Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 60% dintre absolvenţii de liceu din judeţ au luat bacalaureatul | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Învățământ » Peste 60% dintre absolvenţii de liceu din judeţ au luat bacalaureatul
Peste 60% dintre absolvenţii de liceu din judeţ au luat bacalaureatul

Peste 60% dintre absolvenţii de liceu din judeţ au luat bacalaureatul

 Cu aproximativ 5 procente mai mult decât anul trecut n Două unităţi de învăţământ au avut promovabilitate 0

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat susţinut în această sesiune de absolvenţii de liceu din judeţul Harghita este de 60,09%, cu aproape 5,5% mai mult faţă de anul trecut, când procentul înainte de contestaţii a fost de 54,43% (55,58% a fost rezultatul final).

Prof. Cristinel Glodeanu, inspector şcolar general adjunct şi preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat, a declarat, ieri, că la examen s-au înscris 2.381 de elevi, în sălile de examinare prezentându-se 2.270 (111 s-au retras). Din totalul celor prezenţi la examen, 1.364 au obţinut nota finală de peste sau egală cu 6, iar 905 au fost respinşi (dintre aceştia, 98 de candidaţi au avut medii mai mari de 5,00, dar mai mici de 6,00). Medii finale cu note între 9 şi 9,99 au luat 134 de elevi; între 8 şi 8,99 – 433; între 7 şi 7,99 – 450; între 6 şi 6,99 – 347.

Conform sursei citate, liceele cu cea mai bună promovabilitate au fost: Liceul Teoretic „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc cu 92,53%; Liceul Teoretic „Salamon Ernő” Gheorgheni cu 91,45%; Liceul Teoretic „Tamási Áron” Odorheiu-Secuiesc cu 90,44%.

În ceea ce priveşte liceele cu predare în limba română, cea mai bună promovare a avut-o Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, iar cea mai slabă Liceul Tehnologic „Miron Cristea” Subcetate. Promovabilitatea în liceele cu predare în limba română este următoarea: Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” – 88,81%; Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc – 82,81%; Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni – 78,95%; Liceul Tehnologic „Johannes Kájoni” Miercurea-Ciuc (liceu mixt, cu predare în limbile română şi maghiară) – 65,52%; Liceul Tehnologic „Marin Preda” Odorheiu-Secuiesc – 54,05%; Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Bălan – 50%; Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa – 46,15%; Liceul Tehnologic Corbu – 43,18%; Liceul Tehnologic „Miron Cristea” Subcetate – 11,76%.

La această sesiune de bacalaureat au fost două unităţi de învăţământ în care nici un elev nu a promovat. Este vorba de Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Ditrău şi Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” din Cristuru-Secuiesc.

Cea mai bună promovabilitate la liceele tehnologice din judeţ a avut-o Liceul Tehnologic „Johannes Kájoni” Miercurea-Ciuc.

 Cea mai bună notă a fost 9,9%

Cea mai bună notă finală la sesiunea din acest an a examenului de bacalaureat a fost de 9,9 şi a fost obţinută de două eleve: Rodica-Gabriela Afrasinei-Zăvoianu (Liceul Tehnologic Corbu) şi Teodora-Ionela Cucuiet (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa). De altfel, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, nouă din primele zece note cele mai bune au fost obţinute de elevi de la liceele cu predare în limba română. Următoarele opt cele mai bune note au fost obţinute de: Andreea Mădălina Florescu (Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Bălan) şi Alexandra-Maria Stan (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa) – 9,86; Valentina-Teodora Mathe (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa) – 9,83; Raluca-Ionela Truţa (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa) – 9,76; Teodor-Aurelian Cucuiet (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa), Kosa Johanna (Liceul Teoretic „Márton Áron” Miercurea-Ciuc), Teona-Noriana Plăcintă (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa) – toţi 9,75; Mihai Paul Fîrţală (Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni) – 9,71.

Incidentul de la centrul de examen Colegiul Naţional „Octavian Goga”

Inspectorul şcolar general adjunct a declarat că la sesiunea aceasta a bacalaureatului un singur elev a fost eliminat din examen. Acesta avea asupra lui un telefon mobil.

De asemenea, un incident a avut loc la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, la proba de Limba şi literatura română. La această probă, elevii au sesizat comisia centrului de examen că subiectul a fost xeroxat greşit: pe o parte erau cerinţele pentru profilul real, pe partea cealaltă subiectul de la profilul uman. A fost vorba despre 100 de lucrări.

Preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat a declarat că, după ce a fost sesizată problema, subiectele greşite au fost retrase şi au fost distribuite cele corecte. De asemenea, a spus prof. Cristinel Glodeanu, timpul efectiv de lucru al elevilor nu a fost afectat, deoarece s-a prelungit. În sensul că la 9:45 au fost distribuite subiectele corecte şi timpul de rezolvare s-a prelungit până la 12:45. Acesta a mai afirmat că membrii Comisiei judeţene de bacalaureat nu au fost informaţi despre acest incident de către comisia centrului, aflând despre el din surse neoficiale.

O altă problemă sesizată de unii elevi la aceeaşi probă şi în acelaşi centru, însă neconfirmată, s-a referit la faptul că elevilor li s-a vorbit numai în limba maghiară. Prof. Cristinel Glodeanu a spus că în judeţ s-a aflat o delegaţie de la minister care a cercetat acest aspect, însă deocamdată nu s-a confirmat. Acesta a explicat că într-adevăr profesorii le-au dat indicaţiile (cele referitoare la locul în care să-şi scrie numele, disciplina) atât în limba română, cât şi în maghiară. Motivul a fost că în sală se aflau atât elevi de la licee cu predare în limba română, cât şi de la unităţi de învăţământ cu predare în limba maghiară. „Îmi cer scuze în numele comisiei pentru micile erori, dar noi ne-am străduit pe cât se poate ca lucrurile să meargă bine”, a spus prof. Cristinel Glodeanu, mulţumind totodată tuturor profesorilor implicaţi, deoarece nu au fost lucrări anulate din motive de formă, scrieri particulare etc.

În încheiere, inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Harghita i-a felicitat pe absolvenţii care au promovat examenul, apreciind rezultatele de la această sesiune a bacalaureatului ca fiind destul de bune (puţin sub media naţională), ţinând cont că în Harghita, ca în fiecare an, foarte mulţi au picat la proba Limba şi literatura română. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.