Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 190,5 milioane de euro nerambursabili din PNDR | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 190,5 milioane de euro nerambursabili din PNDR
Peste 190,5 milioane de euro nerambursabili din PNDR

Peste 190,5 milioane de euro nerambursabili din PNDR

De la începutul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi până în prezent, în judeţul Harghita au fost depuse 735 de proiecte, având o valoare nerambursabilă de peste 190,5 milioane de euro. Zetea este localitatea din judeţ care a depus cele mai multe proiecte (39), la polul opus situându-se Băile Tuşnad (2 proiecte) şi comuna Corbu (1 proiect)

Directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, Ioan Hîrb, a prezentat, luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, accesarea fondurilor europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 în judeţul Harghita. Potrivit acestuia, de la începutul programului şi până în prezent, în Harghita au fost depuse 735 de proiecte, după cum urmează: 167 în 2015, 179 în 2016, 328 în 2017, 21 în 2018 şi 40 în 2019. Cele mai multe proiecte pe măsuri au fost depuse pe Programul LEADER (196), urmate de cele pe submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole: pensiuni, ateliere, cabinete, proiectele forfetare la submăsura 6.2 şi submăsura 4.1 – Investiţiile în exploataţii agricole. „Anul acesta, din 52 de proiecte depuse la nivel naţional, 12 au fost din judeţul Harghita. Dintre acestea au fost selectate 32 de proiecte, 9 dintre acestea fiind din judeţul Harghita, ceea ce înseamnă peste 25%, valoarea acestor proiecte însumând aproape 14 milioane de euro”, a detaliat directorul OJFIR Harghita.

Conform datelor prezentate, Zetea este localitatea din judeţ care a depus cele mai multe proiecte (39), urmată de Suseni (30) şi Joseni (25), în vreme ce proiectele cele mai puţine au venit din partea oraşelor mici Bălan (3) şi Băile Tuşnad (2), care nu au acces la activităţile neagricole.

Analizând distribuţia numărului de proiecte depuse în funcţie de zonele judeţului Harghita, se poate observa interesul locuitorilor şi al autorităţilor publice locale manifestat în zona Odorhei, unde, pe parcursul derulării PNDR 2014-2020, au fost depuse 251 de proiecte (34,15%) în valoare nerambursabilă de aproximativ 65,807 de milioane de euro, urmată de Ciucul de Sus, cu 207 de proiecte (28,26%), în valoare de 50,612 milioane de euro. Pe locul următor se situează zona Gheorgheni, cu 123 de proiecte (16,74%) de aproximativ 36,83 milioane de euro, Ciucul de Jos, pentru care s-au depus 79 proiecte (10, 74%) în valoare nerambursabilă de 20,819 milioane de euro, zona Cristur, cu 43 de proiecte (5,86%) în valoare de 9,358 milioane de euro şi zona Topliţei, cu 32 de proiecte (4,35%), având o valoarea nerambursabilă de peste 7 milioane de euro.

Ponderea cea mai mare în cadrul proiectelor este deţinută de Grupurile de Acţiune Locală (GAL), care au depus la submăsurile 19.1 – Sprijin pregătitor pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locală, 19.2 – Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală şi 19.4 – Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare un număr de 195 de proiecte, în valoare nerambursabilă de circa 21 de milioane de euro.

De asemenea, de la debutul programului, autorităţile administraţiei publice locale au depus 118 cereri de finanţare în vederea dezvoltării, modernizării sau adaptării infrastructurii agricole şi silvice sau pentru modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, precum şi pentru protejarea patrimoniului cultural, în valoare totală nerambursabilă de peste 93,943 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte solicitările de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici, cele 93 de cereri de finanţare depuse la nivelul judeţului Harghita cumulează doar 2,975 milioane de euro. De asemenea, este vizată într-o mai mică măsură, datorită condiţiilor climatice specifice zonei montane, şi înfiinţarea exploataţiilor pomicole la nivelul judeţului, prin depunerea a 9 cereri de finanţare în valoare de 3,027 milioane de euro nerambursabile.

Şi solicitanţii privaţi au aplicat, prin 195 de cereri de finanţare, pentru obţinerea de fonduri nerambursabile în valoare totală de aproape 21 de milioane de euro, pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul neagricol din zonele rurale axate pe asigurarea serviciilor către populaţie, de exemplu pentru construirea sau modernizarea de pensiuni agroturistice, înfiinţarea de cabinete medicale de specialitate cu specific veterinar sau stomatologic în zonă rurală, înfiinţarea de ateliere de întreţinere şi reparaţii maşini agricole, de ateliere de reparaţii autovehicule, spălătorii auto şi vulcanizare auto.

Subprefectul Petres Sándor a atenţionat, la rândul său, că există localităţi de unde s-a depus un singur proiect sau nici unul. „Trebuie să vorbim cu autorităţile locale de acolo, să vedem care este motivul. De aceea încă mă abţin să le nominalizez”, a spus subprefectul judeţului Harghita.

***

Invitatul şedinţei Colegiului Prefectural din luna iulie a fost proaspătul pensionar Ioan-Petru Gârbea, fost inspector şcolar general, căruia i-a fost oferită de Instituţia Prefectului, în cadru festiv, Placheta de Onoare, „pentru contribuţia adusă de-a lungul timpului la dezvoltarea învăţământului harghitean”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.