Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste o mie de harghiteni amendaţi de autorităţi în lipsa Formularului de intrare în România | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Peste o mie de harghiteni amendaţi de autorităţi în lipsa Formularului de intrare în România
Peste o mie de harghiteni amendaţi de autorităţi în lipsa Formularului de intrare în România

Peste o mie de harghiteni amendaţi de autorităţi în lipsa Formularului de intrare în România

  • Dr. Tar Gyӧngyi (DSP Harghita): „Oamenii nu sunt informaţi. Sunt între cei sancţionaţi, din păcate, şi persoane care au avut bunăvoinţa să completeze formularul, dar au greşit, care au intrat cu 5 minute mai târziu după miezul nopţii decât au estimat, sau care nu au ţinut cont de diferenţa de fus orar”

Peste o mie de persoane din Harghita au fost amendate de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 129/2021 privind implementarea Formularului digital de intrare în România şi până în prezent, intrând pe teritoriul statului fără a respecta prevederile legale privind localizarea pasagerilor. Nemulţumirile tuturor se îndreaptă către Direcţia de Sănătate Publică, uitând că alţii sunt cei care constată fapta, iar inspectorii DSP doar o oficializează.

Practic, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România fiecare persoană care vine din străinătate trebuie să completeze Formularul digital pentru intrarea în România (PLF). La punctele de trecere a frontierei, actele sunt scanate şi dacă formularul nu a fost completat, persoanelor le revine obligaţia de a completa formularul în maxim 24 de ore de la intrarea în ţară, sub sancţiunea amenzii de la 2.000 la 3.000 lei.

În cazul în care cele 48 de ore au expirat şi formularul nu a fost găsit pe platforma STS dedicată, persoana în cauză se adaugă pe lista celor care nu au respectat prevederile legale, trimisă către direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din judeţe, inspectorii DSP fiind însărcinaţi cu întocmirea proceselor verbale de amendare şi trimise prin poştă destinatarilor.

„Aşa ni se acumulează foarte multă muncă suplimentară. Primim nenumărate apeluri din partea celor nemulţumiţi, care ne blochează liniile telefonice, oamenii îşi varsă ura pe angajaţii noştri, ne ameninţă şi ne trimit sute de e-mailuri. Zilnic primim câte un stoc de 10 centimetri grosime de chemări în instanţă. Nu facem faţă nici cheltuielilor poştale de expediere a proceselor verbale de contravenţie şi dacă ni se întorc, trebuie să le expediem din nou, iar dacă nici de această dată plicul nu este înmânat destinatarului, trebuie să mergem să le afişăm la domiciliul care apare în acte, care de multe ori nu mai este valabil, pentru că oamenii sunt plecaţi în străinătate de ani buni”, ne explică dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a DSP Harghita.

Această activitate, solicitantă fizic şi psihic, se adaugă celei laborioase impusă de pandemia COVID-19. Însă ea nu se regăseşte şi în salarizarea funcţionarilor publici de la Direcţia de Sănătate Publică.

„Eu consider că aceasta este o măsură administrativă, nu medicală. Deşi suntem o instituţie care ţine de administraţia publică, noi avem personal care are atribuţii medicale. Cu toate acestea, facem de toate, lucrăm zi şi noapte, începând de la efectuarea anchetelor epidemiologice, carantinarea persoanelor infectate, cazarea lor, întocmim statisticile specifice pandemiei pe calculatoarele aduse de acasă şi din decembrie întocmim şi procese verbale de sancţionare a celor care au intrat pe teritoriul statului fără a respecta prevederile legale privind localizarea pasagerilor. În perioada de sărbători şi după ele am avut chiar şi 200-300 de astfel de documente zilnic de completat. Şi în decurs de o lună am înregistrat peste o mie de procese verbale de amenzi”, arată dr. Tar.

Inspectorii DSP Harghita, care au primit ameninţări din partea unora dintre locuitorii sancţionaţi, refuză să mai semneze documentele de aplicare a contravenţiei pentru cei din zona în care locuiesc.

Directoarea executivă a DSP Harghita consideră că ar fi fost necesară o campanie mai amplă de informare a oamenilor cu privire la Formularul digital de intrare în România şi acordarea unei perioade de graţie sau de testare, în care oamenii să aibă posibilitatea să înveţe cum să îl completeze conform solicitărilor.

„Oamenii nu sunt informaţi, unii spun că nu au ştiut, alţii că nu au Internet sau alte mijloace inteligente de comunicare, alţii că nu a funcţionat sistemul atunci când au încercat să completeze formularul. Sunt între cei sancţionaţi, din păcate, şi persoane care au avut bunăvoinţa să completeze formularul, dar au greşit: au băgat la CNP câte un punct în plus, sau au lăsat un spaţiu liber, nu au completat corect numărul de paşaport sau al cărţii de identitate. Eu chiar am ridicat această problemă în videoconferinţă, dar mi s-a spus că necunoaşterea legii nu absolvă de consecinţele ei. Şi mai este o categorie de persoane, care au completat formularul prea din timp: trebuie să îl completezi cu cel mult 24 de ore înainte sau cu 24 de ore după ce ai intrat în ţară, nu mai devreme şi nici mai târziu; este în special cazul celor care au venit pe cale rutieră, cu maşina proprie şi au estimat că vor intra în România până la miezul nopţii şi, din cauza aglomeraţiei în trafic au ajuns poate cu cinci minute mai târziu, intrând în ţară ziua următoare. În acest caz, ar fi trebuit să completeze un nou formular, dar nu au făcut-o, considerând că este valabil cel pe care l-au completat anterior. Şi au mai fost cazuri în care nu au ţinut cont de diferenţa de fus orar. Mulţi dintre cei care au venit la noi, au reclamat şi faptul că au întrebat la vamă ce trebuie să facă, dacă mai trebuie să facă ceva, iar Poliţia de Frontieră ar fi evitat să le ofere consiliere”, a detaliat dr. Tar Gyӧngyi.

Formularul digital de intrare în România a fost introdus (prin OUG 129/2021) cu caracter obligatoriu începând din data de 20 decembrie 2021 şi este documentul prin care oricare persoană venită din străinătate trebuie să prezinte datele despre ţara în care a călătorit, dar pe şi cele ale ţărilor pe care le-a tranzitat în ultimele 14 zile, înainte de a intra pe teritoriul statului român. Astfel, „autorităţile pot identifica contacţii unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, eficientizând anchetele epidemiologice şi măsurile sanitare în sprijinul populaţiei, pentru prevenirea expunerii la COVID-19”.

Vă reamintim că toate persoanele care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu mijloace de transport rutiere sau navale, inclusiv românii care se întorc din vacanţă sau de la muncă, au obligaţia de a completa Formularul digital de intrare cu cel mult 24 de ore înainte de pătrunderea pe teritoriul României, prin accesarea adresei plf.gov.ro. Formularul se completează individual, în format digital, de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator şi nu trebuie tipărit.

Datele completate în formular sunt accesate doar de angajaţii autorizaţi ai direcţiilor de Sănătate Publică şi pot fi folosite strict în scopul desfăşurării anchetei epidemiologice, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigurând măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a Formularului digital de intrare în România.

Ca să îşi poată anula amenda, oamenii sunt nevoiţi să îşi caute dreptatea în instanţă, dovedind că au avut formularul cu pricina.

În condiţiile în care mulţi români reclamă au fost amendaţi după săptămâni bune de la intrarea în ţară, deşi au completat documentul de pe platforma plf.gov.ro, pe motiv că documentul nu a fost găsit în baza de date, fiind şters la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în OUG 129/2021, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, alături de alţi doi deputaţi USR, a iniţiat un proiect de lege care vizează anularea amenzilor contravenţionale PLF şi returnarea banilor plătiţi până acum, simultan cu instituirea obligaţiei pentru autorităţi de a păstra în baza oficială datele furnizate de românii care intră în ţară pentru o perioadă de 6 luni, în loc de 15 zile, cât este în prezent.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.