Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 850 de mii de puieţi au fost plantaţi de Direcţia Silvică Harghita în campania de împăduriri de primăvară | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 850 de mii de puieţi au fost plantaţi de Direcţia Silvică Harghita în campania de împăduriri de primăvară
Peste 850 de mii de puieţi au fost plantaţi de Direcţia Silvică Harghita în campania de împăduriri de primăvară

Peste 850 de mii de puieţi au fost plantaţi de Direcţia Silvică Harghita în campania de împăduriri de primăvară

Campania de împăduriri desfăşurată de Direcţia Silvică (DS) Harghita în această primăvară s-a finalizat, fiind regenerată natural sau artificial o suprafaţă totală de 269 de hectare atât în fond forestier de stat, cât şi în terenurile forestiere ale altor proprietari, dar administrate de direcţie.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că odată cu finalizarea acestei campanii s-au terminat şi împăduririle din acest an, deoarece, fiind zonă de munte, în toamnă nu sunt programate astfel de lucrări.

Conform sursei citate, lucrările au fost efectuate la timp, condiţiile meteorologice au fost prielnice pentru împăduriri şi s-a depăşit suprafaţa programată iniţial cu nouă hectare.

Din cele 269 de hectare împădurite în acest an, pe 179 ha au fost plantări de puieţi, iar pe 90 ha au fost regenerări naturale.

În fond forestier de stat, iniţial a fost programată pentru regenerare o suprafaţă de 59 de hectare, iar până la finalul campaniei s-a ajuns la 62 ha. Din acestea, 20 de hectare au fost regenerări naturale (18 planificate iniţial) şi 42 ha au fost împăduriri efective (în plan erau 41 ha).

Tot în fond forestier de stat, în perioada amintită au fost efectuate completări curente pe o suprafaţă de 10 hectare în plantaţiile înfiinţate anii trecuţi.

În solarii, în această primăvară au fost efectuate semănături pe 470 de metri pătraţi. În toamnă se vor inventaria puieţii din pepiniere şi din solarii şi o să se ştie câţi vor fi apţi pentru a fi repicaţi în urma semănăturilor de pe cei 470 mp.

De asemenea, tot în fond forestier de stat au mai fost efectuate repicaje pe 53 de ari în pepiniere, ceea ce înseamnă transferul puieţilor din solarii în câmp deschis, unde mai rămân câţiva ani de zile până când devin apţi de plantat.

În fondul forestier al unităţilor administrativ-teritoriale sau al altor proprietari, dar administrate de DS Harghita, au fost programate împăduriri pe o suprafaţă totală de 201 hectare, fiind realizate 207 ha. Din acestea, regenerări naturale au fost pe 70 de hectare (69 ha planificate) şi plantări de puieţi pe 137 ha (cu cinci mai multe faţă de planul iniţial).

Tot în fondul forestier administrat au mai fost executate completări curente pe 28 de hectare în plantaţiile înfiinţate anii trecuţi.

Marea majoritate a puieţilor folosiţi au fost produşi în pepiniere proprii

În campania de împăduriri din acest an desfăşurată de direcţia silvică au fost folosiţi peste 850.000 de puieţi, marea majoritate a acestora fiind produşi în pepinierele DS Harghita. De la alte direcţii silvice din ţară au fost aduşi 6.000 de puieţi de pin şi larice. În pepinierele direcţiei silvice au fost produşi puieţii din speciile molid, brad, fag şi paltin de munte.

Puieţii au fost plantaţi la toate cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita: Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea-Ciuc.

În fond forestier de stat, la cele cinci ocoale silvice, regenerările naturale şi artificiale au acoperit următoarele suprafeţe: OS Tulgheş – 8 hectare, OS Borsec – 8 ha, OS Topliţa – 13 ha, OS Homorod – 18 ha, OS Miercurea-Ciuc – 15 ha.

În suprafeţele forestiere ale altor proprietari, dar administrate de DS Harghita, la cele cinci ocoale silvice au fost regenerate natural sau artificial următoarele terenuri: OS Tulgheş – 43 hectare, OS Borsec – 23 ha, OS Topliţa – 84 ha, OS Homorod – 12 ha, OS Miercurea-Ciuc – 45 ha.

Lucrări efectuate cu societăţi comerciale atestate de Ministerul Mediului

Conform directorului DS Harghita, lucrările de împăduriri au fost efectuate cu societăţi comerciale atestate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, după ce în prealabil au fost scoase la licitaţie. „Datorită faptului că activităţile în silvicultură sunt sezoniere, e foarte greu să avem muncitori angajaţi care să aibă de lucru în fiecare lună din an, astfel că licităm lucrările. Lucrăm cu societăţi comerciale a căror activitate este atestată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Nu orice societate comercială poate să participe la licitaţiile pentru realizarea lucrărilor silvice, pentru că trebuie să fie atestate de o comisie din partea Ministerului Mediului, care analizează toate dotările, persoanele angajate, dacă au studii în domeniul silviculturii, şi numai după ce primesc atestatul au voie să efectueze aceste lucrări”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit acestuia, lucrările silvice trebuie să se ridice la anumite standarde. Sunt puieţi care nu sunt conformi şi care nu trebuie folosiţi. În anumite perioade de timp, de la scoaterea puieţilor din pepiniere şi până la plantare sunt planificate şi lucrări de tratare a puieţilor contra bolilor şi dăunătorilor. După ce puieţii sunt plantaţi, se efectuează lucrări de prevenire şi combatere a gândacilor dăunători, „care atacă puieţii de răşinoase la colet şi ne provoacă mari pierderi”. Lucrările de combatere se efectuează tot cu aceste societăţi comerciale, care folosesc anumite substanţe. „În ultima perioadă mai ales s-a restrâns foarte mult gama de substanţe chimice care pot fi folosite, nu numai în silvicultură, peste tot, şi trebuie respectate anumite norme comunitare, pe de o parte. Pe de altă parte, noi avem şi certificat FSC, trebuie să respectăm standardul. Şi standardul FSC este de obicei mai strict faţă de ce ne impun regulile comunitare. Practic, firmele sunt obligate să folosească substanţe conforme”, a conchis directorul DS Harghita.

***

Reamintim că în alte zone din ţară, Luna plantării arborilor,conform Codului silvic, e celebrată în perioada 15 martie – 15 aprilie prin împăduriri. Însă în zona montană, unde se află şi judeţul Harghita, împăduririle încep mai târziu, începând cu sfârşitul lunii aprilie şi se termină spre finalul lunii mai.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.203 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică. Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.