Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 20 de milioane de lei investite în ultimii doi ani în echipamente şi aparatură de imagistică medicală la spitalul judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Peste 20 de milioane de lei investite în ultimii doi ani în echipamente şi aparatură de imagistică medicală la spitalul judeţean
Peste 20 de milioane de lei investite în ultimii doi ani în echipamente şi aparatură de imagistică medicală la spitalul judeţean

Peste 20 de milioane de lei investite în ultimii doi ani în echipamente şi aparatură de imagistică medicală la spitalul judeţean

  • Compartimentul de Radiologie al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a cunoscut o evoluţie fără precedent în ultimii doi ani, echipamentele moderne de imagistică medicală care au intrat în dotarea acestuia crescând remarcabil capacitatea de diagnosticare şi de evaluare a răspunsului la tratament

Începând din 2019 şi până în prezent au fost achiziţionate şi au intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) peste 20 de echipamente şi aparate moderne, unele ultraperformante, de radiologie, în valoare totală de peste 17,4 milioane de lei, marea majoritate cu fonduri guvernamentale, la care se adaugă contribuţia de 10% a consiliului judeţean şi fondurile proprii ale SJU din Miercurea Ciuc.

Fireşte, cea mai mare parte a echipamentelor achiziţionate au intrat în dotarea compartimentului de Radiologie, dar şi a altor secţii, precum Boli Interne, Urologie, Neurologie, Chirurgie, Oncologie, Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie, Cabinetul de planificare familială, cărora le-au fost repartizate ecografe fixe sau mobile performante, în funcţie de necesităţi, fiecare dintre aceste aparate valorând în jur de 600.000 de lei.

Două aparate Roentgen digitale, de aproape un milion de lei fiecare, au fost achiziţionate pentru secţia Radiologie a SJU şi pentru Centrul de Sănătate de la Vlăhiţa, iar în sălile de operaţie de la Neurochirurgie, Urologie, Ortopedie şi Chirurgie Generală au fost puse în funcţiune patru aparate Roentgen mobile.

Acestora li se adaugă un aparat Computer Tomograf ultramodern, în valoare de peste 3,4 milioane de lei.

„Este un aparat ultraperformant de 128 de slice-uri, asta înseamnă că realizează 128 de imagini în 0,3 secunde; este un aparat rapid, sigur şi eficient, cu capacitate mare şi doză mică de rază, care poate fi folosit şi pentru diagnosticarea problemelor cardiace, dar şi la angiografie. CT-ul mai vechi al spitalului nostru, care funcţionează şi în momentul de faţă, realizează 32 de slice-uri pe secundă”, a precizat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

În dotarea spitalului a intrat şi un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) foarte competitiv, în valoare de aproape 3,15 milioane de lei, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, cu fonduri de la Banca Mondială. El a fost pus în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă în vara acestui an.

În prezent sunt în curs de achiziţie un Mamograf de ultimă generaţie, în valoare de 1,65 de milioane de lei şi un aparat Roentgen nou, al cărui cost se ridică la 1,6 milioane de lei, acesta din urmă fiind destinat secţiilor spitalului care funcţionează la Şumuleu. Cu ajutorul mamografului se va înfiinţa un centru de senologie, pentru diagnosticarea cancerului de sân. Tot aici va funcţiona şi un ecograf performant, care va întregi gama de servicii destinate pacientelor. Vechiul mamograf va fi mutat la Centrul de Sănătate de la Vlăhiţa.

„Tot ce am planificat în urmă cu zece ani este pe cale să devină realitate, iar scopul nostru a fost să nu fie nevoit nimeni să plece din Harghita în alte judeţe pentru analize şi tratament. Mulţumim colegilor noştri din Parlament, pentru fondurile guvernamentale consistente de care am beneficiat în ultimii doi ani. Împreună cu municipalitatea sperăm să finalizăm ceea ce ne-am propus – mai avem încă două proiecte de pregătit – şi numai finanţarea ar putea fi singurul obstacol în calea realizării obiectivului nostru principal: Spitalul Judeţean de Urgenţă să fie încadrat în categoria a II-a”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, şi-a declarat întreaga susţinere pentru proiectele consiliului judeţean care vizează dezvoltarea SJU. „Un spital judeţean cu servicii de înaltă calitate reprezintă pentru noi o bază solidă de dezvoltare a oraşului, atât prin implicarea specialiştilor, care sosesc în oraşul nostru în număr din ce în ce mai mare, cât şi prin serviciile pe care ei le oferă şi care întăresc serviciile generale oferite de municipiul Miercurea Ciuc către locuitorii judeţului şi ai regiunii. (…) Dacă ar trebui să vorbesc de încheierea mandatului meu de parlamentar, unul dintre proiectele cele mai frumoase a fost tocmai sprijinirea acestor investiţii majore în echiparea SJU, un salt important din punct de vedere calitativ”, a conchis Korodi Attila.

La conferinţa de presă au mai participat senatorul Tánczos Barna şi candidatul UDMR la funcţia de deputat, Hajdú Gábor.

Conferinţa de presă de luni a marcat Ziua Internaţională a Radiologiei, celebrată anual la data de 8 noiembrie, zi în care, în urmă cu 125 de ani, Wilhelm Conrad Röntgen avea să descopere existenţa razelor X.

Evenimentul, ajuns la a noua ediţie, are rolul de a conştientiza în rândul populaţiei potenţialul medical şi ştiinţific al imagisticii medicale, rolul esenţial al radiologilor şi al imagiştilor în cadrul echipei medicale şi standardele educaţionale şi profesionale crescute solicitate personalului care lucrează în domeniul Radiologiei. Imagistica medicală este considerată de specialişti una dintre cele mai captivante şi progresive discipline medicale, un domeniu de activitate intensă în ceea ce priveşte cercetarea tehnologică şi biologică.

Ziua Internaţională a Radiologiei a fost celebrată pentru prima dată în anul 2012 şi este continuatoarea Zilei Europene a Radiologiei, lansată în 2011 şi sărbătorită doar o singură dată, la 11 februarie în acelaşi an, cu ocazia comemorării fizicianului german W.C. Röntgen.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.