Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 50.000 de preşcolari şi elevi au început un nou an şcolar în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Peste 50.000 de preşcolari şi elevi au început un nou an şcolar în Harghita
Peste 50.000 de preşcolari şi elevi au început un nou an şcolar în Harghita

Peste 50.000 de preşcolari şi elevi au început un nou an şcolar în Harghita

S-au umplut din nou şcolile, după trei luni de prea multă linişte. Peste 50.000 de preşcolari şi elevi, unii abia aşteptând să depene poveşti de vacanţă şi să schimbe impresii, bucuroşi de revederea cu colegii, alţii temători, ţinuţi de mânuţe şi încurajaţi de părinţi, au trecut, ieri, pragul şcolilor din judeţ, participând la festivităţile de deschidere a noului an şcolar.

„Astăzi, pe lângă momentul festiv şi bucuria firească, de departe răzbate emoţia celor care păşesc pentru prima dată pragul unităţii de învăţământ, precum şi a celor care revin cu mândrie în incinta şcolii, cu aspiraţii profesionale bine definite. Este un moment de bucurie, dar şi de responsabilitate. Vreau să felicit conducerile unităţilor şcolare şi autorităţile judeţene sau locale, care, prin eforturi conjugate, au reuşit să asigure materialele necesare derulării în cele mai bune condiţii a procesului de învăţământ. (…) Vă doresc un an şcolar cu multe realizări şi cu rezultate deosebite la învăţătură”, le-a transmis tuturor elevilor şi dascălilor din judeţ prefectul Jean-Adrian Andrei. Celor din urmă le-a adresat rugămintea de a continua „în aceeaşi manieră profesionistă, având în permanentă atenţie responsabilitatea acestei meserii nobile de a modela personalităţi şi destine şi de a transmite către elevi pasiunea pentru învăţătură şi cunoaştere”.

În curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, 33 de prichindei frumoşi şi din cale-afară de emoţionaţi, unii până la lacrimi, au făcut cunoştinţă cu „doamna învăţătoare” de la clasa pregătitoare şi au asistat, vegheaţi şi încurajaţi de părinţi, la prima festivitate în noua lor şcoală, una etalon pentru judeţul Harghita.

„Pentru echipa managerială, Colegiul Naţional Octavian Goga înseamnă enorm şi nu ne este indiferent destinul acestei şcoli. Împreună cu personalul ne-am străduit să avem o şcoală cu personalitate, cochetă, de bun gust, un loc al tuturor, unde toţi să se simtă bine. Munca prestată de noi este una de echipă, pentru că ne dorim ca în această şcoală să domnească bunul simţ, respectul şi toleranţa şi pentru că ne dorim să rămânem un etalon în judeţul nostru”, a declarat Magdalena Dumbravă, directoarea Colegiului „Goga”.

Inspectorul şcolar general, prof. Demeter Levente, şi inspectorul şcolar general adjunct, prof. dr. Cristinel Glodeanu, au participat la deschiderea noului an şcolar la Liceul Teoretic „Orbán Balázs” din Cristuru Secuiesc. „Elevilor şi profesorilor le urez mult succes şi un an de nota 10”, a spus prof. dr. Glodeanu, rugând echipa profesorală să nu se supere că „a pierdut un om (pe fostul director, prof. Demeter Levente, numit inspector şcolar general – n.a.), fiindcă au câştigat o întreagă echipă”.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a participat şi la deschiderea anului şcolar la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, unde i-a felicitat pe elevi „pentru rezultatele bune”. „Am considerat normal, având în vedere specificul judeţului, să particip la deschiderea anului şcolar atât într-o unitate de învăţământ cu predare în limba maghiară, cât şi la o şcoală unde învaţă elevi români. Vreau să le urez tuturor, elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor un an şcolar cu cât mai multe reuşite: profesorii să aibă realizări profesionale în cadrul şcolii, elevilor mult succes la învăţătură, părinţilor care-şi lasă copiii în grija şcolilor, la cursuri, le mulţumim pentru încrederea acordată, educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor multă răbdare şi înţelepciunea de a le transmite elevilor lor cele mai bune gânduri şi informaţii utile, pentru a dobândi cunoştinţe solide necesare în viaţă şi pentru a reuşi la examene”, a conchis prof. dr. Cristinel Glodeanu.

xxx

Un număr de 50.275 de preşcolari şi elevi au început, luni, cursurile anului şcolar 2019-2020, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita. Dintre aceştia, 10.335 învaţă la nivel preşcolar, 15.466 la nivel primar, 12.724 în ciclul gimnazial, 8.792 în cel liceal, 2.167 în învăţământul profesional şi tehnologic şi 791 la nivel postliceal.

Potrivit conducerii IŞJ Harghita, manualele comandate de şcoli au sosit şi au fost distribuite unităţilor de învăţământ la sfârşitul săptămânii trecute.

Mai sunt însă manuale care trebuie să sosească, a completat inspectoarea şcolară Bartolf Hedwig, „nu au sosit toate manualele pentru clasa a VII-a. Dacă la secţia română situaţia este mai bună, la secţia maghiară nu se poate spune acelaşi lucru, unde mai multe manuale trebuie să fie traduse”.

Durata noului an şcolar este 35 de săptămâni de cursuri, structurate în două semestre, respectiv semestrul I, între 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019, şi semestrul al II-lea, între 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020, urmând ca pe 29 mai 2020 să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie 2020 încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.