Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 250 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni de la începutul sezonului de schi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 250 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni de la începutul sezonului de schi
Peste 250 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni de la începutul sezonului de schi

Peste 250 de intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni de la începutul sezonului de schi

Numărul cazurilor în care a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor harghiteni a înregistrat o creştere semnificativă, de la începutul sezonului de schi, comparativ cu anii anteriori. Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că din a doua jumătate a lunii decembrie a anului trecut şi până în prezent au fost înregistrate peste 250 de intervenţii, în principal pe pârtiile de schi, ceea ce reprezintă o creştere cu aproape 200 la sută faţă de anii trecuţi.

Acesta a precizat că au fost mult mai multe probleme şi accidente grave, unele chiar mortale, acesta fiind un an foarte greu pentru salvamontiştii harghiteni. Fekete Örs a spus că în ultima perioadă au fost, în general, în jur de 20 de intervenţii în fiecare săptămână şi funcţionează deocamdată toate pârtiile de schi din judeţ, chiar şi cele situate la o altitudine mai joasă. Asistenţa salvamont este asigurată în mod continuu în zonele respective, la sfârşit de săptămână în principal fiind prezenţi în jur de 50 de salvatori montani pe pârtiile de schi. Fekete Örs a menţionat că în această lună se constată însă o scădere a numărului persoanelor de pe pârtiile de schi, comparativ cu ianuarie şi februarie.

Salvamontiştii din Harghita nu au fost chemaţi să intervină anul acesta doar în cazul accidentelor de pe pârtiile de schi. Şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al CJ Harghita a afirmat că au fost mai multe cazuri în care a fost nevoie de acordarea de asistenţă unor persoane care nu cunoşteau zona şi au rămas blocate în zăpadă pe unele drumuri secundare, pe care au fost direcţionate de sistemul de navigaţie GPS al autovehiculului cu care călătoreau, fiind şi situaţii în care a fost vorba despre familii cu copii mici, care au cerut ajutor de la salvamontişti seara târziu. „Trebuie să avem grijă pe ce drum circulăm. Dacă vedem că drumul se înfundă şi este zăpadă mare, nu mai mergem după GPS.

Din păcate, hărţile de pe aparatele GPS nu sunt foarte exacte, nu sunt foarte corecte şi din acest motiv avem probleme din ce în ce mai multe”, a spus Fekete Örs, care a adăugat că au fost înregistrate şi cazuri în care a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor după ce turişti care au ales un traseu montan mai dificil, pentru a-l străbate şi în condiţii de zăpadă mare şi temperaturi scăzute, au ajuns să fie epuizaţi fizic. Turiştii care pleacă pe trasee trebuie să aibă în vedere faptul că, deşi suntem în lunile de primăvară, pe munte este încă iarnă, fiind zone cu zăpadă de peste un metru grosime, vremea se poate răci brusc şi poate să ningă abundent, iar ceaţa poate să apară în doar 15 minute, a atras atenţia acesta, subliniind totodată importanţa acordării unei atenţii deosebite persoanelor din grup care nu au o condiţie fizică la fel de bună ca celelalte, având în vedere faptul că epuizarea fizică apare în astfel de situaţii mult mai repede decât de obicei.

Fekete Örs a mai spus că este în continuare risc de avalanşă în Munţii Călimani, având în vedere faptul că zilele trecute a nins şi a căzut un strat destul de consistent de zăpadă peste cel îngheţat şi este nevoie de foarte multă precauţie în zonă.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.