Peste 700 de harghiteni au beneficiat de îngrijire la domiciliu în primele nouă luni ale acestui an | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 7 octombrie 2022
Home » Sănătate » Peste 700 de harghiteni au beneficiat de îngrijire la domiciliu în primele nouă luni ale acestui an
Peste 700 de harghiteni au beneficiat de îngrijire la domiciliu în primele nouă luni ale acestui an

Peste 700 de harghiteni au beneficiat de îngrijire la domiciliu în primele nouă luni ale acestui an

  • În judeţ sunt doar doi furnizori care se află în relaţie contractuală cu CAS şi care oferă îngrijire medicală la domiciliu
  • Informaţii generale despre îngrijirile la domiciliu

Continuăm seria de materiale informative, realizate împreună cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, despre serviciile de care beneficiază persoanele asigurate în domeniul public de asigurări de sănătate, cu îngrijirile la domiciliu. În cadrul acestui material vom afla câteva informaţii despre cine poate şi pentru cine se poate şi recomanda acest serviciu, care este durata de care un asigurat poate beneficia de îngrijiri la domiciliu, dar şi câteva informaţii despre îngrijirile paliative la domiciliul. În partea a doua vom aminti şi câteva date referitoare la judeţul nostru.

Potrivit CAS Harghita, servicii de îngrijire medicală la domiciliu pot recomanda medicii specialişti din ambulatoriu sau din spitale, la externarea asiguraţilor, şi medicii de familie, medici aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se recomandă pentru pacienţii cu status de performanţă ECOG3 (imobilizat 50% la pat sau fotoliu, aşadar necesită sprijin pentru îngrijirea de bază: igienă, alimentaţie, mobilizare etc.) sau ECOG4 (complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază).

În ceea ce priveşte durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, aceasta se stabileşte de către medicul care a făcut recomandarea, dar nu poate însuma mai mult de 90 zile de îngrijiri în ultimele 11 luni, acordate în mai multe etape (numite şi episoade de îngrijire, unul având o durată maximă de 15 zile sau, în cazuri excepţionale, de 30 de zile).

După ce medicul recomandă aceste servicii, furnizorii le vor acorda conform unui plan de îngrijiri stabilit în conformitate cu recomandările făcute de către medicul prescriptor, inclusiv sâmbăta, duminica şi în timpul sărbătorilor legale.

În cazul pacienţilor care se confruntă cu boli ce prezintă risc pentru viaţă se oferă îngrijiri paliative la domiciliu. Şi acestea se acordă, asiguraţilor, tot pe baza recomandării eliberate de către medici, iar durata pentru care un asigurat poate beneficia de asemenea servicii nu poate depăşi 90 de zile în 11 luni (un episod de îngrijire fiind de cel mult 30 de zile).

Aproape 750 de harghiteni au beneficiat de îngrijiri la domiciliu

Potrivit CAS Harghita, la nivelul judeţului, în prezent sunt două contracte cu furnizori pentru îngrijiri medicale la domiciliu. Este vorba de Caritas Alba Iulia (Miercurea Ciuc, str. Szék, nr. 147, tel. 0266/31.57.63) şi Asociaţia Îngrijiri la Domiciliu Topliţa (Topliţa, str. Nicolae Bălcescu, bl. F, tel. 0266/34.31.15). cu alte cuvinte, doar aceşti furnizori oferă servicii care sunt decontate de către CAS.

În ultimii ani, numărul persoanelor care au beneficiat de aceste servicii a crescut. Potrivit unei statistici, dacă în anul 2013 au primit îngrijiri la domiciliu 300 de harghiteni, în 2016 numărul acestora a ajuns la 512, în 2020 la 806, iar în primele nouă luni din acest an au fost deja îngrijiţi la domiciliu 744 de persoane. (L. Câmpean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.