Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Plaiuri Tulgheşene” la „Festivalul Haiducilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » „Plaiuri Tulgheşene” la „Festivalul Haiducilor”
„Plaiuri Tulgheşene” la „Festivalul Haiducilor”

„Plaiuri Tulgheşene” la „Festivalul Haiducilor”

Iată vara pe sfârşite şi vacanţa mare pe ultima sută de metri! Ansamblul nostru nu a avut vacanţă deloc. Noi am muncit toată vacanţa, muncă dulce, săltăreaţă, în paşi de joc, duminică de duminică, învăţând şi făcând cunoscute în multe părţi de Românie frumuseţea şi autenticul din vatra comunei noastre dragi – Tulgheş.

Aşa s-a întâmplat şi duminică, 26 august 2018, în cea de-a treia zi a celei de-a doua ediţii a Festivalului  Haiducilor de la Grinţieş, judeţul Neamţ, unde am participat mai întâi la un concurs vocal dedicat soliştilor de muzică populară – „Tinere talente” şi apoi cu un spectacol artistic de 30 minute. Am avut o menţiune la soliştii vocali prin Maria Ursu. Premiul a fost unul important pentru noi, având în vedere ce solişti nemaipomenit de înzestraţi am ascultat pe scena acestei ediţii.

Peripeţiile organizatorilor au fost nenumărate, cea mai grea încercare fiind în cea de-a doua zi, sâmbătă, când au avut parte de o rupere de nori, din care cauză li s-a „prăjit” tot ceea ce însemna curent electric şi sistem de sunet. Unde mai pui că apa Grinţieşului s-a umflat şi a surpat în trei locuri drumul de acces în Poiana lui Vasile cel Mare, unde avea loc evenimentul… Cea de-a treia zi, în care am fost şi noi participanţi, a avut loc cu mare efort: noaptea de sâmbătă spre duminică au reparat drumul – cum au putut – iar dimineaţa de duminică au alergat să aducă un nou generator, să încropească la loc sistemul de sunet şi toate celelalte. Numai ei şi Dumnezeu or fi ştiind ce emoţii au avut, ce efort au depus pentru ca cei care urma să luăm parte la cea de-a treia zi a festivalului să ne simţim bine.

A fost ultima deplasare din această vară a ansamblului nostru. Intrăm în vacanţă pentru o perioadă. Copiii se vor pregăti pentru începerea noului an şcolar. Când ne vom revedea, vom avea de pregătit repertoriul pentru sărbătorile de iarnă.

Acest An Centenar a coincis cu aniversarea a 10 ani de Ansamblu „PLAIURI TULGHEŞENE”. Munca noastră a însemnat 10 ani de voluntariat în care peste 200 de copii au crescut sub ochii noştri, învăţând despre tradiţii, descoperind jocurile şi cântecele populare autentice din vatra satului; s-au descoperit pe ei înşişi, au învăţat lucrul în echipă, au învăţat să-şi împărtăşească bucuriile şi tristeţile, introvertiţii au devenit sociabili; au învăţat cu toţii să fie fraţi, au învăţat că viaţa poate fi frumoasă, cu toate că nu e mereu lapte şi miere; au învăţat că greşeala trebuie îndreptată, că uneori o atenţionare chiar făcută mai apăsat este necesară, că mai ales atunci când li se explică ceva de către un om în vârstă trebuie, din respect pentru părul alb, să fie mai atenţi.

Vă dorim, dragi copii, să începeţi un nou an şcolar cu bine, să luaţi note multe şi bune până ne vom revedea. Dragi părinţi, vă mulţumesc că ne sunteţi sprijin în tot ceea ce facem la ansamblu şi ne săriţi în ajutor când e nevoie. Consiliului local şi Primăriei Tulgheş, de asemenea, le mulţumim pentru sprijinul ce ni-l oferă pentru ca tradiţiile noastre să fie cunoscute în toată ţara.

Se cuvine să vă mulţumim şi domniilor voastre, din presa scrisă, pentru că aşa va rămâne pe pânza vremii un document scris, nemuritor, dovadă a trecerii noastre, în ritm de cântec şi joc strămoşesc, prin timp şi prin lume.

Rapsod popular – Lăcrămioara Pop,
coordonator al Ansamblului Artistic de Amatori „Plaiuri Tulgheşene”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.