Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Planuri ale administraţiei comunei Corbu pentru acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » Planuri ale administraţiei comunei Corbu pentru acest an
Planuri ale administraţiei comunei Corbu pentru acest an

Planuri ale administraţiei comunei Corbu pentru acest an

  • Finalizarea modernizării unor drumuri, a branşării gospodăriilor la reţeaua de apă, demararea unor lucrări şi aşteptarea răspunsurilor pentru finanţarea unor proiecte

Recent, în comuna de pe Valea Bistricioarei s-a finalizat modernizarea reţelei electrice în clădirea principală a Liceului Tehnologic Corbu, urmând ca zilele acestea să se facă şi recepţia lucrării. De asemenea, în perioada imediat următoare se doreşte finalizarea terenului de sport din satul Capu Corbului, construcţie începută anul trecut.

Despre celelalte proiecte aflate în curs de derulare, care vor demara ori pentru care se aşteaptă răspuns în vederea finanţării, am stat de vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu.

Proiecte aflate în derulare

În ceea ce priveşte proiectele începute la care se lucrează în continuare, Romeo Ţepeş-Focşa spunea că sunt, în principal, cele derulate prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) şi din bugetul local.

Concret, este vorba despre lucrări de asfaltare a drumurilor comunale şi a DJ 174B şi care se speră să fie finalizate în acest an. În ceea ce priveşte drumul judeţean (Corbu – Bilbor, preluat în administrare de la Consiliul Judeţean Harghita), lucrările s-au reluat în această lună şi se doreşte ca în iunie sau iulie să se toarne primul strat de asfalt.

În privinţa celor comunale, edilul preciza că se doreşte ca ele să fie închise chiar în această lună, iar odată cu acestea se va ajunge la un total de 4,4 km drumuri reabilitate. Bineînţeles, vor mai fi drumuri ce vor trebui reabilitate, unele urmând să se facă prin CNI (este vorba de cele din extravilan), altele dorindu-se a se realiza prin Programul „Anghel Saligny”.

Din fonduri proprii, în curs de derulare se află branşarea locuitorilor la reţeaua de apă potabilă. În momentul de faţă mai sunt de executat aproximativ 60 de branşări, iar după aceasta se va putea spune că toată comuna Corbu este racordată la reţeaua de apă potabilă.

Legat de acest domeniu, Romeo Ţepeş-Focşa mai preciza faptul că în acest an se doreşte înfiinţarea şi autorizarea serviciului de apă-canal pentru localităţile Corbu şi Tulgheş. Ulterior, acesta va fi externalizat sau se va înfiinţa o societate pe lângă cele două primării care să se ocupe cu administrarea reţelei de apă şi canalizare.

Tot din fonduri proprii se are în vedere extinderea căilor pietonale cu 2 km, până la străzile Pârâul Savului şi Barasău. De asemenea, se doreşte renovarea spaţiilor comerciale aflate în imediata vecinătate a sediului primăriei şi găsirea unei destinaţii clare pentru ele.

Edilul mai spunea că primăria comunei derulează în fiecare an un program de finanţare a cultelor, pe baza unui concurs de proiecte, iar în acest an bugetul alocat este de 35.000 de lei.

Din bugetul propriu se doreşte amenajarea unui parc în centrul localităţii, lângă Liceul Tehnologic Corbu. În acest an este prevăzută realizarea proiectului şi obţinerea avizelor, sperându-se ca execuţia parcului să înceapă anul viitor.

Proiecte pentru care s-a obţinut finanţarea şi care urmează să demareze

Primăria comunei Corbu a reuşit să obţină undă verde pentru demararea unor proiecte, derulate din fonduri europene sau guvernamentale, care au în vedere modernizarea unor drumuri de interes local, precum şi căminul cultural.

Prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) s-a aprobat modernizarea şi extinderea căminului cultural. Aici însă, la fel ca multe alte primării din ţară, şi administraţia publică locală din Corbu s-a confruntat cu evitarea licitaţiei de către firme. Această lucrare a fost scoasă de două ori la licitaţie, însă din cauza creşterii preţurilor nu a fost nici un ofertant. Între timp au fost actualizate preţurile la valoarea din piaţă şi urmează să fie scoasă din nou la licitaţie, sperându-se ca de această dată să fie desemnat şi un câştigător.

Aceeaşi problemă este prezentă şi în cazul proiectului care are în vedere modernizarea drumurilor de interes local – Pârâul Savului şi strada Dâmbul lui Bălan, din Corbu, respectiv strada Plaţ, din Capu Corbului – nici aici nedepunându-se oferte.

Proiecte depuse şi la care se aşteaptă răspuns

Pe lângă aceste proiecte, comuna de pe valea Bistricioarei are în plan o serie de investiţii, dar care vor depinde de aprobarea finanţărilor.

Pe Fondul de Mediu şi PNRR s-a depus un proiect de eficientizare energetică a Liceului Tehnologic Corbu, care cuprinde inclusiv o componentă verde cu montarea de panouri solare.

Tot prin PNRR s-a depus şi proiectul de eficientizare energetică a sediului primăriei.

Aşa cum am mai scris, unul dintre cele mai mari planuri pentru Tulgheş, Corbu şi Borsec este introducerea gazului în cele trei localităţi. Deşi iniţial s-a dorit ca cele trei localităţi să depună un proiect comun, până la urmă, din considerente tehnice/financiare, s-a considerat că este mai bine ca fiecare să depună câte un proiect pe PNRR.

Pe fonduri europene s-a depus şi proiectul de dotare cu echipamente pentru învăţământul online.

În toate aceste cazuri se aşteaptă răspunsuri favorabile pentru finanţarea lor.

***

Romeo Ţepeş-Focşa mai spunea că cea mai mare problemă cu care se confruntă în cadrul proiectelor este partea de co-finanţare, care blochează bugetele, fiind mult prea mari. Iar cea mai mare contribuţie, de 60-70% din valoarea proiectului, este la fondurile europene.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.