Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 6,7 milioane de lei, bani europeni, pentru extinderea infrastructurii de agrement în staţiunea Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Peste 6,7 milioane de lei, bani europeni, pentru extinderea infrastructurii de agrement în staţiunea Băile Tuşnad
Peste 6,7 milioane de lei, bani europeni, pentru extinderea infrastructurii de agrement în staţiunea Băile Tuşnad

Peste 6,7 milioane de lei, bani europeni, pentru extinderea infrastructurii de agrement în staţiunea Băile Tuşnad

Vor fi amenajate trei parcuri, iar prin această investiţie se vor crea noi posibilităţi de petrecere a timpului liber, reprezentanţii Primăriei estimând că numărul de vizite în localitate va creşte cu mai mult de 20%

Primăria oraşului Băile Tuşnad a câştigat un proiect, finanţat din fonduri europene şi guvernamentale, în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei, pentru amenajarea mai multor parcuri şi spaţii verzi în staţiune. Contractul de finanţare pentru proiectul „Amenajări parcuri şi spaţii verzi în staţiunea balneară Băile Tuşnad” a fost semnat miercuri, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, de către primarul oraşului, Albert Tibor, şi directorul general al ADR, Simion Creţu.

Obiectivul general al proiectului este de a crea şi extinde infrastructura de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente, precum şi dezvoltarea infrastructurii publice pentru valorificarea atracţiilor turistice în staţiunea Băile Tuşnad. În acest fel, reprezentanţii Primăriei Băile Tuşnad consideră că se vor îmbunătăţi şi serviciile oferite utilizatorilor de parcuri şi spaţii verzi, de terenuri de joacă şi de sport la nivel urban. 

Concret, potrivit reprezentanţilor ADR Centru, prin acest proiect se vor amenaja trei parcuri şi infrastructura de acces necesară din zona acestora, în staţiunea balneară Băile Tuşnad, în suprafaţă totală de 8.789 mp, din care 2.850 mp vor fi drumurile de acces, parcări, trotuare, alei şi 4.716 mp va fi spaţiu verde. În zonele amenajate va fi realizat un sistem nou de iluminat public, cu o lungime de 970 ml, ulterior fiind plantaţi 131 de arbori, 1.632 arbuşti, 83 conifere şi 728 de plante perene. În plus, noua infrastructură de agrement va cuprinde şi un teren multifuncţional de sport, dotat inclusiv cu un patinoar artificial pe timpul iernii.

„Este cel de-al doilea proiect pe care îl semnăm pe această prioritate de investiţii la nivel regional, ridicând astfel valoarea sumelor atrase la mai mult de 26 milioane de lei, adică aproape o treime din suma alocată la nivel regional. În staţiunea Băile Tuşnad au mai fost finanţate, prin POR 2007-2013, obiective privind structurile de primire turistică, iar acum edilii doresc să ofere noi posibilităţi de petrecere a timpului liber, localnicilor şi turiştilor. Băile Tuşnad este una dintre cele mai frumoase staţiuni montane, nu numai din judeţul Harghita, ci şi din ţară, foarte uşor accesibilă de la Miercurea-Ciuc şi din zona Braşov – Sfântu Gheorghe. Chiar dacă este unul dintre cele  mai mici oraşe, staţiunea, de importanţă internaţională, se află într-un loc deosebit de frumos, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, cu un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Acest obiectiv se alătură, în această perioadă de finanţare, proiectului de reabilitare a parcurilor din staţiunea Covasna, fapt care indică interesul autorităţilor publice locale de a investi şi de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea turismului, ramura economică prin care Regiunea Centru a depăşit zone mult mai cunoscute din ţară”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru, cu ocazia semnării contractului de finanţare.

Valoarea totală a proiectului „Amenajări parcuri şi spaţii verzi în staţiunea balneară Băile Tuşnad” este de 6,778 milioane de lei, din care peste 6,57 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR şi bugetul de stat, diferenţa fiind reprezentantă de contribuţia beneficiarului, Primăria oraşului Băile Tuşnad, la cheltuielile eligibile şi la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioadă de 16 luni. Parcurile, cu infrastructura de agrement şi turism reabilitată, se adresează tuturor categoriilor sociale şi de vârstă, prezentând facilităţi specifice şi dotări pentru recreere, sport şi joacă. Edilii estimează ca numărul de vizite în localitate va creşte cu mai mult de 20% după implementarea acestui proiect.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, respectiv Prioritatea de investiţii 7.1, care vizează „sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen”.

Băile Tuşnad, cunoscută şi ca „Mica Elveţie”, este oraşul cu cel mai mic număr de locuitori din ţară

Staţiunea Băile Tuşnad are o populaţie de 1.641 locuitori, fiind oraşul cu cel mai mic număr de locuitori din România. Băile Tuşnad se află în Cheile Oltului, la o altitudine de 650 m, la poalele munţilor acoperiţi cu brazi. Oraşul, situat în partea sudică a Depresiunii Ciucului, între Munţii Harghita şi Bodoc, este cea mai mică staţiune balneară din ţară, fiind cunoscută până astăzi ca „Mica Elveţie”, potrivit prezentării oficiale. Data cea mai probabilă pentru fondarea staţiunii este anul 1842. Vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenţia asupra efectului terapeutic a apelor minerale, după care s-a pus bazele unei societăţi pe acţiuni în vederea exploatării staţiunii în anul 1845. Staţiunea de renume europeană a fost declarată oraş în 1968. Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise încă din secolul XVIII, în care se menţionează existenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere.

Staţiunea cu diverse izvoare de ape minerale, mezotermale şi mofete este recomandată pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare, urinare şi a sistemului nervos. Există 44 de izvoare naturale şi foraje, din care în prezent sunt utilizate 6 izvoare naturale, din care patru (Izv. Stănescu, Apor, Ileana şi Mikes) pentru cură externă. Prin cura internă se pot trata afecţiuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice şi neuro-endocrine. Prin cura externă, băile sunt recomandate în afecţiuni cardio-vasculare, tulburări circulare, reumatice şi nevroză astenică sau de suprasolicitare, boli ale aparatului locomotor.

Staţiunea dispune de bază de tratament, unde se efectuează băi carbogazoase calde, aplicaţii cu parafină, hidroterapii şi fizioterapii, gimnastică medicală, electroterapie. Complexul este dotat cu 40 de vane şi poate cura 800 de pacienţi pe zi. Bazinul în aer liber este alimentat de apele Izvorului Băilor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.