrare într-un grad de finalizare de 85%, dar după ce contractele cu dirigintele de şantier şi executant au fost reziliate, acum se licitează din nou lucrările rămase;
  •  Reabilitarea DJ 127, cel care face legătura între Ditrău şi Tulgheş, o porţiune de peste 20 km, care începe de la vârful Ţengheler, ce traversează satele Hagota, Recea şi ajunge până la intrarea în satul Tulgheş; acest proiect se află în stadiul de evaluare a ofertelor;
  •  Refacerea podului peste Mureş, la intrarea în localitatea Subcetate (DJ 153D, km 11+795), publicaţia aflându-se în stadiul emiterii certificatului de urbanism;
  •  Reabilitarea sistemului rutier pe DJ 138A, adică drumul spre Harghita-Băi (porţiunea de 5 km dintre Pasul Vlăhiţa sau Tolvajos şi intrarea în staţiune); în acest moment, documentaţia a fost publicată pe SEAP.

Reabilitarea instalaţiei electrice la spitalul din Bălan şi pornirea incubatorului de afaceri de la Odorhei

Pe lângă aceste lucrări la drumurile judeţene, Direcţia Tehnică din cadrul Consiliului Judeţean Harghita are în derulare şi investiţii din categoria construcţiilor civile.

Aici, Péli Levente, directorul general al direcţiei, amintea de locuinţele de serviciu pentru medici care se construiesc lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc. Este o lucrare care a început în octombrie 2016, aflată într-un procent de realizare de 30% şi care va trebui finalizată până în octombrie. Valoarea acestei investiţii, spunea Péli Levente, se ridică la 560.000 de lei.

Din cauza modificării normativelor ISU, la Spitalul Judeţean – acolo unde se desfăşoară o reabilitare a blocurilor de operaţii – a fost nevoie de o expertiză tehnică care să stabilească dacă materialele folosite până acum sunt conforme sau dacă trebuie schimbate.

Tot în cadrul sistemului medical, la Spitalul Policlinic Bălan se doreşte reabilitarea instalaţiei electrice, proiectul fiind vizat de Comisia Tehnică Economică.

Pe lângă acestea, directorul general al Direcţiei Tehnice spunea că se lucrează la realizarea racordurilor la incubatorul de afaceri de la Odorheiu-Secuiesc şi se speră ca în două săptămâni să pornească activitatea şi acolo.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.