Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste o sută de saci cu gunoi au fost strânşi în urma unei acţiuni de ecologizare pe o porţiune a Râului Bistricioara | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste o sută de saci cu gunoi au fost strânşi în urma unei acţiuni de ecologizare pe o porţiune a Râului Bistricioara
Peste o sută de saci cu gunoi au fost strânşi în urma unei acţiuni de ecologizare pe o porţiune a Râului Bistricioara

Peste o sută de saci cu gunoi au fost strânşi în urma unei acţiuni de ecologizare pe o porţiune a Râului Bistricioara

  • Acţiunea a fost organizată de primăria şi liceul din comuna Corbu, respectiv de Clubul de parapantism The Raven
  • Aceasta este doar o primă etapă dintr-o intenţie mult mai amplă, şi anume: cea de curăţare a Lacului Izvorul Muntelui

Bogdan Oprea, vicepreşedintele Clubului de parapantism The Raven, spunea că vara trecută a fost realizat un film despre zbor şi despre acest sport, iar finalul filmării era o aterizare lângă Lacul Izvorul Muntelui. Filmul a fost făcut pentru francezi, a prins bine la public, doar că în unul dintre comentariile postate, un străin întreba ce este cu mizeria din lac. Acesta recunoştea că atunci când au făcut filmul nu şi-au dat seama că pe imagini se vedeau PET-urile de pe lac, dar acea persoană a constatat acest aspect şi deoarece în străinătate (Franţa, Elveţia) pe lângă lacuri nu se văd mizerii.

„După acel comentariu – continua Bogdan Oprea – ne-am dat seama că noi am muncit foarte mult la acel film (vreo două luni) şi la sfârşit cineva a observat că totuşi ceva nu e în regulă. Şi atunci am zis că neapărat trebuie să facem ceva. Degeaba începem să curăţăm lacul, pentru că va fi un fel de luptă cu morile de vânt, în primă fază trebuind să curăţăm zona din amonte – dacă curăţăm lacul, tot ce vine din amonte se întoarce în lac şi am fi făcut degeaba acţiunea”.

Aşa a început prima acţiune de ecologizare a Râului Bistricioara, care a avut loc sâmbătă, pe raza comunei Corbu. Jusztina Ţepeş, organizatoare a acestei activităţi, spunea că pe lângă Primăria Corbu, Liceul Tehnologic Corbu şi Clubul The Raven, acţiunea a mai fost sprijinită de GreenIMPACT şi OFSD Harghita, în total participând aproximativ 40 de persoane, elevi, profesori, angajaţi ai primăriei şi membrii clubului de parapantism din comună. Au fost alcătuite 5 echipe, care, în decurs de câteva ore, au acoperit porţiunea de la Capu Corbului şi până la intrarea în Tulgheş, de peste 10 kilometri, fiecare strângând 20-30 de saci cu PET-uri, nailoane şi alte deşeuri care se aflau în albia râului.

Jusztina Ţepeş spunea că s-ar fi strâns şi mai mult, dar pentru că este vorba de o acţiune-pilot, n-au avut tot echipamentul necesar (în special cizme înalte), astfel că accesul a fost limitat în anumite zone.

Bogdan Oprea afirma că în prima etapă a fost cuprinsă zona râului care traversează comuna Corbu, urmând ca în perioada următoare să se colaboreze şi cu primările din Bilbor, Tulgheş, Grinţieş, adică cu localităţile prin care trece Bistricioara. Apoi, dacă se găsesc parteneri, se doreşte şi ecologizarea Râului Bistriţa, cele două cursuri de apă (Bistriţa şi Bistricioara) fiind principalele care alimentează Lacul Izvorul Muntelui.

Întrebat de necesitatea ca localnicii (pentru că nu vorbim de o zonă turistică) să conştientizeze că nu este bine să arunce gunoaiele pe malul apei, Bogdan Oprea spunea că, în general, oamenii depun deşeurile în tomberoanele din faţa caselor, de unde le ridică primăria. „Dar am mai găsit câteva curţi care, ca pe vremuri, îşi aruncă gunoaiele în spatele casei, pe malul apei, pentru că vine apa, îl duce şi apoi e curat. O să discutăm cu primăria să le atragă atenţia titularilor acelor gospodării”.

Legat de acest aspect, Bogdan Oprea mai povestea o întâmplare hazlie: mergând pe lângă apă şi văzând lumea în curţi, după salutul de rigoare, îi întrebau dacă ştiu cine aruncă gunoaiele pe malul apei şi toţi aveau acelaşi răspuns: vecinul de mai sus.

„Văzând (localnicii – n.a.) că nu avem nici o treabă cu comuna şi totuşi facem munca asta, poate vor conştientiza şi vor zice hai să nu aruncăm, mai ales că au serviciu de colectare a deşeurilor”, îşi manifesta speranţa vicepreşedintele Clubului The Raven.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.