Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 3.800 de tablete au ajuns în școlile Harghita; urmează încă 2.033 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Învățământ » Peste 3.800 de tablete au ajuns în școlile Harghita; urmează încă 2.033
Peste 3.800 de tablete au ajuns în școlile Harghita; urmează încă 2.033

Peste 3.800 de tablete au ajuns în școlile Harghita; urmează încă 2.033

Dispozitivele electronice cu conexiune la internet, necesare pariticipării elevilor la cursurile online, au fost achiziționate cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național „Şcoala de acasă” și prin Programul Național „Educația în siguranță”

Până astăzi, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Harghita a distribuit către toate unitățile de învățământ din județ cele 3.891 de tablete achiziționate prin Programul Național „Şcoala de acasă” (PNSA), repartizate județului nostru în baza fundamentării necesarului de către IȘJ, potrivit solicitărilor școlilor.

„Numărul de dispozitive necesare județului transmis Ministerului Educației a fost stabilit în baza datelor furnizate de directorii unităților de învățământ și pe baza situației centralizate a necesarului de dispozitive electronice cu conexiune la Internet la nivelul județului”, a precizat inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Dispozitivele electronice au fost distribuite școlilor de către comisia județeană, pe bază de proces verbal de predare-primire, conform planificării comunicate unităților de învățământ.

„Unitățile de învățământ au obligația să înregistreze dispozitivele electronice în inventarul școlii și să le distribuie beneficiarilor, prin încheierea unui contract de comodat pentru o perioadă de un an școlar, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la finalizarea studiilor în unitatea de învățământ respectivă”, a precizat reprezentantul conducerii IȘJ Harghita.

Potrivit sursei citate, distribuirea tabletei cu conexiune la Internet pentru utilizarea în procesul de învățare se face pe baza unei cereri tip, completată și semnată de părintele sau de tutorele legal, după caz, sau de către elev dacă acesta este major, care va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a unuia dintre cei menționați anterior, din care să rezulte că familia sau potențialul beneficiar nu deține nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

„Inspectoratul Şcolar Județean Harghita monitorizează implementarea programului la nivelul județului Harghita, iar unitățile de învățământ, la rândul lor, monitorizează modul de implementare a programului la nivelul unității.

În cazul în care se constată că beneficiarul nu utilizează dispozitivul pentru destinația desemnată prin natura lui, respectiv în cazul neparticipării la activitățile online, unitatea școlară poate solicita restituirea bunului încredințat.

IȘJ Harghita va efectua monitorizarea implementării PNSA prin inspecții tematice sau prin monitorizări online, după caz”, atenționează conducerea IȘJ Harghita.

Fiecare tabletă are o serie și un cod internațional de identificare (IMEI), cu ajutorul cărora pot fi localizate și blocate, devenind neutilizabile în cazul următoarelor situații: „pierderea dispozitivului, furtul acestuia sau înstrăinarea acestora”.

Inspectoratul Școlar Județean Harghita a semnat încă un contract, pentru un număr de 2.033 de tablete, care vor fi achiziționate prin Programul Național „Educația în siguranță”, dispozitivele electronice urmând să fie livrate județului până la mijlocul lunii decembrie. De îndată ce ele vor ajunge în Harghita, vor fi distribuite unităților de învățământ, a dat asigurări conducerea IȘJ.

„Astfel, aproape 6.000 de tablete vor ajunge, în această perioadă, la elevii harghiteni care nu aveau acces la un device pentru a participa la orele online, asigurându-le participarea la cursuri”, a explicat prof. Cristinel Glodeanu.

Conducerea IȘJ Harghita evidențiază și faptul că unitățile de învățământ și autoritățile publice locale, fie separat, fie în parteneriat, au posibilitatea să depună în această perioadă proiecte conform Ordonanței de Urgență a Guvernului  nr.144 din 2020 prin Programul Operațional Competitivitate (POC) pentru „Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație”.

„Prin aceste proiecte și prin colaborarea cu autoritățile publice locale se vor asigura tabletele necesare pentru toți elevii care nu au dispozitive. Astfel, accesul la activitățile online se va desfășura în cele mai bune condiții”, a precizat inspectorul școlar general adjunct.  

Având în vedere că județul Harghita se află într-o zonă montană, existând localități unde densitatea populației școlare este redusă sau unde nu există condiții pentru activitățile online, conducerea IȘJ, împreună cu directorii de școli și cadrele didactice din județ au căutat și au găsit soluții și pentru elevii care locuiesc în zone fără curent electric și fără semnal de Internet. Pentru asigurarea egalității de șanse la educație, aceștia vor primi rezumate ale lecțiilor, materiale de sinteză și teste pe care trebuie să le rezolve.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.