Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 800 de absolvenţi de liceu participă la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Peste 800 de absolvenţi de liceu participă la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în Harghita
Peste 800 de absolvenţi de liceu participă la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în Harghita

Peste 800 de absolvenţi de liceu participă la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în Harghita

  • Cei mai mulţi dintre candidaţi (peste 75%) s-au înscris la proba de Limba şi literatura română, urmaţi, ca pondere, de cei care vizează să obţină o notă de trecere la Matematică (35%)

La sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, în Harghita s-au înscris 805 absolvenţi, de la toate unităţile de învăţământ din judeţ.

Pentru evaluarea în condiţii de siguranţă a elevilor în contextul pandemiei COVID-19, au fost organizate nouă centre de examen în cele cinci microregiuni ale judeţului – Ciuc, Gheorgheni, Topliţa, Odorheiu Secuiesc şi Cristuru Secuiesc – şi un centru zonal de evaluare la Miercurea Ciuc.

„Mâine, (22 august – n.a.) va avea loc tragerea la sorţi a comisiilor din centrele de examen şi de evaluare, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai sindicatelor din Educaţie, ai consiliilor reprezentative ale elevilor şi părinţilor şi ai mass-media, precum şi instruirea membrilor comisiilor desemnate, în sistem de videoconferinţă. La acţiune participă şi monitorul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC). Duminică va fi afişată, la avizierul fiecărui centru de examen, repartizarea pe sălile de clasă a elevilor, menţinându-se toate condiţiile pentru garantarea siguranţei candidaţilor şi profesorilor. Rămân valabile toate procedurile care au fost în vigoare la sesiunea din iunie-iulie: existenţa stocului necesar de măşti şi de dezinfectanţi, menţinerea traseelor de intrare şi de ieşire din unitatea de învăţământ, păstrarea distanţării sociale, asigurarea cadrelor medicale care vor tria elevii şi vor supraveghea participarea acestora la examen, paza şcolilor ş.a.m.d. Şi tot duminică, şcolile vor fi predate comisiilor”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, prof. Cristinel Glodeanu.

Cu acordul Comisiei Naţionale de Organizare a examenului, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita a asigurat egalitate de şanse tuturor candidaţilor, trei dintre ei urmând să susţină probele în condiţii speciale.

„Avem trei cazuri speciale la sesiunea august-septembrie, pentru care s-au solicitat şi s-au aprobat măsurile necesare pentru egalizarea şanselor, conform metodologiei şi procedurilor în vigoare. Sunt elevi cu tulburări specifice de învăţare, dislexie şi discalculie”, a precizat preşedintele Comisiei judeţene de Bacalaureat 2020.

Comisia Naţională de Organizare a Examenului de Bacalaureat şi-a dat acordul ca aceşti absolvenţi, în funcţie de dificultăţile de care suferă, fie să îşi realizeze lucrarea scrisă în clase separate, prin dictarea conţinutului acesteia unui profesor asistent de altă specialitate decât cea a probei şi cu supraveghere audio-video ori, după caz, să li se asigure calculatorul de buzunar sau de birou, tabla pitagoreică şi tabelele cu formule matematice.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat începe luni, 24 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, care va fi susţinută de 608 (75,25%) dintre cei 805 candidaţi. Marţi, 25 august, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 26 august, este programată proba la alegere a profilului şi specializării. Ultima probă a Bacalaureatului de toamnă, cea la Limba şi literatura maternă, la care s-au înscris 58 de absolvenţi de liceu din judeţ, va avea loc joi, 27 august.

Probele examenului de Bacalaureat încep la ora 9:00, iar timpul destinat elaborării lucrării este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se poate realiza, potrivit dispoziţiilor MEC, în zilele de 28 şi 31 august, respectiv 1 septembrie.

Primele rezultate ale probelor scrise vor fi afişate în data de 2 septembrie, până la ora 12:00, la centrele de examen şi pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro.

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00-20:00, personal sau prin mijloace electronice. În această ultimă situaţie, contestaţia va fi însoţită de o declaraţie-tip, completată şi semnată de elev, în care se menţionează că a luat cunoştinţă de faptul că nota acordată, ca urmare a soluţionării contestaţiei, poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Cele două documente (contestaţia şi declaraţia-tip), împreună cu copia după cartea de identitate a candidatului care contestă, vor fi transmise electronic.

Rezultatele finale ale sesiunii august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2020 vor fi făcute publice în data de 5 septembrie. La fel ca la prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile Regulamentului General privind Protecţia Datelor – RGPD.

Nota minimă de promovare pentru fiecare probă este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6.

La sesiunea de vară, rata de promovare a examenului de Bacalaureat în Harghita a fost de 57,54%.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.