Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pierderi fără precedent înregistrate de Salina Praid, din cauza COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Economic » Pierderi fără precedent înregistrate de Salina Praid, din cauza COVID-19
Pierderi fără precedent înregistrate de Salina Praid, din cauza COVID-19

Pierderi fără precedent înregistrate de Salina Praid, din cauza COVID-19

  • Unul dintre cele mai căutate şi profitabile obiective turistice din Harghita, înregistrând venituri de zeci de milioane de lei şi profit anual, a suferit pierderi uriaşe din cauza pandemiei. La finalul primelor opt luni ale anului, veniturile realizate din turism ajung abia la 38% din valoarea totală preconizată.

„Până la sfârşitul lunii august am realizat aproximativ 46% din venitul bugetat, din păcate, iar în turism am realizat 38% din veniturile estimate; am fost închişi aproape trei luni din cauza COVID-19. Noi am bugetat anul acesta puţin mai mult faţă de 2019, şi dacă am realizat 46%, înseamnă că suntem la 50% realizat, faţă de anul trecut în primele opt luni ale anului”, a explicat directorul salinei Praid, Seprődi Zoltán.

Potrivit datelor furnizate de conducerea salinei, numărul intrărilor în orăşelul amenajat în adâncul muntelui de sare în primele opt luni ale anului totalizează 183.664 (52.819 până în 13 martie, când obiectivul turistic a fost închis, şi 130.845 de la redeschiderea bazei de agrement din subteran, în 13 iunie, şi până la finalul lunii august).

Redeschiderea Salinei şi reluarea activităţii turistice în 13 iunie a fost o binecuvântare pentru pacienţii care vin constant aici, să-şi facă tratamentele recomandate de medici. Dar au existat şi nenumărate plângeri din partea turiştilor ocazionali, care au vizitat Salina Praid, aceştia reclamând nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 de către alţi vizitatori.

„În 20 de ani nu am primit atâtea reclamaţii, câte am avut anul acesta: că este aglomeraţie, că sunt turişti care nu respectă regulile. Cele mai mari probleme au fost la urcarea în şi la coborârea din autobuze; toţi îl voiau pe primul, niciunul nu avea răbdare să îl aştepte pe următorul. Tot ce a depins de noi s-a făcut, începând de la covoarele dezinfectante la intrarea în salină, verificarea temperaturii fiecărui vizitator, până la trasarea circuitelor de intrare şi de ieşire. Dozatoare pentru dezinfectarea mâinilor sunt amplasate peste tot, la fel şi panouri cu regulile impuse: purtarea obligatorie a măştii, păstrarea distanţei fizice. Fiecare ştie că aceste măsuri sunt obligatorii, iar noi nu avem atâţia angajaţi ca să urmărească fiecare turist, dacă le respectă sau le ignoră. Şi vorbim aici de turişti adulţi, nu de copii. Închipuiţi-vă că m-au sunat inclusiv cei de la Dispeceratul 112, să mă întrebe ce se întâmplă la noi”, a povestit directorul Salinei Praid.

Nu e nimic nou sub soare, se întâmplă că printre noi există negaţionişti, care nu cred în existenţa noului coronavirus, în ciuda statisticilor oficiale; e dreptul lor. Teoriile conspiraţioniste, încurajate de anumite medii şi propagate cu succes în special în cel virtual, se bucură de mulţi adepţi, cărora nu le pasă de responsabilitatea şi respectul faţă de ceilalţi, principii de bază în orice societate civilizată, pe care, la rândul lor, le pretind.

„Am avut zeci de controale – de la Direcţia de Sănătate Publică, de la Poliţie, de la Protecţia Consumatorului – şi de fiecare dată ne-am ales cu câte un avertisment. Noi am depus toate eforturile să asigurăm accesul vizitatorilor în condiţii de siguranţă, respectăm toate normele în vigoare, dar şi pe cele de bun simţ. Iar inspectorii veniţi în control s-au convins de acest lucru; altminteri eram amendaţi de fiecare dată. Organele de control trebuiau să-şi facă treaba, e normal”, a adăugat Seprődi Zoltán.

Anul trecut, Salina Praid a fost vizitată de aproximativ 680.000 de persoane din ţară şi din străinătate, existând zile, în sezonul estival, când au coborât în subteran şi 8.000 de persoane.

La ştrandul cu apă sărată al Salinei Praid, cel mai mare de acest gen din România, au fost înregistrate în sezonul estival 36.212 de vizite (10.000 în iulie şi 26.212 în august), faţă de 84.785 în 2019.

„A fost un an greu din cauza epidemiei care a afectat grav veniturile salinei noastre. Nici iarna 2019-2020 nu a fost prielnică, pentru că nu prea a fost iarnă, iar vânzările la sarea pentru drumuri au fost incomparabil mai mici decât cele din sezoanele anterioare. Dar, deocamdată suntem bine, datorită conducerii Societăţii Naţionale a Sării – SALROM, care ne-a susţinut financiar, atât din punct de vedere al salariilor angajaţilor, cât şi din altele”, a precizat directorul Seprődi.

În ciuda obstacolelor ridicate de pandemia COVID-19, investiţiile la Salina Praid nu s-au oprit. „Chiar acum am recepţionat două încărcătoare frontale, am semnat recepţia unei autobasculante şi a unui excavator dotat cu picon (instrument pentru dislocarea sau sfărâmarea rocilor – n.a.) şi s-a semnat contractul pentru achiziţionarea unei nacele aeriene autopropulsată pentru pereţii subterani înalţi ai salinei. Aşteptăm acum aprobarea pentru achiziţionarea unei combine miniere în valoare de 2,5 milioane de euro, pentru derocare”, a menţionat directorul salinei.

Potrivit acestuia, continuă şi lucrările de securizare la noul orizont, situat la o adâncime de 150 de metri, cu 30 de metri sub nivelul celui actual, unde există deja facilităţi turistice şi de tratament al afecţiunilor respiratorii. Însă, pe măsură ce lucrările de securizare a noului orizont au avansat, s-a constatat că există zone care, din punct de vedere al siguranţei, nu permit amplasarea anumitor obiective prevăzute în proiectul iniţial, de pildă a patinoarului. Prin urmare, s-a impus refacerea studiului de fezabilitate iniţial, pentru realizarea proiectului de amenajarea a noului orizont în condiţii de siguranţă.

„Acum refacem studiul de fezabilitate, după care vom trece la proiectul tehnic de execuţie şi sper că peste doi ani vom finaliza lucrările. Avansăm şi este important de menţionat: până acum nu am abandonat niciun proiect din cele începute”, a conchis directorul Seprődi Zoltán.

Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi din Europa, care adăposteşte cele mai adânci rezerve, formate în urmă cu peste 20 de milioane de ani. Romanii au fost cei care au început să exploateze sarea de Praid. Terapia în minele de sare este folosită din anul 1960, iar efectele benefice ale acesteia adună anual zeci de mii de pacienţi, care îşi îmbunătăţesc sănătatea inspirând aerul sărat.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.