Peste 40 la sută dintre fermierii harghiteni au depus deja la APIA cererile pentru subvenţia de la UE | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 40 la sută dintre fermierii harghiteni au depus deja la APIA cererile pentru subvenţia de la UE
Peste 40 la sută dintre fermierii harghiteni au depus deja la APIA cererile pentru subvenţia de la UE

Peste 40 la sută dintre fermierii harghiteni au depus deja la APIA cererile pentru subvenţia de la UE

Aproximativ 11 mii de cereri pentru acordarea subvenţiei anuale pentru suprafaţa de teren şi animale au fost depuse de fermierii harghiteni, până în prezent, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că cei aproximativ 26 de mii de fermieri din judeţ au posibilitatea să depună astfel de cereri începând cu data de 1 martie şi până în 17 mai, iar procentul celor care au făcut deja acest lucru este de peste 40 la sută. „Avansăm într-un ritm constant. Trebuie să preluăm în jur de 580 de cereri în fiecare zi şi astfel vom ajunge ca în ultima zi de depunere a cererilor, care este 17 mai, să finalizăm în totalitate această acţiune. Suntem absolut în grafic. Sigur, luăm în considerare anumite zile libere, 1 Mai, Sărbătorile Pascale de toate religiile şi ziua imediat următoare, pentru că, deşi nu este sărbătoare, întotdeauna treaba merge mai greu. Luăm toate acestea în considerare, noi avem deja o experienţă de 14 ani în acest domeniu. Ne-am programat treburile astfel încât în data de 17 mai, după masă, la ora 04:00 şi ultimul om să poată depună cererea”, a afirmat Haschi András.

Acesta a menţionat că fermierii care intenţionează să depună cererile trebuie să obţină o adeverinţă de la primărie, iar cu aceasta se prezintă la APIA sau la o echipă care îi ajută pe plan local să se descurce, având în vedere şi faptul că cererile se depun într-un format aşa-zis online, iar cei mai în vârstă, de pildă, pot întâmpina dificultăţi în această privinţă. Haschi András a mai spus că în contextul pandemiei de coronavirus se încearcă evitarea, pe cât posibil, a situaţiilor în care fermierii trebuie să călătorească cu mijloacele de transport în comun pentru a ajunge să îşi depună cererea. „Este o situaţie mai aparte, pentru că încercăm să evităm ca fermierii să fie nevoiţi să se plimbe cu autobuzul, cu maşina sau cu trenul. De aceea, încercăm să rezolvăm cât mai multe lucruri aşa-zis online, prin telefon, prin toate căile de comunicare moderne şi mai puţin moderne. Singurul lucru neapărat obligatoriu este că fermierul trebuie să semneze cererea şi chiar dacă acest lucru nu se întâmplă acum, în perioada de după campanie se va găsi modalitatea ca fermierul să semneze documentele”, a adăugat directorul APIA Harghita.

Acesta a atras atenţia că cei care îşi curăţă terenurile prin ardere îşi vor pierde subvenţia de la APIA, chiar dacă îşi depun cererea ulterior şi a precizat că există un protocol încheiat între instituţia pe care o conduce şi Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, fiind luate măsuri de către fiecare entitate pe propria linie de competenţă.

Potrivit afirmaţiilor sale, în Harghita sunt aproximativ 180 de mii de hectare de teren, iar în judeţ intră anual între 70 şi 80 de milioane de euro, în funcţie şi de subvenţiile pe care le acordă şi guvernul în plus în funcţie de diverse situaţii.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.